CaddeDENGEYi KURMAK iÇiN 6 ADIM

DENGEYi KURMAK iÇiN 6 ADIM

18.05.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

İştah kontrolü, sandığınız kadar zor değil. Sizi yemek yemeye iten, açlıktan ölmekten korumak içintasarlanan ilkel beyindir. Bu nedenle tok kalarak ve doğal gıdalarlabeslenerek kilo vermek mümkün

DENGEYi KURMAK iÇiN 6 ADIM

Sinir sistemimizle iletişim içinde olan moleküller; iştahımızı, gıda alımımızı ve gıdaları nasıl metabolize ettiğimizi kontrol eder. Ne kadar küçük ya da ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, hepsi girift bir şebekeyi yani metabolizmanızı oluşturmak için birlikte çalışır.
Bu moleküller gerçekten de sağlığınızı ve metabolizmanızı belirleyen ince ayarlanmış ve uyumlu olması umulan bir sistemdir. Mideniz boş olduğunda, bedeninize ve beyninize aç olduğunuzu söyleyen hormonlar salar, bedeniniz midenizi içine iyi birşeyler almaya hazırlar. Sadece yiyecekler hakkında düşünerek bile insülin salgılarsınız. Yediğinizde yiyecekler sindirim sisteminize girer ve sindirime hazırlamak için daha fazla hormon salınır. Yiyecekler kanınıza karıştığında daha fazla mesaj metabolizmanızı koordine eder, pankreasınızdan insülin salgılanmasını ister.
Midenizden gelen doyma sinyalinin ardından yağ hücreleriniz beyninize yemeyi kesmesini söyleyen hormonal mesajlar gönderir. Sonra karaciğeriniz yağı ve şekeri işlemden geçirir ve bunların depolanmasını ya da yakılmasını koordine eder.
Tüm bu süreç siz hiç farkına varmadan, gözle görülmez bir şekilde oluşur. Bu iletişim süreci dengesini yitirdiğinde, sisteminizde karışıklığa neden olur. Daha yeni yemişken acıkırsınız, yakmanız gerekirken yağı depolarsınız, bedeniniz normal iştah ve metabolizma kontrol sinyallerini göz ardı eder. Sonuç; kilo alımı ve hastalıktır.
Hormonal sisteminizin karmaşık işaretlerini aşağıdaki altı adımı izleyerek düzenleyebilirsiniz:
1. ADIM: Sağlıklı öğünler hazırlayın. Gerçek gıdalar yiyin. Şekerden uzak durun.
2. ADIM: Erken ve sık yiyin. Kahvaltı yapın. Yatmadan önce yemek yemeyin.
3. ADIM: İştahınızı kontrol eden yiyecekler yiyin, kontrolden çıkartacak yiyeceklerden uzak durun.
4. ADIM: Hormonal dengenizi en iyi seviyeye çıkarmak için şifalı otlardan yararlanın.
5. ADIM: İştahınızı kontrol etmek ve beyin-yağ-bağırsak hücresi iletişimini dengeye getirmek için vitamin haplarından yararlanın.
6. ADIM: Kontrolden çıkmış iştahınızın nedenlerini bulmak için tetkik yaptırabilirsiniz. Özellikle insülin ve glükoz toleransı testi ile trigliserid ve HDL seviyeleri ölçümü olabilir.


METABOLİZMANIZLA BARIŞIN
1. Daha fazla lif alın
2. Şekerden uzak durun
3. Süperşeker, yüksek früktozlu glükoz şurubuna yaklaşmayın

Daha Fazla Lif
Lif yemek pek çok nedenle faydalıdır. Şekeri emen ve sindirim sisteminizde daha yavaş yanmasını sağlayan bir süngere benzer. Bir yiyeceğin lif oranı ne kadar yüksekse, beden onu sindirmek için daha uzun süre ve daha çok çalışır. Bu kilo vermek açısından üç şekilde avantajdır:
1. Daha fazla kalori yakarsınız: Bedeniniz yiyeceği sindirmek için daha fazla çalıştığından, sırf sindirim sırasında bile, daha fazla kalori yakarsınız .
2. Kendinizi tok hissedersiniz: Sindirim daha uzun süreceği için, düşük lif içeren gıdalara kıyasla daha uzun süre kendinizi tok hissedersiniz ve daha az yersiniz.
3. İştahınızı azaltırsınız: Sindirimin yavaşlatılması, kan şekeri seviyenizin çıkıp düşme hızının azalması anlamına gelir. Kan şekerinizi ani çıkışlardan uzak tutmak, ani insülin yükselmelerini ve iştahınızı azaltmaya yardım eder.

DOST GIDALAR
Yiyeceklerinizi aşağıda sıralanan muhtelif gıdalar arasından seçin:
- Organik ürünler ve hayvansal gıdalar tercih edin.
- Proteini balıktan alın. Özellikle somon, ringa ve sardalya gibi yağlı soğuk su balıklarıyla kabuklu deniz ürünlerinden.
- Yumurta yiyin. Haftada sekiz adete kadar.
- Bakliyatlardan yana zengin öğünler hazırlayın. Mercimek, nohut ve soya fasulyesi gibi. Bu yiyecekler şekerin, kanınıza salınımını yavaşlatır.
- Çok çeşitli taze meyve ve sebze tüketin. Bunlar; obezite ve yaşlanma dahil, tüm sağlık problemlerinin daha az görülmesiyle ilişkilendiriliyor.
- Orman meyveleri, kiraz, şeftali, kırmızı erik, armut ve elma en iyi meyvelerdir.
- Antioksidan tüketin. Koyu yeşil yapraklı sebzeler (kale, kara lahana, ıspanak vs) ve siyah üzüm, yaban mersini ve kirazı ihmal etmeyin.
- Toksinlerden arındırıcı besinleri seçin. Lahanagiller, yeşil çay, karahindiba, taze kişniş, enginar, sarmısak, nar ve hatta kakao.
- Şifalı otlar kullanın. Toksinlerden arındırıcı etkisi olan biberiye, zencefil ve zerdeçal gibi.
- Aşırı miktarda et yemekten kaçının. Organik ya da otlakta beslenmiş hayvanların etlerini seçin.
- Sarmısak ve soğan. Kolesterol ve kan basıncı düşürücü ve antioksidan etkileriyle öne çıkarlar. Aynı zamanda anti-enflamatuardırlar ve toksinlerden daha iyi arınmanızı sağlarlar.
- Ekstra sızma zeytinyağı kullanın.
- Organik soya ürünleri alın.
- Yemiş tüketiminizi artırın. Kavrulmamış ceviz, badem, kabak çekirdeği ve keten tohumunu dahil edin.
- Çikolata yiyebilirsiniz, sadece en koyu olanından ve günde 30 ila 60 grama kadar. En az yüzde 70 kakao içermelidir.


Hormonlarınızda uyum yaratmanıza, size kilo verdiren genleri harekete geçirmenize ve iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olmak amacıyla metabolizmanızı harekete geçiren gıdaları beslenmenize dahil etmelisiniz. Sizin için belli başlı yiyeceklere ilişkin bir liste hazırladık.

AMAN?YAKLAŞMAYIN!
İştahınızı dengede tutmak için mümkün olan her yerde uzak durmanız gereken bazı yiyecekler var. Aşağıda sıralanan gıdaların tüketimini azaltın:
- Tüm işlenmiş abur cuburlar.
- Rafine beyaz un ve şeker içeren gıdalar, ekmek, kahvaltı gevrekleri (pirinç patlağı ve şekerli granola barlar), undan yapılmış makarnalar, simitler ve hamur işleri.
- Yüksek früktozlu mısır şurubu içeren tüm gıdalar.
- Tüm yapay tatlandırıcılar.
- Nişastalı, yüksek glisemik endeksli pişmiş sebzeler, beyaz patates püresi gibi.
- İşlenmiş meyve suları. Genelde şeker yüklüdürler.
- İşlenmiş konserve sebzeler.
- Hidrojene yağlar içeren yiyecekler. Bisküvi, kraker, cips, pasta, şekerleme, kurabiye, margarin, fıstık ezmesi.
- İşlenmiş rafine yağlar: mısırözü, ayçiçek yağı, pamuk tohumu, yerfıstığı ve kanola yağları.
- Kırmızı etler (organik veya otlakta beslenmiş değilse) ve sakatatlar.
- Büyük yırtıcı balıklar ile nehir balıkları. Bunlar cıva ve başka zehirler içerir. Kılıçbalığı, ton balığı ve köpek balığı gibi.
- Süt ve süt ürünleri.
- Kafein. Mümkün olduğunca kısıtlayın (yeşil çaya geçin ya da günde yarım fincan kahve için).
- Alkol. Haftada üç kadeh kırmızı şarabı geçmeyin.


Tatlandırıcı İŞTAH?AÇAR
Güvenli olup olmadıklarına dair sorular henüz cevaplanmadı. Bu tatlandırıcıların bildiğimiz yan etkisi açlığı tetiklemesidir.
Pek çok paketlenmiş gıdada bulunurlar: Yapay tatlandırıcı eklenmiş gıdalar, sakız, şeker, meşrubatlar ve mentoller.

GÜNÜN ÖZETi
İştah kontrol merkeziniz; bağırsak, yağ ve beyin hücreleriniz arasındaki karmaşık etkileşim dizisiyle yönetilir. Bu bölümde anlatılan altı adımlık programdan faydalanarak, bu merkez üzerinde bir miktar kontrol elde edebilirsiniz.

YARIN: STRESi YATIŞTIRMAK?