Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

PAYLAŞILAMAYAN KAVŞAK: AFYONKARAHİSAR
Ege’nin, İç Anadolu’nun bağrına uzandığı noktada yer alır Afyon ya da bugünkü tam adıyla Afyonkarahisar. Topraklarının önemli bölümü Ege bölgesinde yer alırken, bir kısmıysa İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerine yayılan Afyon doğudan batıya, kuzeyden güneye giderken her daim geçtiğimiz, bildiğimiz ama tanımadığımız, değerini fark edemediğimiz yerlerden biri.
“Bu soğuk kış aylarında Afyon’da ne yapalım?” derseniz; sıcacık tertemiz, zengin mineralli kaplıcalarının keyfini çıkarabilir, tarihin kültürle harmanlandığı şehri, şehrin hemen yanı başındaki, Büyük Taarruz’un 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği Kocatepe’yi ya da Anadolu’nun ikinci Kapadokya’sı Frig Vadisi’ni gezebilirsiniz
Haydi gelin Afyon’un sunduğu hazineleri keşfe çıkalım ve sonrasında kollarına bırakalım üşümüş vücudumuzu şifalı kaplıcalarının.

Haberin Devamı

Tarihin derinliklerinden günümüze
M.Ö. 3000’e kadar gider tarihi Afyon’un... Hattiler’i görürüz M.Ö. 2000’lerin başında ama başrolü Hititler’e kaptırırlar çok geçmeden. Hititler, sahneyi Frigler’e bıraktıklarındaysa M.Ö. 1000’dir. Onları Persler, Büyük İskender, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar izler. Her biri farklı isimler verir ve farklı izler bırakır Afyon’da.
Hititler Hapanuva, Romalılar Akroinon, Selçuklular ile Osmanlılar Karahisar-i Devle, Karahisar-i Sahip derler buralara. Adının ile kez Afyon kelimesiyle beraber kullanılmasıysa 17’nci yüzyıl ortalarıdır.
Her kim ki Anadolu’yu kontrol etmek istemiş, işe ya buradan başlamış ya da burada bitirmiştir. Apameia bugünkü Dinar Persler’in merkezidir, Romalılar Emirdağ’ı eski adıyla Amorium’u askeri üs olarak seçer, Yunanlar Anadolu’da egemen olmak için yine Afyon’da üstlenirler. İpsos, Miryakefalon, Büyük Taarruz savaşları hep bu topraklarda yapılır.
Velhasılıkelam, paylaşılamayan kavşaktır burası yüzyıllardır.

Gezilecek, görülecek yerler

PAYLAŞILAMAYAN KAVŞAK: AFYONKARAHİSAR
Kaleler: Afyon, Avdalaz, Sandıklı ve Kırkinler Kalesi.
Köprüler: Kırkgöz Köprüsü, Altıgöz Köprüsü.
Kiliseler: Memeç Kaya ve Eğerli Kaya Kiliseleriyle, Yedikapılar Manastırı.
Camiler: Afyon Ulu Cami, İmaret Camii, Yeni Camii ve Türbe Camii (Mevlevihane)
Kervansaraylar: Taşhan, Sultandağı, Döğer, Çay ve Eğret Kervansarayı.
Antik Kentler: Synnada, Apemia, Amorium ve Metropolis Ayazin.
Kaplıcalar: Ömer, Gazlıgöl, Boldavin Heybeli ve Hüdai Kaplıcaları.
Mağaralar: Buzluk ve Kurtini Mağarası.
Kaya Mezarları: Sarıçayır ve Göynüş Vadisi Kaya Mezarları.
Kurtuluş Savaşı: Kocatepe ve Zafer Anıtı, Anıtkaya ve Kocatepe Şehitliği’yle Zafer Müzesi.

Tren yolcuğu için doğuya
kadar gitmeye gerek yok

Afyon, trenle her yerden kolayca ulaşılabilecek bir konumda.
İstanbul’dan biri 7.30 diğeri 15.20’de olmak üzere ,Eskişehir aktarmalı iki sefer mevcut ve altı buçuk saat sürüyor. Bilet fiyatı ise 63.50 TL
İzmir’den gidecekseniz, hareket saati 20.15 ve yolculuk sekiz saat sürüyor. 82.50 TL’ye yataklı vagon seçeneği de mevcut. “Yok ben kitabımı okur, sonrada koltukta biraz da kestiririm” diyorsanız, o zaman 31 TL ödeyeceksiniz. Tek bir sorun var, o da sabahın 04.00’ünde Afyon’a varıyor olmak.
Ankara’dan 08.58 ya da 16.18’deki Eskişehir aktarmalı iki bağlantı var. Beş saat süren yolculuğun fiyatı ise 48.50 TL.

Afyon’un zengin bir mutfağı ve derin bir yemek kültürü var. Herkesin bildiği lezzetleri sucuk, kaymak ve lokum. Ama dediğim gibi bunlar herkesin bildikleri. Tadılması gereken diğerlerinin listesi ise şöyle: Sakala çarpan çorbası, paçık, çullama köfte, göce köfte, ilibada sarması, bükme, haşhaşlı börek, düğülü haşhaş tatlısı ve zürbiye.
“Peki nereler var gitmişken mutlaka uğranmalı?” diyenlerdenseniz, aşağıdakileri not edin bir kenara:
Aşçı Bacaksız, sadece kuzu tandır ve kaymaklı ekmek kadayıfı servisi yapan lokanta 1850’li yıllardan bu yana aynı yerde hizmet veriyor.
Adını Mustafa Kemal’in koyduğu Salim Usta’nın İkbal Lokantası ise 90 yılı aşan geçmişiyle Afyon’un en bilinenlerinden.

Ne yiyelim?
Afyon’un zengin bir mutfağı ve derin bir yemek kültürü var. Herkesin bildiği lezzetleri sucuk, kaymak ve lokum. Ama dediğim gibi bunlar herkesin bildikleri. Tadılması gereken diğerlerinin listesi ise şöyle: Sakala çarpan çorbası, paçık, çullama köfte, göce köfte, ilibada sarması, bükme, haşhaşlı börek, düğülü haşhaş tatlısı ve zürbiye.
“Peki nereler var gitmişken mutlaka uğranmalı?” diyenlerdenseniz, aşağıdakileri not edin bir kenara:
Aşçı Bacaksız, sadece kuzu tandır ve kaymaklı ekmek kadayıfı servisi yapan lokanta 1850’li yıllardan bu yana aynı yerde hizmet veriyor.
Adını Mustafa Kemal’in koyduğu Salim Usta’nın İkbal Lokantası ise 90 yılı aşan geçmişiyle Afyon’un en bilinenlerinden.

Haberin Devamı

Konaklama
Beş yıldızlı termal otellerde konaklama, gecelik kişi başı 250 TL’den, dört yıldızlılardaysa 85 TL’den başlıyor. “Neresi olsun?” derseniz Ng, İkbal ve Oruçoğlu ilk aklıma gelen tesisler.