Bayramdan önce dünyanın farklı yerlerindeki yer altı şehirlerini konuk eylemiştik Seyyah-ı Alem’de... Bu hafta ise yurt içinden yerleri ağırlayacağız. İlerleyen haftalarda ise İstanbul’un yer altını keşfedeceğiz... İnsanlar var olduklarından bu yana güven içinde yaşamak ilk öncelikleri olur. Dini, politik, ekonomik ya da doğal afetler nedeniyle, sahip olduklarını ama daha çok hayatlarını korumak adına yer altına çekilip, burada yarattıkları mekanlarda sürdürürler yaşamlarını zaman zaman.
Derinkuyu-Kapadokya
Vakti zamanında 20 bin kişinin yaşamını sürdürmeye çalıştığı, yaklaşık 85 metre derinliğe ulaşan ve ahırdan yemekhaneye, ibadethaneden yaşam alanlarına bir şehrin tüm mekanlarını barındıran Derinkuyu, 1963’te keşfedilir. Bugün dünyanın en ünlüleri arasında.
Mucur-Kırşehir
Tüf oyularak yapılan yerleşim 7-8 metre derinlikte olup, bazı kısımları 2-3 katlıdır. Erken Hıristiyanlık Dönemi’ne tarihlenen şehir, galeri ve tünellerle birbirine bağlanmakta ve Aşık Paşa Türbesi’ne kadar yayıldığı düşünülmektedir.
Ağırnas-Kayseri
Ağırnas Kasabası’nın girişinde Aşağı Pınar’da yer alan ve tarihi en az 3 bin yıl öncesine dayanan dehlizleri, mağaralarıyla Ağırnas, önemli bir yer altı yerleşim merkezidir. Unutmadan Ağırnas aynı zamanda Mimar Sinan’ın da doğduğu kasaba.
Saratlı Kırkgöz-Aksaray
Saratlı Kasabası’ndaki yerleşim katlı olup, mutfak, su kuyuları, tandır, ambar damları, ahır gibi bölümlere ve bağlantı dehlizlerine sahiptir.
Aydıntepe-Bayburt 2-2,5 metre derinlikte tüfe oyulmuş galeriler ve odalardan oluşmuştur. Kazı çalışmalarına devam edilen kenti ilk Hıristiyanlar’ın saklanmak için inşa ettiğine inanılmakta.
Gaziemir-Aksaray
History Channel’a da konuk olan ve muhtemelen dünyanın tek yer altı Kervansarayı 2006 yılında tesadüfen bulundu.
Diğerleri:
Kaymaklı-Nevşehir,
Aziz Mercurius-Aksaray
Hüyük-Çankırı
Artova-Tokat
Acıgöl-Nevşehir
Mazı-Nevşehir
Özkonak-Nevşehir
Çeşka Kalesi-Yozgat
Dulkadirli -Kırşehir
Dara-Mardin