Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

Tüm Yazıları

Eğer rota Ege ise, Akhisar’da mola vermek, artık neredeyse tüm yolculukların olmazsa olmazı oldu. Özellikle de son yıllarda çıkardığı Ramiz ve Keskinoğlu gibi ulusal markalarla başlayıp, Akhisarspor’la taçlanan yükseliş, zengin tarihine rağmen pek de tanınmayan ilçeyi, yurt
çapında bilinir hale getirdi. Getirdi getirmesine ama
sahip olduğu tüm tarihi, kültürel ve doğal zenginliğe rağmen hâlâ hak ettiği noktada değil Akhisar...
Haydi gelin, bir sonraki yolculukta bir moladan fazla zaman ayırın Akhisar’a, kaybolup tozlu sokaklarında keşfedin sakladıklarını... İnanın pişman olmayacaksınız.
Yıllar boyu Akhisar dendi mi, akla ilk gelenler, tütün, zeytin, zeytinyağı ve üzüm oldu. Ama bu ağırbaşlı ilçe, yolu Anadolu’ya düşen neredeyse tüm medeniyetleri, dinleri ve iz bırakmış isimleri ağırlamış tarih boyunca... Listede yok yok! Hititler, Akadlar, Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Saruhanlılar ve Osmanlılar hüküm sürmüş, Hıristiyanlığın ilk yedi cemaatinden birinin kurulduğu, İncil’de adı geçen yerlerden biri olmuş, Büyük İskender’den, Bergama Kralı Attalos’a, Roma İmparatorları Hadrian ve Trajan’dan Evliya Çelebi’ye pek çok bilinen ismi ağırlamış. Konumu, zenginliği, verimli toprakları ve iklimiyle stratejik değerini, kurulduğu günden bu yana bir an bile yitirmeyen bir yerleşim Akhisar.
İlginç olan MÖ 3’üncü yüzyılda Makedonyalılar’a ait bir koloni kenti olan Akhisar ya da eski adıyla Thyateira’nın yüzyıllar sonra 20’nci yüzyıldaki göç dalgasıyla Makedonya’dan gelenler tarafından yine yurt seçilmesi...

Haberin Devamı

İlçe merkezli kurulan ilk banka

1920’li yıllarda Türkiye ihracatının yüzde 35 ‘lik kısmını tütün oluşturmakta ve Akhisar’da yetiştirdiği ‘Şark Tipi’ tütünle adını dünyaya duyurmaktaydı. Tütün üreticisine finansal destek sağlamak için ilçede Akhisar Tütüncüler Bankası adıyla 250 ortaklı bir banka kurulur. Daha sonra Türkiye Tütüncüler Bankası adını alacak banka, 1996’da sahip ve isim değiştirerek Yaşar Bank olur, sonra sırasıyla Sümerbank, Oyak Bank ve bugün ise ING Bank adlarını alır.

Haberin Devamı

Nerede kalalım?

Eğer Akhisar’ı ve çevresini hakkını vererek gezecekseniz, en az bir gece kalmanız tavsiye edilir. Otel seçenekleri Seybils, Fayton, Palm City ve Tütün... İki kişilik oda fiyatlarıysa, tarihe bağlı olarak, 250-350 TL arasında.

Çevrede gezilecek yerler

İnsanların ilk yerleşik hayata geçtikleri Neolitik Çağ’dan itibaren yerleşime sahne olduğu Akhisar çevresinde de görülecek pek çok yer mevcut. Aşağıdakiler sadece bunlardan birkaçı:

- Moralılar Höyüğü
- Yortan Mezarlığı
- Şahin Kayası
- Kayalıoğlu Or Yehuda Eski Tarım okulu
- Çağlak Deresi
- Zeytinliova’nın eski evleri ve Karaosmanoğlu Cami
- Atalia (Selçikli)
- Hermokapelia (Büknüş)
- Hierakomei (Beyoba)
- Stratonikeia (Siledik)
Unutmadan görülecekler listesine bir de Keskinoğlu’na ait Ravika Köyü ile Araba Müzesi’ni de eklemek gerek.

Ne yiyelim, nerede yiyelim?

Köftesi, kelle paçası, kokoreçi, söğüşü, tulumba tatlısı ve de katmeriyle, Akhisar gezisinin damak tadına düşkün olanlar için tam bir şölene dönüşeceği kesin. Peki “Nerede, ne yiyelim?” derseniz, yazın aşağıdakileri bir kenara:

Haberin Devamı

- Kahvaltı: Gürlüoğlu/Yıldız Katmer
- Köfte: Can Köfte/Çarşı içindeki Ramiz
- Tulumba: Dönmezler
- Zeytinyağlılar: Roka/Zencefil
- Kelle Söğüş: Doğan
- Paça: Şen Kardeşler
- Kokoreç: Şölen

Şehir içinde nereleri gezelim?

Otomobilinizi, İsmail Bahri Bey caddesi üzerinde park edip yürümeye başlarsanız, yürüyüş rotanızın başlangıç noktası olacak Tepe Mezarlığı Ören Yeri’ni yolun solunda hemen göreceksiniz. Sonrasında gezilecek yerler, sırasıyla aşağıdaki gibi:

- Tepe Mezarlığı Ören Yeri
- Akhisar Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- Hergelen Camii
- Hastane Höyüğü
- Sinagog Kalıntısı
- Köfünlü Camii
- Ulu Camii
- Mahramacı Camii
- Aynalı Camii
- Kantarcıoğlu Camii
- Efendi Camii
- Şeyh İsa Türbesi ve Mescidi
- Emetli Camii
- Paşa Camii ve Hamamı
- Paşa Hanı
- Çarşı
- Gülruh Sultan Hamamı
- Dombaycı Han
- Has Hoca Camii
- Zeynelzade Kütüphanesi
- Gülruh Sultan Camii
- Kasaplar Hali
- Musevi Mezarlığı

Faytonculuk

Akhisar’da bugün hâlâ geleneksel yöntemler kullanılarak demirinden, işlemesine tamamen el işçiliğiyle üretilen faytonlar, yurdun ve dünyanın her köşesine gönderilmekte. Unutmadan ekleyeyim fayton kelimesi güneş Tanrısı Helios’un oğlu Phaeton’dan gelmekte...Gitmeden okumak için...

- İlkçağdan Günümüze Akhisar
- Akhisar Gezi Rehberi
- Tarihi Coğrafyası ile Akhisar