Bu yılın ilk yazısını, 2020’nin ilk yarısını planlamaya ayırdım. Ülkece ilk resmi tatil olan yılbaşı tatilinin yorgunluğunu atar atmaz, “Şimdi sırada ne var?” deyip, resmi tatil, sömestir, yaz tatili, konser, festival ve benzeri ne varsa tarihlerini araştırmaya başladık bile... Bunlara göre yıllık izinler ayarlanacak, biletler alınacak, yerler ayırtılacak ve gitmeden okunacak kitaplar belirlenecek.
Kısaca yapacak çok iş var!O zaman, haydi gelin hiç vakit geçirmeden başlayalım çalışmaya...
Resmi tatiller
Bu yıl çalışanlar 106 günü cumartesi ve pazar, 10.5 günü bayram tatilleri olmak üzere, 116.5 gün izin kullanacaklar. Hafta sonları ve bayram tatilleri çıktıktan sonra geriye kalan 248.5 gün de çalışacağız. İlk resmi tatil 1 Ocak’ı kullandık bile... Yılbaşından sonra ilk resmi tatil,
23 Nisan Perşembe günü yani Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, sonuncusu ise yine bir perşembeye denk gelen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı...
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, bu yıl salı günü; 1 Mayıs cuma günü; Şeker Bayramı, 24-26 Mayıs yani pazardan salıya; Kurban Bayramı’ysa, 30 Temmuz-3 Ağustos arasında, perşembeden pazartesiye kutlanacak. Özetle bayram tatilleri toplamı 14 gün ancak bunun 4.5 günü hafta sonuna denk geliyor. Eğer bu tatillerin önü ya da arkasına denk gelecek şekilde 11.5 gün izin kullanabilirseniz, nisan ayında dört, mayısta 16, temmuzda 15 ve ekimde de dört olmak üzere, 39 gün tatil yapmanız mümkün...
İlk yarı için tavsiyeler
Ocak-mart: İstanbul’u keşfetmek için en güzel aylar esasında... Tamam havalar biraz serin ya da yağışlı olabilir. Ama düşük sezon olması nedeniyle müzeleri keşfetmek için en ideal zaman. Giyinin sıkıca, atkınız, berenizi ve eldiveninizi de unutmayın, atın kendinizi sokaklara! Aralarda sıcak bir fincan sahlep eşliğinde vereceğiniz molaların tadına doyamayacaksınız.
Fener-Balat rotası, Sultanahmet ve çevresi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, yeraltındaki İstanbul, hanlar ve çarşılar, Mimar Sinan eserleri, Kariye Müzesi ve çevresi, Üsküdar-Beylerbeyi-Kuzguncuk-Çengelköy rotası ve de kadim semt Anadoluhisarı, tavsiye edeceğim programlar.
İstanbul dışı olaraksa, kar ve nostalji sevenler için Kars, yemek yemeyi sevenler için Hatay ya da Gaziantep, tarih meraklıları için Göbeklitepe, Mardin, Van ya da Konya’yı tavsiye ederim. “İlla da kayak!” diyenlerdenseniz, Türkiye’deki seçenekleri geçtiğimiz yıllarda yazmıştım. Kayak için yurt dışına gitmeyi planlayanlar, liste başına yine Avusturya’yı yazabilirler. “Yurt dışı olsun ama yakın da olsun” diyorsanız, Atina’dan sadece iki saat uzaklıktaki Yunanistan’ın Uludağ’ı Parnassos, tam size göre! “Müzik isteriz” derseniz Slazburg, Mozart Haftası’nda sizi bekliyor.
Nisan-haziran: “Şehr-i İstanbul’u keşfe devam” diyenler, Beyoğlu, Galata, Karaköy, Boğaziçi kıyıları, sahabe kabir ve makamları, İstanbul türbeleriyle surlarını listelerine ekleyebilirler. Diyarbakır, Nemrut ve çevresi, Hititler’in izinde Çorum, Alacahöyük, Yazılıkaya ve başkent Hattuşaş, Kastamonu, Yedi Kiliseler rotası, Afrodisias ve Nysa ise yurt içi program tavsiyelerim.
Mayısta tatil çok, “Yurt dışına bir kaçamak yapalım” diyenlere, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan rotasına, Portekiz ya da Güney İtalya programlarına bir göz atın diyorum.
Bayramlar-Tarih-izin-Toplam Tatil
- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Perşembe-1 gün-4 gün
- Emek ve Dayanışma Günü-1 Mayıs Cuma-3 gün
- Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı-19 Mayıs Salı-1 gün-4 gün
- Şeker Bayramı-24-26 Mayıs Pazar-Salı-3 gün-9 gün
- Demokrasi ve Birlik Günü-15 Temmuz Çarşamba-2 gün-5 gün
- Kurban Bayramı-30 Temmuz-3 Ağustos Perşembe-Pazartesi -3.5 gün-10 gün
- Zafer Bayramı-30 Ağustos-Pazar
- Cumhuriyet Bayramı-29 Ekim Perşembe-1 gün-4 gün
Toplam izin: 11.5 gün Toplam tatil: 39 gün
Yıllık izin hakkınız kaç gün?
İş kanuna göre çalışma süreniz bir yıldan beş yıla kadarsa 14, beş yıldan fazla 15 yıldan azsa 20, 15 yıl ve üzeriyse yılda en az
26 gün ücretli izin hakkınız var. Buna ek olarak yıllık izinlerinizi çalıştığınız şehirden farklı bir yerde geçirecekseniz, tatile gidiş ve dönüşlerinizde yolda geçecek süreler için yılda en fazla dört güne kadar ücretsiz izin hakkınız var.
Unutmadan, yaşınız 18’den küçük ya da 50’den büyükse yıllık ücretli izin süreniz 20 günden az olamaz.