York Düşesi Prenses Beatrice’in 11 yaşındaki Norfolk terrier’i Max, Balmoral Şatosu’nda Kraliçe Elizabeth’in welsh corgi cinsi köpekleri tarafından saldırıya uğramış. Buckingham Sarayı sözcüsü olayla ilgili açıklama yapmayı reddetse de Kraliçe’ninkiler Max’ın neredeyse kulağını koparıyorlarmış.
İki cins de küçük boy ırklardan. İngiliz Guardian gazetesinin internet sitesindeki haberde olayın dehşet verici olduğu kadar sevindirici bulunabileceği de yazıyor. Çünkü böylece sadece büyük ve ‘tehlikeli ırk’ların ısırmadığı kanıtlanmış oluyor. Yani Kraliçe için kötü ama büyük köpekler için güzel bir haber bu. Nitekim Pennsylvania Üniversitesi’nin 2008’de yaptığı araştırmada en agresif köpek ırklarının dachshund’lar (sosis olarak da bilinirler), chihuahua’lar ve Jack Russell’lar olduğu ortaya çıkmış.
RESMEN ARAMIZDALAR
Hürriyet Cumartesi ekinde İpek Özbey’in haberini okudunuz mu? Zoofilinin (hayvanlarla cinsel ilişkiye girme) giderek yaygınlaştığı yazıyordu. Verdiği yaşanmış örnekler dehşet verici. İngiltere’de dört çocuk babası adamın, boşandığı karısının kendisini reddetmesi üzerine evin köpeğiyle cinsel ilişkiye girmesi... İstanbul Kadıköy’deki boş arazide genç bir adamın sokak köpeğine güpegündüz tecavüz etmesi (ve çok şükür yakındaki apartmandan birinin bunu videoya çekerek polise vermesi), kırsalda karşı cinsle yakınlaşamayan delikanlıların eşekle birleşmesinin doğal karşılanması vs.
Ve Özbey’in uyardığı gibi, hayvanlarla cinsel ilişkiye giren sonra da hiçbir şey olmamış gibi işine geri dönen adam belki iş arkadaşımız, belki gittiğimiz restoranda garson... Hatta “Benim başıma gelmez” demeyelim, eşimiz bile olabilir.
Kurttan köpeğe
New York Times’ta köpeklerle ilgili bilimsel bir yazıya rastladım. Köpeğin evrimi, evcilleşmesi ve bugünkü durumu vs. üzerine. Öğrendiklerimi aktarayım:
Köpeğin kurttan geldiği ve aşağı yukarı 15 bin yıldır insanla yaşadığı tahmin ediliyor. Ama hâlâ ilk olarak nerede, ne zaman, ve neden kurtla insanın bir araya geldiği merak konusu. En eski arkeolojik kalıntı Belçika’daki Goyet Mağarası’nda 31 bin 700 yıl öncesine ait bir köpek iskeleti. Batı Rusya’da 15 bin, Almanya’da 14 bin, Ortadoğu’daysa 12 bin yıl öncesine ait kalıntılar bulunmuş.
Bazı uzmanlar insanlara yakın yerlerde yaşayan kurtların evcilleşerek köpek olduğunu savunuyor. Bazılarıysa insanla kurt arasında daha dinamik bir sürecin yaşandığı kanısında. Köpek psikolojisi üzerine yapılan ve 2002’de Science dergisinde yayınlanan bir araştırmada köpeklerin insan davranışlarını kapabildiğini göstermiş. Belki de baştan beri insanlar tarafından seçilmelerinin sebebi bu. Ancak iki farklı tür uzun süre birlikte yaşarsa karşılıklı olarak birbirinin genetik niteliklerinden etkileniyor. Yani köpek nasıl insandan öğrendiyse, insan da köpekten etkilenmiş.
Beklentimiz artıyor, olan onlara oluyor
Günümüzde köpek uzmanları, köpeklerdeki istenmeyen davranış sorununun arttığının altını çiziyor. Ancak yine uzmanlar bunun sebebinin köpeklerde değil zamanla daha fazla beklenti içine giren sahiplerde olduğu kanısında. İnsanlar, köpeklerinin giderek yoğunlaşan hayatlarına uyum göstermesini bekliyor. Partilerde, kafelerde, lokantalarda uslu bir şekilde yanlarında oturmalarını, lüks dairelerine saygı göstermelerini istiyorlar. Ne de olsa çağımızın yükselen değerleri başarı ve mükemmellik.
İnsan ve köpek ilişkisi üzerine kitaplar yazan Jon Katz, köpeğin rolünün kapı önü bekçiliği ve av yardımcılığından hayat arkadaşlığına geçtiğini söylüyor. Artık insan, köpeğini en iyi arkadaşı, sırdaşı, hatta çocuğu yerine koyuyor ve onunla her yere gidebilmek istiyor. Bu yüzden de terk edilme sebeplerinin başında davranış problemleri geliyor.
Cinse göre davranış
Büyük köpekler, daha fazla egzersize ihtiyaç duyuyor. Ve enerjilerini yeterince tüketemezlerse, agresifleşebiliyor, evdeki mobilyalara zarar verebiliyorlar. Küçük köpeklerdeki sorunsa ‘küçük köpek sendromu’. Çoğu insan (özellikle de kendisini hayvanın ebeveyni olarak görenler ki anlaşılan buna Kraliçe 2. Elizabeth de dahil) ufak boylu dostlarına bebekmiş gibi davranıyor. Bu da disiplin eksikliğine yol açıyor. Sonuç, ısırma, havlama, oraya buraya işeme, eşyalara zarar verme...
Tufts Üniversitesi, hayvan davranışları kliniğinde profesör olan Nicholas Dodman, köpek sahiplerine sabırlı ve gerçekçi beklentilere sahip olmalarını öğütlüyor. Bağırarak ve şiddet uygulayarak terbiye etmeninse asla çözüm olmayacağını belirtiyor.
DESTEK HATTI
Bolluca’daki köpekler zor durumda. Acil mama desteği lazım. İrtibat telefonu: 0538 813 19 93 www.kolaymama.com ya da www.temizmama.com’dan da destek olabilirsiniz.