Cadde'nin Patisi

Cadde'nin Patisi

itir.ilgaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

KÖPEKLE BEBEK NASIL TANIŞMALI



Köpekle bebeğin aynı evde uyum içinde yaşaması için bir ön hazırlık şart. Uzmanların önerilerine kulak verelim




Geçen hafta “Bebekle hayvan aynı evde olur mu?” diye sordum. Kadın doğumcularla kedili/bebekli arkadaşlarım “Olur” dedi. Kaynaklar, köpekle bebeğin şahane olacağından ancak ön hazırlık gerektiğinden bahsediyor. Favorim tabii ki ‘Köpeklere Fısıldayan Adam’. Cesar’ın önerilerini iletiyorum:
- Köpekler sahipleriyle uyum içinde yaşadığından doğum öncesi bir şeyler olacağını sezer ama tam anlamıyla çözemezler. Onlara biraz yardım etmek gerekir.
- Köpekler sürü halde yaşar. Sürü lideri olmayı öğrenmelisiniz. Dokuz ay sorunlu davranışları düzeltmek ve liderliğinizi kabul ettirmek için yeterlidir. Bazen bir uzmana danışmak daha doğru olabilir.
- Enerjinizin farkına varın. Hamilelik, tüm hane halkını etkiler. Kendinizi heyecanlı, huzursuz, endişeli hissedebilirsiniz. Unutmayın köpeğiniz hislerinizin aynasıdır.
- Hastaneden dönmeden önce köpeğinizi bebeğinizin kokusuyla tanıştırın. Bir giysisini elinizde tutarak belli bir mesafeden koklamasına izin verin. Böyle yaparak köpeğinize, bu yeni şeyin sizin olduğunu ve onun etrafında belli kurallara uyması gerektiğini anlatabilirsiniz
- Bebek odasıyla ilgili sınırları da belirlemelisiniz. İşe, girmesine hiç izin vermeyerek başlayın. Daha sonra içeri girip bazı eşyaları koklasın ama ne zaman çıkacağını siz belirleyin. Bu egzersizi bebek eve geldikten sonra da tekrarlayın. Bu, ona odanın size ait olduğunu ve saygı göstermesi gerektiğini öğretecektir.
- Tanışma sizin kontrolünüzde olmalı. Öncesinde köpeğinizi yürüyüşe çıkarın, ki enerjisini boşaltsın. Eve girmeden hayvanın sakin ve teslimiyetçi hale geldiğinden emin olun. Bebeği tutan kişi sakin ve kendinden emin davranmalı. Köpeğin bebeği, önce saygılı bir mesafeden koklamasına, sonrasında giderek yaklaşmasına izin verin. Böylelikle bebeğe saygı duymayı öğrenecektir.
- Bebeğinize de köpekle nasıl ilişki kuracağını göstermelisiniz. Saygı karşılıklı olmalıdır. Bilmeden köpeğin canını yakması, istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
- Köpeği mutlu eden günlük rutinin bozulmamasıdır. Yürüyüşlerini aksatmamak ve tutarlı liderlik önemidir. Kendini güvende hissetmesi yeni durumu sakin karşılamasını sağlar.
- Köpeğinizin cinsinden dolayı farklı bir sorun yaşayacağınızı sanmayın. Bir golden retriever da ısırmayı bilir. İyi liderlik yaparsanız her cinsi kontrol edersiniz.



DATÇA YAZA HAZIRLANIYOR!
Datça Aktur Tatil Sitesi, iki koy üzerine kurulu, yaklaşık bin evin olduğu bir kasaba adeta. Arazinin büyük bölümü çamlarla kaplı, cennet gibi bir yer. Site yönetimi bu yıl kedi beslemeyi yasaklamış. İki nokta dışında yemek verilmeyecekmiş. Kediler için ağaçlara tabela asacaklar herhalde “Yemeğe gider” diye. Bu arada kedilerin ‘anlaşılmaz’ şekilde yok olduğu da konuşulmakta. Halbuki tabiatla bu kadar uyumlu bir yerin yönetiminin daha duyarlı ve doğa dostu olması beklenir.
Bu arada Datça Belediyesi’nin de yaklaşan yaz sezonuna geniş kapsamlı bir itlafla hazırlandığı söyleniyor. Başıboş kedi ve köpeklerin fare zehiriyle öldürüldüğü öne sürülüyor!

EV ARAYANLAR

- Bu yavrular Yeni Çiftlik Barınağı’nda. Gönüllüler ellerinden geleni yapmaya çalışıyor. Ancak hayvan sayısı çok fazla. İmkanlar yetmiyor. Geçici/kalıcı yuva, tedavi sponsorluğu ya da en azından mama desteği için İletişim: 0533 698 17 73
0544 659 99 71

- Erkek, 3 yaşında, tam bir beyefendi. Şu anda rehabilitasyon merkezinde. Sokak ya da barınak için fazla minik.
İletişim: 0535 232 54 32
- 2-3 yaşında, dişi pitbull. Üst üste doğurtulup sokağa atılmış. Kısırlaştırıldı. Çarşambaya kadar klinikte. Sonrası meçhul. İletişim:
0554 320 95 60


YARARLI HABERLER
- ‘Veteriner Göz Merkezi’nin kurucusu Doç. Dr. Murat Şaroğlu, ‘Farkında mısın?’ projesi kapsamında, her cuma 11.00-13.00 saatleri arasında, Şişli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde, sokak hayvanlarını ücretsiz tedavi ediyor.
- İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, ‘Hayvan Hakları’ dersleri veriyor. Derslere misafir olarak katılmak için hukuk5199@gmail.com ya da baro@istanbulbarosu.org.tr adreslerine mail göndermek gerekiyor.



YUNUSLARA ÖZGÜRLÜK
Önceki gün sivil toplum örgütleri Kaş’ta kafeste tutulan ve güya terapi için eğitilen dört yunus için eylem yaptı. Alman yunus ve balina koruma kuruluşu ProWal’in Başkanı Andreas Morlok, Kaş’taki parkın, dünyadaki-lerin en korkuncu olduğunu söyledi. Bence de haklı. Düşünsenize hayvanlar denizin içinde kafeste. İşletme sahibi Cenk Gökalp’sa kendini savundu “Onlar gitsinler Almanya’daki yunus parklarını kapatsınlar.” Zihniyet bu!