Her yıl binlerce fil, dişleri için öldürülüyor. Uzmanlar 12 yıl içinde fil kalmayacağına inanıyor.
Bu yüzden seyahatlerinizde hediye seçerken fildişi eşyalardan uzak durun, çevrenizdekileri bilgilendirin
Evinizde fildişi bir şeyiniz var mı? Biblo mesela? Bende var. Fildişi bir kolyem var. 35 yıl öncesinden, cahil zamanlardan...
Fillerin nasıl katlediklerini, hatta dişlerinin daha canlıyken nasıl söküldüğünü bilmediğimiz zamanlardan... Oysa artık biliyoruz. İzleyebiliyoruz bile. Belgeseller, fotoğraflar, internet... Artık bahanemiz yok.
Fil avı 30 yılı aşkın süredir yasadışı. Ama yine de her yıl binlerce fil, dişleri için öldürülüyor. Sadece geçen yılki sayı 36 bin. Uzmanlar 12 yıl içinde fil kalmayacağına inanıyor.
(Aynı şekilde gergedanlar da boynuzları yüzünden tehlike altında.)
Ancak avcılar doymak nedir bilmiyor. Otomatik silahlar ve palalar yetmiyor şimdi de hayvanların yaşam alanlarındaki su kaynaklarına siyanür katıyorlar. İşin daha da kötüsü bu yolla ölen sadece filler olmuyor. O leşleri yiyen hayvanlar ve onları yiyen diğer hayvanlar da aynı şekilde ölüyor. Yakın zamanda 68 fil ve peşinden 600 akbaba bu yüzden can verdi.
Bu yüzden seyahatlerinizde hediye seçerken fildişi eşyalardan uzak durun, çevrenizdekileri bilgilendirin. Kanlı ticaretin önüne ancak bilinçlenerek geçebiliriz.
KÖPEKLERE ÖLÜM!
Romanya’daki köpek katliamını duymuşsunuzdur. Romanya Parlamentosu bütün sokak köpeklerinin öldürülmesine karar verdi. Kararın sebebi bir süre önce yaşanan acı bir olay: bir sokak köpeği küçük bir çocuğa saldırıyor ve ölümüne neden oluyor.
Elbette ortalık ayağa kalkıyor. Sonuç: Yakalanan, toplanan köpekler en fazla 2 hafta içinde sahiplenilmezse öldürülecek. Ancak hükümet köpeklerin nasıl öldürüleceğine dair bir yöntem belirlemiyor. Köpek leşi başına da belli bir ücret ödüyor. Ve bir anda kıyım başlıyor. Dövülerek can verenler, boğulanlar... Sadece Romanya’da değil birçok ülkede, hatta bizde de hayvanseverler yürüyor, protestolar düzenliyor. İnsanlar barınaklara gidip kurtarabildiklerini kurtarmaya çalışıyor. Ama 65 bin civarı bir sayıdan bahsediliyor.
İnsan hayatı tabii ki önemli ama katliam çözüm değil. Sokakta hayvanınız varsa, onlara sahip çıkmayı da bileceksiniz. Kısırlaştıracak, aşılayacak ve gerektiğinde rehabilite edeceksiniz. (Tıpkı bizdeki gibi!!!)
KIŞ OLİMPİYATLARINA HAZIRLIK
2014 Kış Olimpiyatları Rusya’nın Sochi şehrinde yapılacak. Hazırlıklar dahilinde 2 bin sahipsiz sokak kedisi ve köpeğinin itlafı da var. Buna ayrılan bütçe bile belirlenmiş. 42 bin 500 Euro. Parlamento üyesi Sergej Kriwonossow, “Olimpiyat komitesine karşı sorumluluklarımız var. Sahipsiz hayvanlar bariz bir problem. İtlaf da en hızlı çözüm” diyor.
Ama bu her büyük spor organizasyonu öncesindeki rutin uygulama.
2004 Atina Olimpiyatları öncesinde 15 bin kadar sokak hayvanı belediye tarafından zehirlendi. 2008 Beijing Yaz Olimpiyatları öncesi hükümet, insanların sahipli hayvanlarını bile evlerinden topladı. 2012 Avrupa Şampiyonası öncesinde Ukrayna’da neredeyse 50 bin sokak köpeği, dövülerek, vurularak ve gezici ocaklarda canlı canlı yakılarak yok edildi.
2020’yi alsaydık bizde ne olacak sanıyordunuz?
NOT: UNUTMAYIN, BUGÜN ETSİZ PAZARTESİ!