Aslında belli ama bizde hayvan sayısını, gereken alanı, personeli, çıkacak maliyeti hesaplayınca sonuç çok parlak olmayacak. O yüzden hakkıyla beceremeyeceksek, hükümet ve toplum olarak elimizi kana bulamadan vazgeçmek belki de en iyisi...
Bursa’daki Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi hakkında çok yazdım. Masal köyü gibi bir yer.
(www.osmangazihayvanevi.bel.tr) Siteyi ziyaret edin mutlaka. 50 personel durmadan çalışıyor. 647 köpek, 316 kedi, 17 at, 8 eşekleri var.
Malum ‘doğal yaşam parkı/merkezi’ tanımı, çıkacak hayvan yasası nedeniyle pek popüler. Sokaktaki hayvanlar toplanacak, ömürlerinin sonuna kadar bu merkezlerde bakılacak (Acaba ne kadar bir ömürden bahsediliyor?) Ben de Osmangazi’dekilere bu konudaki fikirlerini sordum. Merkezin basın ve halkla ilişkiler sorumlusu Turgay Yıldız, bana Veteriner İşleri Müdürü Dr. Aysu Altıkardeşler Ilman’ın Türkiye Veteriner Hekimleri Derneği’nin yayın organına yazdığı metni gönderdi.
Yasayı hazırlayan tüm milletvekillerine ve belediyelere ‘fikir’ vermesi ümidiyle bazı kısımlarını paylaşmak istiyorum. Hatta Türkiye’deki tüm barınakların Sayın Ilman’a emanet edilmesini diliyorum...
Sokaktan toplamakla iş bitmiyor
“Barınak hekimliği ve yönetimi, tecrübe sahibi veteriner hekimler ve personel tarafından yürütülmesi gereken profesyonel bir iştir.
Sağlık kontrolleri ve tedavileri bir yana, köpeklerin gruplar halinde idare edilmesi, başlı başına meşakkatli bir sistemdir. Gruplandırma yapılırken yaş-cüsse-ırk ve davranış özellikleri göz önünde bulundurulmalı, gruplar düzenli olarak izlenmelidir.
Doğal yaşam parkları kendi içlerinde bölmelere ayrılmalı, bunlar temizlik ve dezenfeksiyona uygun olmalıdır. Toprak zemin, bulaşıcı viral ve enfeksiyon hastalıkların dezefekte edilmesine imkan vermez. Böyle ortamlarda tedaviden sonuçlar alınamayacağından hem ölümler artar hem de ciddi bir bütçe yok olup gider.
Sağlıklı ve hijyenik beslenme ancak kuru mamayla sağlanabilir. Her köpek için günlük 1/2 kg kuru mama hesaplanmalıdır.
Hayvanlara rahat hareket ve sosyal alan yaratılabilmesi için, 200 metrekarelik bir alanda maksimum 25 köpeğin sağlıklı bir şekilde takip edilebileceği unutulmamalıdır.
Ekiplerimiz yılda 8-9 bin hayvanı merkezimize getirmekte. Bu sayı göz önüne alındığında üç yıl içinde, sadece Osmangazi ilçesinde 20 bin köpek bir arada yaşamak zorunda kalacak.
Yedi yıldır Türkiye’nin en büyük barınağında hekimlik ve yöneticilik yapan biri olarak önerim; ciddi kısırlaştırma protokolleri oluşturulması ve yurt dışından kaçak evcil hayvan girişlerinin önlenmesidir. Bakanlık ve belediyeler hep birlikte elini taşın altına koymalı ve sıkı denetim sistemleri oluşturulmalıdır.”
KEDi-KÖPEK KÜRKÜ
Yıllar önce Zeytinburnu’ndaki dericilerde çalışmış bir okuyucudan mail geldi. “Kedi kürklerini, tavşan diye ihraç ediyorlardı.
Bir tabakada 20 sarman veya 20 tekir kedi kürkü oluyordu, müşterinin isteğine göre leopar ve diğer desenlere boyanıyordu” diye yazmış.
Bu arada 17-19 Ocak’ta Tüyap Kongre Merkezi’nde kürk ve deri fuarı var. Protesto etmek isterseniz (12.00-18.00) yalnız olmayacaksınız.
EV ARAYANLAR
Yıllardır yaşadığı mahalleden, yeni taşınanların şikayeti sonucu ormana atılmış. Çok yaşlı bir dişi. Ona evinizi, bahçenizi açarsanız 1-2 sene daha yaşayabilir.
İletişim: 0 535 589 77 04
5 kardeş, sanayi sitesinde yaşamaya çalışıyor. İki aylıklar. İtilip kakılıyorlar ve çok üşüyorlar. Acil yuva lazım.
İletişim: 0 542 636 69 16