CaddeBoşanma davalarında mal paylaşımı nasıl olur?

Boşanma davalarında mal paylaşımı nasıl olur?

27.05.2023 - 16:27 | Son Güncellenme:

Boşanma davalarında mal paylaşımı konusu eşlerin kafasını karıştıran en önemli konulardan bir tanesi… Biz de hem bu soru işaretlerini gidermek hem de merak ettiklerimizi konuşmak için boşanma avukatı Serpil Çınar ile bir araya geldik.

Boşanma davalarında mal paylaşımı nasıl olur

Avukat Serpil Çınar, boşanma ve mal paylaşımının aynı dava dilekçesinde yer almadığını vurguladı.  Çınar, tedbir konulduktan sonra bekleme sürecine girildiğini, boşanma davası bitmeden mal paylaşımı davasının sonuçlanamayacağının altını çizdi.  Bunun yanı sıra mal paylaşım davalarının genel olarak boşanma davası bittikten sonra 1-2 sene daha sürdüğünü öğrendik.

Haberin Devamı

Genel olarak çekişmeli dava sürecinde, tarafların malları eşit bir şekilde paylaştırılıyor… Mahkemenin paylaştırmaktan sorumlu olduğu mallar arasında, evlendikten sonra elde edilen taşır ve taşınmazlar yer alıyor… Bireylerin evlenmeden önce aldıkları mülkler ise, boşanma davasında paylaştırılamıyor.

Eşten mal kaçırma nasıl ispatlanır?

Boşanma davası devam ettiği süre boyunca eşin imzası ve izni olmadan hiçbir şekilde mal ve mülk satışı yapılamaz. Yapılmış olsa dahi karşı tarafın talep etmesi durumunda satışın iptali gerçekleşebilir.

‘‘Peki bu süreçte eşimin mal kaçırmasından endişe ediyorsam, malları bir yakınına devredeceğini düşünüyorsam ne yapabilirim?’’ diye soruyoruz. Bu konuda da özellikle iki konunun altını çiziyor…

Haberin Devamı

-Mallara tedbir konulması şart

-Tapu iptal tescil davası açılmalı

 

Düğünde takılan takılar kime ait?

Sizlerden gelen sorular arasında en çok merak edilen konulardan biri de düğünde takılan takıların ve evlenme teklifinde hediye edilen yüzüğün kime ait olduğuydu… Boşanma avukatı Serpil Çınar’a özellikle bu soruyu da yönelttik. Bu konuda karar belli…  Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2020/240 K. sayılı kararına göre; kadına takılan her türlü ziynet eşyası ve para kadına aittir.