14.04.2022 - 01:14 | Son Güncellenme:
Bitinya Krallığı, Trakya'dan Anadolu'ya geçen Bitinler tarafından kurulmuştur. M.Ö 377 ile 64 yılları arasında var olan Bitinya bölgesi, aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin de üzerinde kurulduğu toprakları içerir. İşte, Bitinya ve biitnya bölgesi hakkında...
BİTİNYA NERESİ?
Adını Trakya kökenli Bitinler topluluğundan alan Bitinya, M.Ö. 377 ve M.Ö. 64 yılları arasında Nikomedia (İzmit) başkentli, İzmit Körfezi, İstanbul, Sakarya ve Bursa arasında kalan bölgede yer alır. Osmanlı Devleti'nin kurulduğu bölge de içerisinde bulunur.
Antik Çağ ve Roma İmparatorluğu döneminde Marmara Denizi'ni çevreleyen pek çok kenti kapsayan verimli topraklara sahip bir bölgedir. Strabo, Geographika adlı eserinde Mithridates Eupator'u yenen Romalı komutan Pompeius'un yıktığı Pont Krallığı'nın Karadeniz ve Kalkedon ağzına kadar olan bölümlerini Bitinya Krallığı'nın idaresi altına verdiğini, bu bölgede Bitin adlı bir halkın yaşadığını belirtmiştir.
Bölge adını Thak kökenli Bitinlerden alıyor. Bitinlerin Trakya'dan Anadolu'ya geçtiğ belirtilir. Bölge içerisinde yer alan iller:
Prousa/Prussa - Bursa
Apollonıa/Apolyond - Gölyazı
Myrleıa - Mudanya
Kios - Gemlik
Besbikos - İmralı Adası
Nikaia, İlirya - Ìznik
Posedion burnu- Bozburun, Armutlu
Ksenodokhion - Yalova
Basilinopolis - Çeltikçi
Prainetos - Karamürsel
Nikomedeia - Ìzmit