15.08.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
bilgi@mezurasaglik.com.tr Alkol, kimi zaman bazı toplumlarda kutsal sayılıp, dini törenlerde kullanıldı ama genelde eÇlencenin ayrılmaz bir parçası oldu. Alkolün vücutta en hızlı etkisini gösterdiÇi yer, santral sinir sistemi ile bu sistemin en önemli organı beyindir. Alkol, karaciÇer ve beyin başta olmak üzere sindirim sistemini, kemik iliÇini, bir başka deyişle tüm hücre ve organları etkiler. Alkolün karaciÇer üzerindeki olumsuz etkisi karaciÇer yaÇlanması, iltihaplanması ve ilerleme durumunda da "siroz" oluşumuyla meydana gelmektedir. Sürekli alkol kullanımı, sindirim sisteminde sorunlara, hatta ileri boyutlarda kanser oluşumuna neden olabilir. Rakı balık mevsiminin tam ortasındayız. Ama akşamüzeri havuz başında bir mohito keyfi yazın en çok tercih edilen kokteyllerinden biri veya mehtapta aheste aheste içilen şarap, yine yaz akşamları için romantik bir seçim olabilir. Bu seçimler baÇımlılık halinde deÇilse miktarını ve sıklıÇını kontrol edebiliyorsanız sorun yok çünkü saÇlık, bedenen ve ruhen iyilik halidir. Keyifli zamanlar da saÇlık için önemlidir. Kendinizi her şeyden mahrum etmenizi, haşlama sebze, meyve ve domates suyuyla bir hayat geçirmenizi beklemiyorum. Ancak alkollü içecekler hakkında sizi daha detaylı bilgilendirmek istedim. Aşırı alkol konuşmayı bozabilir, uyku ritmini etkiler, beyindeki yaşamsal merkezleri uzun ve yoÇun süre, baskılarsa yaşamı tehdit eden bir komaya dahi neden olabilir. Nefesimizdeki alkol düzeyi ile kandaki alkol yoÇunluÇu paralellik gösterir. Alkol kan damarlarını genişleterek sıcaklık duygusu yaratır, nabız hızlanır. Sıvı alımının artması ve alkolün boşaltım sistemi üzerindeki etkisiyle de daha fazla idrar yapılır. AÇız yolundan alınan alkolün yüzde 20'si mideden, yüzde 80'i ince baÇırsaklardan doÇrudan emilir. AÇız, yemek borusu ve kalın baÇırsaklardan emilim çok düşük düzeydedir. Kandaki alkol deÇeri, alkol alımı bittikten bir saat sonra en yüksek düzeye ulaşır. Az miktarda alkol alımı bile bir işin yapılması için gerekli beceri, dikkat ve ilgide azalmaya neden olabilir. Genelde karar verme yeteneÇi azalır, dikkat ve refleks kaybı olur. Ancak; belirli bir süre içinde ne kadar içildiÇi, cinsiyet, vücut yapısı ve metabolizma, alkolle tüketilen yiyeceklerin çeşidi ve miktarı bu belirtilerin ortaya çıkmasını etkiler.Alkoldeki yüksek enerji miktarı kısa süreli bir tokluk saÇlayarak, yüksek miktarda ve boş bir enerji almamıza neden olur. Alkol tüketimindeki anahtar kelime, alkol alım miktarı ve sıklıÇı olmalı , miktarlara göre tüketim saÇlanmalı. Aşırı alkolün zararları Alkollü içecek Alkol oranı Enerji Bira % 3- 5 330 ml= 139 kaloriŞarap % 12- 14 115 ml=98 kaloriViski % 40-45 80 ml=220 kaloriRakı % 45- 50 80 ml=268 kaloriVermut % 16- 20 80 ml= 134 kaloriLikörler % 24- 60 40 ml= 160 kaloriKonyak % 40 40 ml=89 kaloriVotka % 40- 45 80 ml=210 kalori /Shut=105 kaloriRom % 45- 50 80 ml=200 kalori İçkilerin alkol ve kalori oranları İçki şişeleri üzerinde alkol yüzdelerini gösteren sayılar vardır. Bu sayılar 0,79 ile çarpıldıÇında 100 mililitredeki alkol miktarı, gram cinsinden bulunmuş olunur. BildiÇiniz üzere 1 gram alkol, yaklaşık 7 kalori içerir. 1 gram yaÇ ise 9 kalori verir. Ne kadar içtiÇinize dikkat edin. YaÇ mı içiyorsunuz yoksa keyif mi yapıyorsunuz? Siz karar verin. Detaylara dikkat! Aç karnına alkol almamaya çalışın. EÇer yemekte alkol almak gerekiyorsa minik yudumlarla tüketin, yaÇı az sebzeler ve ızgara edilmiş proteinli yiyecekler (balık-tavuk, et) veya yaÇsız peynir tercih edebilirsiniz. Bol salata ve közlenmiş sebzeler de iyi seçimlerdir. Alkol alımının vücuttan su atımını artırması nedeniyle alkolle birlikte su tüketimini artırmak gerekir. (Her 1 gram alkol 9 gram suyu vücuttan atar. Rakının yüzde 40 - 45'i saf alkol olduÇuna göre içilen her tek rakıyla birlikte 4 - 5 misli su alınması gerekir.) Yemek sonrasında fiziksel aktiviteyi artırarak almış olduÇunuz enerjiyi harcamanız gerektiÇini düşünün. Hemen uyumayın. Alkol sonrası hemen uyumayın