CaddeBeşiktaş: Milyonların içinden geçtiği semt

Beşiktaş: Milyonların içinden geçtiği semt

02.09.2011 - 20:58 | Son Güncellenme:

Gecesiyle gündüzü arasında keskin farklar var. Gündüzleri dakikada yüzbinlerce insanın geçtiği sokaklar, gece ıssızlaşıveriyor. Beşiktaş’ta metropol çılgınlığı, mahalle havasıyla çarpışıyor

Beşiktaş: Milyonların içinden geçtiği semt



İstanbul’a okumaya gelmiş çoğu öğrencinin hayalini süsler Beşiktaş’ta eve çıkmak. Şehrin merkezindedir, hareketlidir, hayat hızlı akar. Her zaman tuhaf bir fenomenlik durumu olan semt, İstanbul’u tüm hızıyla yaşarken, bir taraftan da eskisi gibi kalmak için direniyor. Özellikle çarşısı, AVM imparatorluklarına inat ‘çarşı gibi çarşı’ olarak varlığını sürdürüyor. Yolda yürüyen çaycısı, züccaciyesi, tekeli, renkli tezgahlarıyla hayatın sokakta akması gerektiğini savunuyor. Üstelik yaz kış aynı ruh halini korumayı başarıyor. Gündüz birilerine çarpmadan yürümek olanak dışı. Semtin bu yoğun trafiği içinde, gelenekselleşmiş İstanbul hayatının ayrıntılarını bulmak için yola koyuluyoruz.

Haberin Devamı

Semte ilk bakış
Beşiktaş bitişik nizam apartmanları, kargaşa yüklü sokaklarıyla gözünüze yorucu görünebilir. Ancak karşınıza çıkacak eski bir bina, bu yorgunluk hissini alıp, nasıl bir hazinenin kıyısında olduğunuza dair ilk ipucunu verecek. Mesela balık pazarının yanı başındaki Panayia Rum Ortodoks Kilisesi. Kilisenin arada bir çalan çanı sokaklardaki uğultuya hoş bir fon oluyor. Ya da dökülmeye yüz tutmuş Beşiktaş Hamamı. Her ne kadar dışarıdan izbe gibi görünse de hamamın hâlâ müşterileri, hatta Facebook’ta sayfası bile var. Semtte pasajların ağırlığını epeyce hissedeceksiniz.
Gürün Pasajı’nda birçok kuyumcu var, pasajın sürpriziyse birçok ünlü ismin müdavimi olduğu şifa dükkanı Kırk Ambar. Sinanpaşa Pasajı ise en hareketli noktalardan biri. Ucuz ve şık giyinmeyi sevenlerin uğrak yeri. Pasaj adını, önündeki Sinanpaşa Camii’nden alıyor. Bu cami görkemli değil ama mimarisiyle görenleri etkilemeyi başarıyor. Eskiye nazaran gelişen, büyüyen Ihlamurdere Caddesi’ni semtin büyük caddelerinden biri olarak gösterebiliriz. Birçok mağaza ve dükkan bu cadde üzerinde. Ihlamurdere’nin bitiminde Beşiktaş Evlendirme Dairesi sizi bekliyor olacak. Buralar için, ‘semtin en sakin yüzü’ diyebiliriz. Nüzhetiye Caddesi Beşiktaş’ın en şık caddelerinden. Trafik işlek, genelde insanlar köprüye bağlanmak için bu caddeyi tercih ediyor. Nüzhetiye Caddesi, Şair Nedim Caddesi’yle birleşiyor ve sizi Akaretler’e kadar götürüyor. Şair Nedim’e buradaki piyanoculardan dolayı ‘piyanocular caddesi’ de deniyor. Mesela bu cadde üzerindeki Kutlu Grup, en köklü ve kaliteli piyanoculardan. Mustafa Sayar’a ait Mes Bally’deyse 1980’den beri erkek ayakkabıları satılıyor ve birçok ilginç tasarım bulunuyor. 62 yıllık geçmişe sahip Aile Kasabı, caddenin diğer bir rengi.

Deniz kokusuyla değişenler
Akaretler’den sahil hattına süzüldüğümüzde, semtin başka bir yüzüyle karşı karşıya kalıyoruz. Karakteristik binasıyla Beşiktaş İskelesi, iskelenin yanındaki savaş topları arasında bankların bulunduğu park, büyük bir tadilattan geçen Deniz Müzesi, Atatürk Cumhuriyet Demokrasi Parkı, paten ve kayakçıların buluşma yeri Barbaros Parkı, Mimar Sinan Üniversitesi Kampüsü Beşiktaş’ı Beşiktaş yapan diğer simgeler.

Asırlık esnafla fast food kardeşliği
Beşiktaş’a karşıdan bakınca önce tanıdık fast-food zincirleri göze çarpıyor. Oysa semtin ara sokaklarına gizlenmiş birçok lezzet adresi var. Beşiktaş’ta iyi yemeği makul fiyata yiyebilirsiniz. Gelin isterseniz mevzuya Sinop Mantı’yla girelim. Mekanın en has spesiyali tabii Sinop mantısı. Mantılar bildiğimizden biraz daha küçük ve yatay. Ceviz ve özel sosla servis ediyorlar. Fiyatı 11 TL. Sinop Mantı’nın karşı komşusu Kırkpınar Köftecisi hem ortamı hem de mönüsüyle en çok tercih edilen adreslerden. Özellikle öğle arası yer bulabilirseniz şanslınız. Restoranın ana spesiyali köftesi. Fiyatları 8.25-10.75 TL arasında.


Klasikler
Şehit Asım Caddesi’ndeki 7-8 Hasanpaşa Fırını yaklaşık 100 yıldır semtteki varlığını sürdürüyor. Fırın ekmeğinden ziyade Rumlara özgü nefis bir kurabiye olan kurulakyaları, acıbademi ve kokosuyla meşhur. Fırın hem kokusu hem de atmosferiyle sizi geçmişe döndürüyor. Ürünlerin satış fiyatı 1.50-16 TL arasında. Beşiktaş’ın en baba yeme içme adresleri Şair Leyla Sokak’ta. Şöhretler Beşiktaş Köftecisi, sade servisiyle akıllarda yer eden bir adres. Sokağın bir diğer köftecisiyse şu bildiğimiz Meşhur Beşiktaş Köftecisi. Mekanda bir kişi ortalama 15 TL’ye doyabilir. Balkan Lokantası ise yemek cenneti. Kapısındaki kuyruk, bazen sokağa taşıyor. Etli yemekler 4.30-7.60 TL, zeytinyağlılar 2.60-4.30 TL arasında. Sinanpaşa Pasajı içindeki Taraça ise hem deniz manzaralı hem de pasaj ruhunu yansıtıyor.

Beşiktaş’la Nişantaşı el ele duraklar
Akaretler başlı başına bir semt olmayı başardı. Özellikle son iki yıldır lezzetini buldu ve keyifli bir bölge haline geldi. Söze ilk önce semtin çehresini büyük oranda değiştiren galerilerden başlayalım. Art ON the Gallery, C.A.M Galeri, Rampa, Paul Kasmin Gallery İstanbul, Galerist iddialı sergilerle sezonu açıyor. Frederick’s Steak&Lobster, Minyon, Kahve Dünyası, Kaf:f, Corvus Wine&Grill gibi adreslerse Akaretler’in nabzını tutuyor. Sevan Bıçakçı ve Haremlique ise iki tane medarı iftiharımız olarak caddedeki varlığını sürdürüyor. Yeni açılan Dantell de bu hattaki önemli adreslerden.

Kahvaltıcılar leziz
Beşiktaş mahalle arası kahvaltıcılarıyla da meşhur. Kaymakçı Pando efsanesinin bu kavramın yerleşmesinde büyük etkisi var. Bilmeyen varsa kısaca tanıtalım. Asıl adı Bulgar’ın Yeri olan dükkana girdiğinizde sessiz ve sakin bir adanın sokağında hissediyorsunuz kendinizi. Kahvaltılık ürün az ama öz. Söğüş domates, peynir, sucuklu, yağda yumurta ve en öldürücü spesiyalleri üstünde bal gezdirilmiş kaymak, nefis. İki kişi 25 TL’ye hafif bir kahvaltı yapabilir. Yine Şair Leyla Sokak’taki Kiraz Kahvaltı küçücük ama kalabalık. Kahvaltıda menemenden sucuklu yumurtaya, simit tabağından peynir tabağına çeşit bol. 20 TL’ye doyma garantisi verebiliriz. 13 çeşit serpme kahvaltıyı 9 TL’ye satan Off Cafe de semt merkezindeki bir başka kahvaltı adresi. Bir diğer ilginç kahvaltı adresi de Reçel Türevleri. Mekan adını, sahibi Türev’den alıyor. Reçelin türevleri burada gerçekten çok iyi. Karpuz kabuğundan güle onlarca çeşit var. Bunun dışında menemen, omlet ve çay da mest ediyor. Menemen ve yumurta çeşitleri 4-5 TL arasında.

Haberin Devamı

Rakı havası revaçta
Beşiktaş’taki açık hava meyhanelerinde dilediğiniz gibi keyif yapabilirsiniz. Balık pazarının çevresi bu konuda cennet. Mesela Çarşı Balık, akşam yoğun olan bir adres. Kalamar tava, karides, balık köftesi gibi birçok deniz ürünü mönüdeki yerini almış. Mezeler 8-12 TL, etler 13-16 TL, ara sıcaklar 5-15 TL arasında. Birçok ünlü ismi ağırlayan Ahtapot Restaurant, kahverengi ahşap duvarları, küçük pencereleri, balık pazarına komşu sokağıyla mütevazılığını koruyabilmiş. Çipura ızgara, tekir tava gibi enfes deniz ürünlerinin yanı sıra ızgara da var.

Her köşede bir lezzet keşfi
BKM Mutfak’ın kapı komşusu Suat Usta şehirde yiyebileceğiniz en güzel tantuniyi satıyor. Tantuni servisini aynı Mersin’deki gibi usulüne uygun yapıyorlar. Eksiksiz bir ziyafet için 25 TL’yi gözden çıkarın. Semtin en meşhurlarından biri de Sıdıka. Yeşil tabaklardan köfte çeşitlerine, günün lezzetlerinden ara sıcaklara, çeşitler fazla. 20 TL’ye küçük bir ziyafet çekmeniz mümkün. Ihlamurdere Caddesi’ndeki Tarihi Oktay Kurabiye Fırını, kapılarını 1934’te açmış, Açma, çatal, anasonlu galeta, kepekli kurabiye, tatlı-tuzlu çay kurabiyeleri, nefis çeşitler arasında. Buranın izini sürün. Ürün fiyatları 50 kuruştan başlıyor. Kadıköy ve Beşiktaş iskelelerinde satılan simidin kaynağını bulduk. Şair Nedim Caddesi’ndeki Onur Pastanesi üretiyormuş meğer bu nefis simitleri. Fiyatı 75 kuruş.

Yazının tamamı İstanbul Life eylül sayısında.