04.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:
Haber: Mine Özdemir
Siemens Sanat, yeni sanat sezonunu ‘Başka Dünyalar’ adlı sergiyle karşılıyor. Mürteza Fidan ve T. Melih Görgün’ün küratörlüğünü üstlendikleri sergide, Roza El-Hassan, Tamas Oszvald ve Youssef Tabti’nin yapıtları yer alıyor. Fotoğraftan desene, yerleştirmeden heykel ve videoya kadar farklı türde yapıtların yer aldığı ‘Başka Dünyalar’ın küratörlerinden Mürteza Fidan, sergide yer alan yapıtların kökenlerini oluşturan kültürel veya toplumsal göstergeler arasındaki iletişimin asıl temayı oluşturmadığına dikkat çekiyor. Esas olanın kültürlerarası farklılıkların bilincine vararak, yaratıcı öznenin kendi davranışını kendine yönelik değerlendirmenin bir aracına dönüştürüp dönüştüremeyeceği olduğunu belirten Fidan, bu sergide bir yapıttan diğerine geçiş sırasında izleyicinin bir özne olarak nasıl parçalandığına ve kendisini yeniden nasıl yapılandırdığına ilişkin bir durumun deneyimlenmesinin amaçlandığını ifade ediyor. Özgür ve gelişmeci bir öznenin her koşulda kendisini yeniden yapılandırabileceğine işaret eden Fidan, ‘Başka Dünyalar’ sergisinde farklı kültürel kökenlerlere sahip sanatçıların yapıtlarının bir araya getirildiğini vurguluyor.
Tamas Oszvald’ın İstanbul’da yaşayan çeşitli kişilerden ödünç aldığı objelerle ziyaretçilerin de bir parçası olabileceği yerleştirme projesi, sergide dikkat çeken çalışmalardan. Projeye katkıda bulunan kişiler bir buçuk ay boyunca işlevsel ya da manevi olarak eksikliğini hissedecekleri bir ya da birkaç eşyalarını ödünç verdi. Bu eylem öncesinde katılımcıların o eşyayla ve o eşya olmadan aynı pozda iki fotoğrafı çekildi. Fotoğraflar sergide katılımcılarının eşyalarının yer aldığı ‘oda’ yerleştirmesinin yanında sergileniyor. Bu yer değiştirme veya geçici olarak ele geçirme fikri Tamas Oszvald’ın tüm çalışmalarının ortak noktası.
Uluslararası sanat ortamında önyargıları ele alan performanslarıyla tanınan Roza El-Hassan’ın ortağı Salam Haddad ile beraber farklı yıllarda gerçekleştirmiş olduğu çalışmaların yanı sıra Türkiye’de ürettiği yapıtlar da sergide yer alıyor.
Youssef Tabti ise mekan, ses ve görseller arasında karşılıklı olarak güçlü bir bağ bulunan video ve yerleştirmelerini sanatseverlere sunuyor. Tabti’nin görsel-işitsel çalışmaları slayt projeksiyonları, videolar, hikaye anlatımı ve temsilde hatırlama gibi donanım adresleri konuları, bunun algıdaki rolü ve öznenin oluşumundan meydana geliyor. Tiyatroya ait ve edebi olan sanatçı tarafından görselin alanı içinde yeniden tanıtılıyor. Başlangıç noktası olarak çeşitli kültürlerce tanımlanan kimliğini kullanarak dinler, cinsiyetler ve kültürler arasındaki giderek zorlaşan ilişkiyi ele alıyor. Bu şekilde tek bir araca bağlı kalmamış oluyor. Sergi, 23 Kasım’a kadar haftanın her günü 10.00 ve 19.00 saatleri arasında Siemens Sanat’ta görülebilir.