Kişiselden kolektife oldukça iddialı sergilerle, şubat ayına veda ediyoruz... Bu hafta derlememde Cihangir’den Mecidiyeköy’e uzanan keyifli bir rota paylaşmak istedim sizlerle.
Daire Sanat, sanatçı-küratör işbirliğine farklı bir açıdan ışık tutan ‘#workinprogress’ başlıklı etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Ahmet Aydın Atmaca, Mehmet Öğüt ve Fırat Arapoğlu’nun kolektif projesi, bir üretimin sanat yapıtı olarak tanımlanma sürecinde geçirdiği evrime odaklanıyor. Bildiğimiz anlamda sanat eseri olarak tanımlanamayan çalışmalar; bir arada sunulduğunda oluşturdukları kavramsal yapıyla, sergileme ve arşivleme arasındaki ortaklıkla ayrışmaya aracı oluyor. Çağdaş sanat ortamında kanıksanmış estetik kalıpları sorgulayan projenin, yenilikçi bir bakış açısı getirdiğini düşünüyorum. Modernizmle başlayan eser yaratım sürecine odaklanma yaklaşımını derinleştiren ekip, dökümanlar, ses kayıtları ve görüntüler eşliğinde serginin fikirsel hazırlık sürecini izleyiciye adeta yaşatıyor. Çoğunlukla final noktasında dahil olduğumuz projelerin arkasında yatan aşamaları gözlemlemek isteyenler, 6 Nisan’a kadar sergiyi ziyaret edebilirler.
TÜRKİYE'NİN ÖZETİ
Son zamanlarda katıldığı birçok sergiyle adından söz ettiren İhsan Oturmak, galeri Öktem&Aykut’ta izleyiciyle buluşuyor.
Çağdaş sanat hafızasında yer edinmiş özgün figüratif üslubuyla, toplumsal meselelerin gerisinde yatan mekanizmaları irdeleyen Oturmak, hepimiz için tanıdık fenomenlerin rol oynadığı sahneler kurguluyor. ‘Açık Stratejiler Dizisi’ başlıklı sergisinde, Türkiye’nin sosyokültürel düzlemdeki katman ve kodlarının bir özetini çıkaran sanatçı, güç, iktidar, kimlik, sınıf, çatışma, ayrışma ve kanıksama gibi yapıların nasıl tesis edildiğine dair başarılı bir okuma sunuyor. Oturmak’ın, yalın sembolik göndermelerle oldukça derin yorumlara zemin hazırladığı işlerini severek takip ediyorum. Bu sergisini de kaçırmamanızı öneririm, son gün 23 Mart.