22.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Bağışıklık, tüm yıl boyunca önemli olmasına rağmen özellikle yılın bu aylarında biraz daha dikkat etmemiz gereken bir konu haline gelmektedir. Kovid-19, soğuk algınlığı, influenza gibi hastalıklar bugünlerde sıklıkla yaşanırken bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak ve geliştirmek için neler yapabilir, doğal yollarla bağışıklığımızı nasıl güçlendiririz biz göz atalım...
Yeterli uyku
Vücudumuz kendini uykuda yenilediği için kaliteli ve yeterli bir uyku bağışıklık sistemini güçlü tutmanın en basit yollarından bir tanesidir. 7-8 saatlik blok gece uykusu, bağışıklık sisteminin onarılması için önerilen uyku süresidir. Uyku hijyeni de en az uyku süresi kadar önemli olup bunun için alınacak önlem mavi ışık saçan eloktronik cihazları yatak odasından uzak tutmaktır.
Egzersiz yapmak
Günlük yapılan ortalama 30 dk yürüyüş ya da yoga gibi orta düzey egzersizler, kan akışını hızlandırarak bağışıklık sisteminin bir parçası olan ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarmaktadır.
Su içmek
Su, hücrelere oksijen taşımak ve enfeksiyona sebep olan bakteri toksinleri vücuttan uzaklaştırmak gibi önemli görevlere sahiptir. Vücudun nemli tutulması ve bu görevin yerine getirilmesi için günlük 8-10 bardak su tüketimine dikkat etmek gerekir.
Kışlık smoothie
İşte size vitamin, lif ve omega 3 zengini bir smoothie tarifi...
Malzemeler:
1 avuç ıspanak
1 avuç berry grubu meyve (mevsiminde buzluğa atıp dondurduğunuz çilek, yaban mersini, ahududu olabilir)
1 tatlı kaşığı chia ya da keten tohumu
1 bardak (200 ml.) ev yoğurdu
Yapılışı: Tüm malzemeler blender’dan geçirilir. Ilık ya da soğuk tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
C vitamini shot
Kış aylarında C vitamini almak son derece önemlidir.
Malzemeler:
2 adet limon
4-5 cm. taze zerdeçal
2-3 parmak kalınlığında taze zencefil
Karabiber, az su
Yapılışı: Tüm malzemeler blender’dan geçirilir. Homojen hale gelince buz kalıplarına paylaştırılır ve buzlukta saklanır. Tüketileceği zaman bir bardağa iki adet küp atılır, üzerine bir bardak sıcak su ilave edilir, karıştırılır. Afiyet olsun.
Kış aylarında tüketilmesi gereken besinler
Kök sebzeler: Soğuğa dayanıklı olan ve yerel üreticilerden rahatlıkla temin edilebilen pancar, havuç ve şalgam gibi kök sebzelerin tüketimini artırabiliriz. Doğal beta karoten takviyesi için havuçları fırınlayabilir, C ve A vitamini için şalgam ve pancarı kaynatabiliriz.
D vitamini: Özellikle sonbaharda duygusal yeme eğiliminde olan kişilerin düşük D vitamini seviyelerine sahip olduğu ve bunun da kaygı ve depresyonla ilişkili olduğu görülmüştür. D vitamini seviyemizi minimum 50 seviyesinde tutmalı ve diyetimizde yüksek D vitaminine sahip olan shitake mantarı, somon, yumurta sarısı, D vitamini ile güçlendirilmiş tahıllara yer vermeliyiz.
Vitamin ve mineraller: Bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve ruh halimizi yükseltmek için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri de beslenme rutinimize yüksek miktarda C vitamini içeren besinler eklemektir. Buna ilave olarak yeterli miktarlarda selenyum ve çinko almaya çalışmalıyız. Turunçgiller, brokoli, karnabahar, dolmalık biber en zengin C vitamini kaynakları arasındadır.
Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesinin kahvaltılık bir gıdadan daha fazlası olduğunu biliyor muydunuz? İçermiş olduğu çinko bağışıklık fonksiyonu için oldukça önemli olup, sahip olduğu çözünür lif ise kalp sağlığı ile yakından ilişkilidir.