CaddeAradaki farkları görün

Aradaki farkları görün

20.08.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

İkizlerin doğumuyla, özellikle anne ve babaya düşen, çocuklarını ayrı birer birey olduklarını göz önünde bulundurarak yetiştirmeleridir

Aradaki farkları görün

Yüzyıllardır hem bilim adamlarının hem de birçok insanın ilgisini çeken bir konudur; ikizlik. DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Klinik Psikolog Merve Soysal Başa ikiz psikolojisini anlatıyor.  Başa şöyle diyor: “Genler, vücudumuzun kimyasal parçalarıdır. Tek yumurta ikizleri de genetik olarak aynı oldukları için bilimsel araştırmalara konu olurken, ister tek ister çift yumurta ikizi olsun dış görünümdeki aynılık nedeniyle de özel ilgi görür. Araştırmalarda davranışlarımızın çevresel faktörlere mi, yoksa kalıtımsal özelliklerimize mi dayalı olduğu çok incelenen bir konu olup, gen benzerliği nedeniyle ikizler bu çalışmalarda yer almışlardır. Yapılan bir araştırmada çıkan sonuçta da ikizlerin ayrı evlerde yetiştirilseler de benzer fobileri olduğunu göstermiştir.”

Anne-babaya düşen görevler
İkizlerin doğumuyla, özellikle anne ve babaya düşen görevler vardır. Bunlar temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra, çocukların ayrı birer birey olduklarını anlamalarıdır. Merve Soysal Başa şöyle diyor: “Çocukluktan itibaren ikizlere alınan kıyafetler veya oyuncaklarda, seçim yapabilecekleri yaşa gelene kadar onların zevki gözönünde bulundurulup, farklı  tarzlar seçilmeli. Kararlarını kendilerinin verebildikleri yaşa geldiklerinde ise onların tercihleri belirleyici olmalı. Bu yolla çevreleri tarafından onlara yüklenmeye çalışılan “aynılık” kavramı biraz olsun kırılabilir. Burada unutulmaması gereken nokta, ikizler yaşamlarının hiçbir döneminde büyük veya küçük çocuk olmanın avantajlarını yaşayamayacaklar. Bu nedenle de onlara özel olduklarını hissettirmek gerekir.”

İkizler hakkında merak edilen sorular
Halk arasında ikizlere sorulan tipik sorular vardır. En belirgini “Biriniz bir şey hissettiğinde diğeri de hissediyor mu?” sorusudur. Birçok ikizin tanımladığı gerçek, diğerine bir şey olduğunda iç sıkıntısı duymaları ve neden kaynaklandığını tam olarak bilmedikleri yönündedir.
“Kendini ikizinle karıştırdığın oluyor mu?” da bir başka soru. Araştırmalar da ikizlerin kimliklerini çok küçük yaşlardan itibaren oluşturduklarını ve asla böyle bir karmaşa yaşamadıklarını göstermiştir.
İkizlerin karşılaştıkları durumlar arasında, aynı anda yeni bir ortama girdiklerinde birbirlerinden nerelerinin farklı olduğu tartışmalarının başlamasıdır. Kısacası, her durumda olduğu gibi kendi içinde olumlu ve olumsuz tarafları olan bu özel durumu çok az insan yaşar. Araştırmalar bu konuyu açıklamak için tüm hızıyla devam etse de, onlar yine de sokakta gördükçe şaşırtmaya devam edecektir.

Tek Yumurta İkİzlerİ: 
Sperm tarafından döllenen yumurta daha sonra ikiye bölünür. Bu sebeple,  bu ikizlerin genetik yapıları aynı olur ve  dış görünüş olarak da birbirlerine çok benzerler. 

Çİft Yumurta İkİzlerİ: 
İki ayrı yumurtanın iki farklı sperm tarafından döllenmesinden meydana gelir. Gen yapılarına bakıldığında sadece yüzde 50’sinin aynı olduğu görülür. Dış görünüşleri birbirlerine ancak iki kardeş kadar      benzer.

Yazarlar