CaddeAnnelerin derdi: İştahsızlık

Annelerin derdi: İştahsızlık

11.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Günümüzde obeziteyle birlikte vitamin ve mineral eksiklikleri de sıklıkla görülmekte... Sağlıklı gıdalara karşı istahsız olan çocuklar için destek alınabilir.

Annelerin derdi: İştahsızlık

Annelerin çocuk büyütürken sıklıkla karşılaştıkları sorunların başında, çocukların yemekleri reddetmesi geliyor. Çocuklar, büyüme çağlarında ev yemeklerini ya da annelerin özellikle vermek istediği yiyecekleri istemiyor. Bu durum geçici olabileceği gibi, birkaç yıla varan uzun dönemli de olabiliyor. Anneler bunu genellikle çocukların iştahsızlığı olarak değerlendiriyor.

Haberin Devamı

Çocuklar hastalık dönemlerinde sıklıkla iştahlarını kaybeder. İştahsızlık, büyüme ve gelişmenin duraksamasına yol açar. Bu dönemde çocuklar, dışarıdan yeterli ölçüde alamadığı, gelişmeleri için gerekli vitamin ve minerallerle nutrigenomik etkili fonksiyonel gıda bileşiklerini, takviye olarak almak zorundadır. Aksi takdirde iştahsızlık durumu, döngüye yol açarak, gelişmelerinin durmasına ve iştahsızlığın daha da artmasına yol açabilir. Bu yüzden çocuklara, vitamin ve minerallerle birlikte üzüm çekirdeği ekstresi gibi vücutta sağlığın korunmasına katkıda bulunan, nutrigenomik etkili fonksiyonel gıda bileşikleri de verilmesi gerekli.

Demir tedavisi etkileyebilir

Özellikle yüksek doz demir tedavisi alan çocuklarda, büyüme ile gelişme duraklamakta ve iştahsızlık ortaya çıkmakta. Demir, vücutta serbest radikal hasarı ortaya çıkararak, vücutta oksidatif stres oluşturuyor. Bu durum iştahsızlığın belirginleşmesinde rol oynuyor.

Haberin Devamı

Erişkinlerde de yapılan çalışmalarda kaşeksi olarak bilinen iştahsızlık hastalığının, vücutta oksidatif stres oluşturduğu saptanmıştır. Bu tip durumlarda antioksidan etkili üzüm çekirdeği ekstresi gibi fonksiyonel gıda bileşikleri, iştahın artmasına katkı sağlar.

Çocuklar abur cubur yemeyi sıklıkla tercih ederken, faydalı gıdalar söz konusu olduğunda isteksiz davranınca, aileler bunu iştahsızlık olarak değerlendiriyor. Bu tip durumlarda gıda rejiminin düzenlenmesi, hayati öneme sahip olmuş olsa da, bu isteksiz çocuklara brokoli ya da lahana gibi faydalı besinleri yedirmek hiç de kolay değil. Bu tip durumlarda vücudu bir bütün olarak koruyacak, fonksiyonel gıda bileşikleri vermek, son derece önemlidir.

Annelerin derdi: İştahsızlık

Yemeklerin sunumu önemli!

Gerek iştahsızlık, gerekse de mızmız yemek sorunu olan çocuklarda, tam olarak sağlıklı bir gıda rejimine geçilene kadar nutrigenomik fonksiyonel gıda bileşikleriyle zenginleştirilmiş, vitaminler ve mineraller içeren çocuk gelişim şurupları kullanılabilir.

Günümüzde obeziteyle birlikte vitamin ve mineral eksiklikleri de sıklıkla görülmekte ve kimi zaman çocuklar kilolu oldukları halde, aileleri tarafından iştahsız olarak değerlendirilebilmektedir. Bu iştahsızlık, sağlıklı gıdaya karşı olan isteksizliğin bir göstergesi. Bu çocuklarda sağlıklı gıdaların yeterince tüketilememesi nedeniyle, başta vitamin ve mineraller gelmek üzere mikrobesin eksikliklerine sıklıkla rastlanılmakta. Buna günümüzde hidden hunger yani gizli açlık deniliyor. Bu yüzden çocukların gıda rejimlerinin düzeltilmesi ve bu düzelme tam olarak oturuncaya kadar da mikrobesin ihtiyaçlarının dışarıdan takviyelerle sağlanması gerekli. Çocuklar, özellikle yeni besinleri ilk başta reddedebilir. Başlangıç evresinde, miniklere bu yiyeceklerin ilgi çekici bir şekilde sunulması gerekir. Eğlenceli ve farklı şekildeki sunum, çocuğun ilgisini çekebilir ve faydalı gıdayı isteyebilir.

Yazarlar