Hollywoodreporter.com’da Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yle ilgili magazin haberi vardı. Zelenski’nin siyasete atılmadan önce yaptığı işlerden birine dair haberin spotu şuydu:
“Rus ordusuna karşı Ukrayna direnişinin lideri Zelenski, Perulu ayı ‘Paddington’u Ukraynaca seslendirdi.”
Zelenski, NATO’nun kendilerini yalnız bırakmasına rağmen güçlü Rus ordusuna karşı aslanlar gibi ülkesini savunurken yıllar önce bir animasyon karakterini seslendirdiği video’yu haber yapıp, manşete taşımak nedir?
Volodimir Zelenski, 2019’da Devlet Başkanı seçilmeden önce ‘Halkın Hizmetkarı’ dizisinde yaptığı bir konuşma sayesinde cumhurbaşkanı seçilen öğretmeni oynuyordu.
Zelenski’nin eşi Olena Zeleska‘nın senaryosunu yazdığı 2015 yapımı o dizi savaş başladıktan sonra kıymete bindi. Projenin haklarını elinde bulunduran İsveçli ajans, 15 günü geride bırakan Rusya-Ukrayna savaşı sırasında ‘Halkın Hizmetkarı’nı bir haftada 15 ülkeye sattığını açıkladı. Şirket, dizinin haklarını satmak için 20 ülkeyle de görüşme halinde olduklarını duyurdu.
Zelenski’nin oynadığı dizinin çekildikten yedi yıl sonra ülkesi savaştayken dünyaya satılması manidar değil mi?
BUGÜN OLACAKLARI 2014 YILINDA YAZDI
Günlerdir savaşla yatıp, savaşla kalkıyoruz. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın tarafı değiliz, ama Karadeniz’in kuzeyindeki savaş bizi de ciddi olarak etkiliyor. Hal böyle olunca ağırlıklı olarak savaşa dair gelişmeler var tüm haber kanallarında. Savaşın başladığı günden bu yana haber kanalları ‘uzman’ havuzunu genişletti, izleyiciler bu sayede birçok yeni akademisyen tanıdı.
Dünyada olup bitenleri doğru okuma konusunda favorilerimden biri emekli büyükelçi Uluç Özülker.
Eski diplomat Özülker, savaşın başlamasından bu yana ilk kez Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun Antalya’da bir araya getirdiği Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları’nın basın toplantılarını canlı yayında değerlendirdi. Özülker, ABD’nin efsane Dışişleri Bakanı Henry Kissenger’ın Rusya ile Ukrayna arasında olacakları yıllar öncesinden öngörüp yazdığını söyledi ve ekledi:
“2014 yılında Fransa, Almanya, Rusya ve Ukrayna, ‘Normandiya Dörtlüsü’ olarak bir araya gelip Dombas’la ilgili mutabakata varmıştı; Dombas özerk olacak, ama Ukrayna toprağı kalacak diye. Arşive girip anlaşmanın yapıldığı 2014 yılında Henry Kissenger’ın yazdığı makaleyi bir daha okuyunca vay be dedim. O makalede Kissenger’ın özetle dediği şu:
‘Ukrayna, NATO’yu kesinlikle unutsun. Ukrayna, Kırım’ı da unutsun. Çünkü Kırım’dan Rusya’yı çıkaracak askeri güç yok. Buna Ukrayna’nın da gücü yetmez. Dolayısıyla Ukrayna’nın Rusya’nın toprağı olduğunu kabul etmekten başka çaresi yok.”
Var mı bizde 98 yaşındaki Yahudi asıllı Kissenger gibi, değil kilometrelerce uzağındaki ülkelerin başına gelecekleri, yaşadığı coğrafyada sekiz yıl sonra yaşanacakları öngörebilen dış politika uzmanı?
META, NEFRET SÖYLEMİNİ PUTİN İÇİN RAFA KALDIRDI
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal operasyonundan sonra Putin’in ülkesine ve vatandaşlarına getirilen bir dizi ilginç yasaktan sonra bunu da gördü dünya...
Facebook ve Instagram’ın sahibi olan Meta yönetimi ilginç bir karar aldı. Facebook ve Instagram yöneticilerine e-postayla bildirilen karar şu:
Facebook ve Instagram’ın nefret söylemi politikalarında geçici değişikliğe gidildi. Artık Rusya, Ukrayna ve Polonya gibi ülkelerde Rusya Devlet Başkanı Putin, Belarus Devlet Başkanı Lukashenko ve Rus askerlerine karşı şiddet, ölüm çağrısı yapan gönderilere izin verilecek.
GÜNÜN SÖZÜ
“Yalnızlık soğuktur, ama kendine sarılmayı öğretir.” (Jay Asher)