Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gençlerin gözdesi Britanyalı müzik grubu One Direction’u bırakması olay olan Zayn Malik, ayrılığın sebeplerini anlatmak ve kendini tanıtmak için kitap yazdı. “One Direction’dan ayrıldı, herkes onu konuştu. Şimdi Zayn, hikayesini baştan sona kendisi anlatıyor” diye tanıtılan bol fotoğraflı kitabı, İpek Güneş Çıgay Türkçe’ye çevirdi, hep kitap bastı.

Kitabı, PepsiCo’nun davetlisi olarak Galler’in başkenti Cardiff’te Real Madrid-Juventus arasındaki Şampiyonlar Ligi’nin final maçını izlemeye giderken dört saatlik İstanbuL-Londra yolculuğunda okudum. Zayn Malik’i severdim, kitap sayesinde sevgim daha da arttı. Çünkü Z, çok samimi, içten ve zaaflarını, yanlışlarını açıklayabilen biri.

Haberin Devamı

1D zirvedeyken gruptan ayrılma sebepleri, tek başına kalınca yaşadıkları bana çok sahici geldi.

Kitabında, “İnsanlar nedense benim Müslüman olmama takmış durumda” diye yazan Zayn, Avrupa’da ve Amerika’da birçok insanın derdini dile getirmiş oldu. Malik’in Müslüman olmasına kızanların yanı sıra “Müslüman vücuduna dövme yaptırmaz” diye eleştirenler de var.

ZAYN MALIK’TEN  SAMİMİ İTİRAFLAR

GÜRÜLTÜ YÜZÜNDEN ÜÇ EVDEN KOVULDU

Pakistan asıllı İngiliz vatandaşı bir baba, evlenince eşi gibi Müslüman olan İrlandalı bir annenin İngiltere Bradford’da dünyaya gelen, boksla, tiyatroyla ilgilenen, kızlarla tanışmak için okulun korosuna giren Malik’in üç evden kovulduğunu bu kitaptan öğrendim. İşte şarkıcının bu konuda yazdıkları:

“Ortam değişikliğine ihtiyacım vardı. Los Angeles’a gitmeye karar verdim, son birkaç yıldır da burada yaşıyorum. Önce kirada oturuyordum. Yüksek sesle müzik dinlediğim için evden atılınca Beverly Hills Oteli’ne yerleştim.”

l“Hollywood tepelerinde fütüristik ve modern bir ev tuttum, ama gürültü yüzünden şikayet edilince oradan da atıldık. Sonra Malibu’da daha geniş bir eve geçtik. Burada devası bir barbekü partisi verdik. Bu benim LA’deki ilk partimdi; parti çığrından çıkınca yine evden atıldık.”

Demek ki neymiş? ‘Özgürlükler ülkesi’ Amerika’da bile sınırsız özgürlük yok. Her özgürlüğün bir sınırı var, sizinkinin bittiği yerde başkasınınki başlar.

Haberin Devamı

FAN SİTELERİNİN KONTROLÜ KİMDE?

X Factor yarışmasında kurulan grupta beş yıl çalıştıktan sonra müzik yolculuğunu tek başına sürdüren Zayn Malik’in One Direction günlerine dair yazdıkları, ünlülerin fan sitelerinin hayranlara bırakılmayacak kadar önemli olduğunun kanıtı:

“Dışarıdan müdahale edilmeyecekmiş gibi görünen koskoca bir online hayranlık kültürü var. Hayran kurguları var; 1D’deyken hayranlarımız, ben ve gruptaki diğer çocuklar hakkında kurgu hikayeler yazıp, internette yayınlıyorlardı. Yalan söyleyecek değilim, kendini, seni tanımayan birinin hayal gücünden kurmaca bir karakter olarak okumak, dayanıklı bir sinir sistemi istiyor. Öte yandan seninle bu denli ilgilenen hayranlarının olması hoş tabii ki!”

HAYATI KOLAYLAŞTIRAN HİZMETLER

Internetle birlikte bazı işler tarihe karışırken yeni iş alanları çıkıyor ortaya ve kısa sürede hakim oluyorlar girdikleri alana...

Akşam geç vakit eve geldiniz ve bazı şeylerin eksik olduğunu gördünüz. Bunları karşılamak için tek çare, sokağa çıkıp aramak. Düne kadar böyleydi bu, ama bugün değil. 7x24 müşterilerinin hizmetinde olan sanal ve mobil alışveriş siteleri var artık. getir.com’dan seçip, ödemesini yaptığınız malzemeler 6 dakika içinde kapınızda. Beğendiğiniz bir kıyafeti veya ayakkabıyı, sizin adınıza kapıp getiren, siz işteyken evinize gelen kuryeleri adınıza teslim alıp, eve geldiğinizde teslim ederek hayatımızı kolaylaştıran şirketler girdi dünyamıza.

Haberin Devamı

Umut Gürkan adlı genç bir girişimci de, bebekleriyle seyahate çıkan ailelerin hayatlarını kolaylaştırmak için bebek arabasından ana kucağına, bebek oto koltuğundan mama sandelyesine kadar her şeyi kiralayan tinyminy.com’u kurdu. TAV’la yapılan protokol uyarınca müşteri, uçak çıkışında alıyor kiralık bebek malzemelerini, dönüşte de alanda teslim ediyor. Hayatı kolaylaştıran hizmetler üzerinden para kazanmak için projeler üreten girişimciler, kim bilir daha neler çıkaracak karşımıza?