Türkan Şoray, hafta başında Twitter Türkiye’nin gündemindeydi. Çünkü “Türk Sineması’nın Sultan’ı, Gemlik Film Festivali’nin açılışında samimi açıklamalar yaptı. Çünkü Cahit Berkay, sahnede ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ın müziğini aşık olacak kadar sevdiği Türkan Şoray’ın gözlerine bakarak çaldı. Pazar gecesi ve pazartesi Twitter’da gündem olan Türkan Şoray, salı günü Instagram’ında siyah zemin üstüne büyük harflerle, “Benim Twitter hesabım yoktur, sadece Instagram hesabım vardır” yazısını paylaştı. Neden mi? Çünkü Türkan Şoray’ın Trend Topic (TT) olduğunu gören bir sahtekârın @tsorayofficial olarak açtığı ve profilinde, “Türk oyuncu, senarist, yönetmen Türkan Şoray’ın Twitter hesabıdır” diye yazdığı hesabın takipçisi ilk günde 26 bini geçti. Sanatçının, hayranlarına yaptığı çağrı işe yaradı mı? Maalesef hayır. Çünkü mecralar farklı. Bu satırları yazarken baktım, Şoray’ın adını kullanan bu sahtekârın takipçi sayısı 42 bin 541’di. Sanatçı, @tsorayofficial ve @turkansoray adlı hesapları kapattırmak için uğraşır ve sonuç alır mı? Bekleyip, göreceğiz. Bu vesileyle Elon Musk’ın Twitter’ı almaktan vazgeçmesinin sebebini hatırlatmakta yarar var. İş insanı 44 milyar dolar verdiği Twitter’dan bot ve sahte hesapların gerçek sayısını istedi, şirket vermedi. O yüzden siz siz olun, sosyal medyada takibe aldığınız hesapların ve yazılanların gerçek olup olmadığını iyi araştırın. Günlerdir Twitter’da futbolcu Arda Turan’ın söylediği iddia edilen şu söz konuşuluyor:
“Hayatında Orhan Veli Gencebay kitabını eline almamış, okumamış adamlar bana cahil diyor.” Turan, “Ben nerede öyle bir ifade kullanmışım? Gören, duyan var mı?” açıklamasıyla bunu yalanladı, ama bir kişi de çıkıp, “İşte kanıtı” demedi, diyemedi. Çünkü ‘Twitter ahalisi’ için işin gerçeği değil geyiği önemli.
EŞREF KOLÇAK ADI NASIL UZLAŞTIRDI?
Bu yıl ilki yapılan Gemlik Film Festivali, son yıllarını ilçede geçiren ve şehir mezarlığında yatan Eşref Kolçak anısına düzenlendi. Gemlik’in CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, “MHP’li Meclis Üyemiz Osman Durdu, bir Meclis toplantısında, ‘Gemlik’e, Eşref Kolçak anısına bir film festivali yapmak yakışır’ dedi. Muhalefetten gelen bu güzel öneriyi kabul ettik ve Eşref Kolçak’a vefamızı göstermek için festivali düzenledik” dedi…
İşte sanatın ve sanatçının birleştirici gücü! Şöhreti kadar itibarı olmayanların asla başaramayacağı bir şey bu… Her insan gibi sanatçıların da siyasi duruşları olabilir. Sanatçı siyasetçi gibi davranınca kemik bir kitleyi arkasına alabilir, ama aynı fikirde olmayanları da karşısına aldığı bir gerçek. O zaman kişi birleştirici değil, aksine ayrıştırıcı olur. O yüzden iktidarı ve muhalefetiyle Gemlik Belediye Meclisi’nin Eşref Kolçak anısına festival düzenlenmesinde hemfikir olması çok kıymetli.
Mezar taşlarının dili
Gemlik’e gelip Eşref Kolçak, eşi ve oğlu Harun Kolçak’ın mezarlarını ziyaret etmemek olmazdı… Hele hele de Burçak Evren’in Gemlik Film Festivali için hazırladığı ‘Mahallenin Delikanlısı Eşref Kolçak’ kitabının önsözündeki şu satırları okuduktan sonra: “Mezar taşının birinde, ‘Evimin hanımı, benim kadınım’ yazar, diğerinde ‘Sinema gelecek kuşaklara yazılmış mektuplardır’ yazar.”
Eşref Kolçak, eşi Özcan Kolçak ve oğlu Harun Kolçak’ın mezarları ‘çekirdek aile’ gibi aynı mezarda. Eşi ve oğlu kendisinden önce ölen Eşref Kolçak, onlarla birlikte kendi mezar taşını da yaptırırken ‘Doğum’ ve ‘Ölüm’ yerine ‘Geliş’, ‘Gidiş’ tarihlerini yazdırdı. Sanatçının eşi ve oğlunun geliş ve gidiş tarihleri belli, ama kendisinin geliş tarihi yazılı, gidiş tarihi yok. Keşke anısına festival düzenleyen Gemlik Belediyesi, ‘Gidiş’ hanesine 26.05.2019 yazdırsa!
GÜNÜN SÖZÜ
“Gülerek karşılayın, gülle karşılayın eşlerinizi. Çocukları sevin. Dünya ölümlü dünyadır.” (Cahit Zarifoğlu)