Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun 2018 yılına dair açıkladığı izleyici şikayetlerine ilişkin ayrıntılar önemli...
Toplam 124 bin 234 şikayetten sadece 825’i radyo yayınlarına ilişkin, 123 bin 409’u televizyonlardan...
RTÜK’ün ‘Vatandaş Bildirimleri 2018 Raporu’na göre, en çok şikayet edilen yayınlar, Türk izleyicisinin büyük ilgi gösterdiği diziler.
48 bin kişinin dizileri RTÜK’e şikayet etme
sebepleri şöyle:
“Şiddet içerikli ve yasa dışı eylemlerin yansıtıldığı sahneler, özellikle çocuklara ve gençlere olumsuz örnek oluşturuyor, benzer eylemleri teşvik ediyor, bu durum toplumun hukuka güvenini sarsıyor.”
Ceza seyirciye kalsa!
İzledikleri sahnelere kızıp, dizileri RTÜK’e şikayet edenlerin talep ettikleri yaptırımlar ne?
“Program uyarılsın, ceza verilsin, kaldırılsın ve kanal kapatılsın.”
RTÜK, izleyicilerin şikayet edip, ceza talep ettiği yapımlara ne gibi yaptırımlar uyguladı?
2018’de yapımlara altı kez idari para cezası kesti. ‘Adnan Oktar ile Sohbetler’ nedeniyle sahibi olduğu A9 kanalı için yayın durdurma kararı verdi.
Binlerce şikayete karşın RTÜK’ün verdiği yedi cezayı az bulabilirsiniz, ama şunu unutmamak lazım.
RTÜK’ün verdiği her cezayı yayıncı kuruluşun yargıya götürme hakkı var. RTÜK, aldığı kararın yargı tarafından iptal edilmemesi için seyircilerin ne denli kızdığına değil, yapılan yayının, ilgili kanun maddelerini ihlal edip etmediğine bakmak durumunda.
Gençler çok duyarlı
12 bin bildirimle en çok şikayet edilen yayınlar arasında olan ‘Tele Alışverişler’, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yasaklanan uydu kanallarının, cinsel performansı artırdığı, her hastalığa deva olduğu iddiasıyla pazarladıkları ürünler ve parasını alıp göndermedikleri telefonlarla ne kadar insanı mağdur ettiğinin kanıtı...
Türkiye’de televizyon izleyicilerinin çoğu kadın olmasına rağmen, RTÜK’e şikayette yüzde 67 ile erkeklerin açık ara önde olması ilginç... RTÜK’ün açıkladığı verilere göre, şikayet eden 100 izleyiciden 34.7’si üniversite mezunu. 26-30 yaş grubu ise, yayınlar konusunda en duyarlı kesim.
2018’de evlilik programları ekranlarda yok, ama onların yerini alan beceri-direnç yarışmalarıyla, ayrımcı bir dil kullanan haber bültenleri, izleyicilerin şikayet ettiği yapımlar arasına girmeyi başardı!