Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TÜRKLER’İ ‘TERÖRİST’  İLAN EDEN ABD DİZİSİ

Dizi yeni değil 2016 yapımı, ama ben Netflix’te yeni izlemeye başladım, ikinci sezonunda da bıraktım. Nedenini anlatayım...

TV’lerden sonra Netflix’te yayınlanan ‘Shooter’, Başkan’a suikasti önlemekle görevlendirilen eski deniz piyadesi ve keskin nişancının uğradığı komplodan kurtulma mücadelesini anlatan bir yapım.

‘Tetikçi’nin ilk sezonunda olan bitenlerin Türkiye ve Türkler’le uzak-yakın bir ilgisi yoktu. İkinci sezonunun ilk bölümünde ABD’li deniz piyadeleri için Almanya Hamburg’da bir ödül töreni vardı. Senaryo gereği, Alman polisi kılığında salonu basan bir grup terörist ve keskin nişancı birkaç ABD askerini öldürdü. Alman istihbaratı ve polisi, eylemi yapanları anında tespit edip, Amerikalılar’a açıkladı:
“Saldırıyı yapanlar Türkler. Birbirlerinden habersiz, hücre halinde çalışıyor bu pislikler...” Bugüne kadar dünyanın hangi ülkesinde masum insanlara yönelik terör saldırısı yapılmışsa, failleri tespit edildi. Bu eylemleri planlayanlar ve yapanlar arasında Türkler çıktı da ben mi kaçırdım?

Haberin Devamı

Binlerce insanını terör yüzünden kaybetmiş bir millete böylesine haksız bir yafta yapıştırmak niye?

Ne istiyorsunuz Türkler’den?

Ne alıp veremediğiniz var bizimle?

HER ‘SANATÇI’ OKUMALI,
BAŞUCU KİTABI YAPMALI

Haluk Oral’ın Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan ‘Nazım Hikmet’in Yolculuğu’, her ünlüyü ‘sanatçı’ yapan ve kendini sanatçı olarak gören herkesin okuması ve başucu kitabı yapması gereken bir eser.
Çünkü ‘Sanatçı kime denir?’den, ‘sanatçı duruşu’nun nasıl olduğuna dair her konuda çarpıcı örnekler var Nazım Hikmet’in hayatında...
Kitabın girişinde Gündüz Vassaf ile Haluk Oral’ın ‘Nazım Hikmet için bir sohbet denemesi’nden ünlü şaire dair çarpıcı bir bölüm.
Gündüz Vassaf: Rusça şiiri yok. Belki ana dili gibi bildiği Rusçada eli gitmiyor aşkına dörtlük yazmaya... Diline duyduğu aşk, baştan çıkaran sevgilisine bile üstün...
Rüyalarını bile Türkçe görmelerine rağmen İngilizce şarkılarla dünyaya açılmaya kalkanlar, Nazım Hikmet’i Nazım Hikmet yapan özelliklerinden birini okumuş olsa, her seferinde hayal kırıklığına uğrar mıydı?
Hayır...
Nazım Hikmet’in yaşadıkları ve yazdıklarıyla sadece yaşadığı döneme değil, tarihe damga vurmasının sebeplerinden biri de dik duruşu. Oral kitabında, şöyle anlatıyor bunu:
“Bu kadar takdir edilmesinin sebeplerinden biri de Nazım Hikmet’in dik duruşu. Başka türlü şiirler de yazabilirdi. Tek parti döneminde teklif edildi bu. ‘Sen de şöyle şiirler yaz, bunlarla uğraşma, bırak’ vs. gibi... Bunların hiçbirine prim vermedi. Para kazanmak için tiyatro tercümeleri yaptı, yabancı kitaplardan masallar tercüme etti, ama hiçbir zaman para kazanmak için birkaç tane de istenilen şiirlerden yazayım demedi. Nazım Hikmet.”
Vassaf’ın araya girip Nazım Hikmet için yaptığı vurgu şu: “Lüküs Hayat opereti gibi piyasa işleri de oldu. Onlar bile yeter onu sanatkâr kılmaya.”
Başka alıntıya gerek var mı?
Anlayan anlamıştır her halde ‘Nazım Hikmet’in Yolculuğu’nu kimlerin okuyup, başucu kitabı yapması gerektiğini...

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

“Birinin gerçek yüzünü görmek istiyorsan, kendisine hiçbir iyiliği dokunmayan birisine nasıl davrandığına bak.”
(P. Coelho)