Türkiye’de yıllardır sinemada salon tekeli oluşturup oluşturmadığı tartışılan Mars Cinema Group’un çoğunluk hisselerini 2016’da kim aldı?
800 milyon dolar veren Güney Koreli CJ CGV CO... İzleyen her Koreliyi ağlatan “Ayla” filmi, Türkiye’de vizyona girdi, ama Güney Kore’de giremedi. Gösterilen gerekçe şu:
“Sinema salonlarının bir yılı dolu, yer yok.”
Gerçek sebep bu mu, yoksa sürekli kendi yıldızlarını yaratıp, onlarla film çeken Güney Korelilerin pastadan yabancılara pay vermek istememesi mi? Onu bilemem, ama şunu söyleyebilirim. Şayet Türkiye’nin en zor zamanında yardım ettiği Güney Kore’de güçlü bir lobisi olsa, bir şekilde sinemalarını açarlardı “Ayla”ya. Çünkü Türkler kadar Güney Korelilerin de filmi bu...
“Ayla”nın Seul’de galası oldu, ama Türkiye’nin Seul’de düzenlediği Film Festivali’nde... Açılışa davet edilen bir avuç Güney Koreli izleyebildi filmi... “Ayla”nın ülke çapında vizyona girememesi sadece bize değil, Güney Kore halkına da haksızlık.
Güçlü destek şart
Türkiye’nin Los Angeles’ta Başkonsolosluğu, bir yığın Türk - Amerikan derneği var, ama Hollywood’un stüdyoları, film şirketleri, Akademi ve Altın Küre üyeleriyle sağlam ilişkileri olan, lobicilik yapan bir kurumu yok. O yüzden de, Türkiye’nin her yıl Oscar’a gönderdiği filmler yalnızları oynuyor Los Angeles’ta. Yapımcıların bireysel gayretleriyle filmlerini Akademi ve Altın Küre üyelerine tanıtmaya çalışıyor, ama samanlıkta iğne aramaktan farksız bu... Güçlü bir lobi yoksa arkanızda işiniz zor Oscar yolunda.
Benim bile ülkesine hizmete hazır birçok tanıdığım var Los Angeles’ta, Hollywood’da... Altın Küre temsilcimiz Barbaros Tapan, yıllardır ABD’de olan ve Hollywood’da film çeken Tekin Girgin, mesleğini Hollywood’da sürdüren yönetmen Biray Dalkıran, Hollywood filmlerine müzik yapan Pınar Toprak, Warner Bross’un film analisti Altay Ahmet Şahin...
Festivalle ilk adım
Tapan ve Girgin’in Kültür Bakanlığı’nın küçük bir desteğiyle başlattığı “Hollywood Türk Film Festivali”nin (HTFF) zamanla güçlü bir lobi merkezi olabilir. Yeter ki devlet istesin, Başkonsolosluğumuz, gece gündüz demeden ülkesi için çalışacak, ama FETÖ’cü olmayan onlarcasını bulur Los Angeles’ta yaşadığını beyan eden 20 bin Türk arasından..
“Türkiye’de bu işi en iyi ben bilirim” diyenin de Hollywood’da bir hiç olduğu, Akademi’ye filmin son teslim tarihini bile bilmediği, Oscar ve Altın Küre jürisinden bir kişiyi tanımadığı da ortaya çıktı.
O yüzdendir ki Türkiye’nin yıllarca dünyanın pek çok ülkesinde FETÖ’cülere bıraktığı lobicilik işine el atması şart; hem de acil olarak... Yurtdışında yıllarca ülkeleri için canla başla amme hizmeti yapan o kadar gönüllü var ki, devletin onları bulup, finanse etmesi, işi ehline teslim etmesi hiç de zor olmasa gerek.
GÜNÜN SÖZÜ
Gerçek ne kadar acı olursa olsun, hiçbir şey yalan kadar insanı yaralayamaz. (Tootsie)