Kültür ve Turizm Bakanlığı, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında bir ilke daha imza attı.
Nedir o?
‘Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali.’
Ev sahipliğini Türkiye’nin yaptığı festivale, hangi ülkelerden oyuncular ve sinemacılar katıldı?
Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Macaristan, Saha Cumhuriyeti, Tataristan, Gagauz Yeri, İran, Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.
12 Kasım akşamı Atatürk Kültür Merkezi’ndeki ödül töreniyle sona erecek festivalin açılış resepsiyonu önceki akşam Çırağan Sarayı’nda yapıldı.
Yurt dışından 100’ün üzerinde sinemacı ve oyuncuyu ağırlayan festivalin açılış davetindeydim. Bu vesileyle Kazak oyuncu Almira Tusyn, Özbek oyuncular Sitaro Farmanova ve Dilnoza Kubayova ile tanıştım. Aynı akşam bir başka davet için Arnavutköy’e gitmem gerekiyordu, o nedenle yemeğe kalamadım. Kalsaydım festival için İstanbul’a gelen diğer ülkelerden sanatçılarla tanışıp, Türkiye’ye, Türk dizi ve filmlerine bakışlarını öğrenmek isterdim.
Önemli bir adım
Türkiye’nin bu coğrafyalarla sanatsal iş birliği, ortak festival yapması önemli.
Geçmişte bazı Kültür Bakanları bu konuda adımlar attı, ama devamı gelmedi.
O nedenle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın gayretiyle düzenlenen Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali önemli... Umarım bu da diğerleri gibi sekteye uğramaz ve bu ülkelerle aramızda kalıcı bir kültür sanat köprüsü olur.
Çünkü açılış gecesinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da altını çizerek vurguladığı gibi bilhassa Türk dizileri dünyada iyi bir yer edindi.
Dizilerimiz 152 ülkede
Türk dizilerinin izlendiği ülke sayısı 152’ye çıktı.
Dünyada 600 milyondan fazla insanın Türk dizilerini izlemesi müthiş bir fırsat yakaladığımızın göstergesi.
Dünyadaki her 13 insandan en az biri Türkiye’de üretilen bir diziyi izliyor demektir bu.
Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’ne gelen ülkeler için de büyük bir fırsat Türkiye’nin dizileriyle dünyada yakaladığı rüzgar.
Türk Dili konuşan ülkeler arasında oluşturulacak ortak sinema fonuyla hayata geçirilecek projelerle, Türkiye’nin dizilerden sonra film pazarında da oyuncu olması mümkün.
Pandemi sonrası vizyona giren hiçbir yerli filmin değil kâra geçmek, maliyetini bile karşılamadığı bir dönemde bir çıkış kapısı olabilir bu...
İSMAİL ÖZKAN’DAN FARKLI BİR ŞARKI
Çırağan Sarayı’ndaki Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali resepsiyonundan Arnavutköy’deki Sur Balık’a geçtim.
İsmail Özkan’ın DMC etiketiyle piyasaya çıkan ‘Kıyım’ adlı single’ının magazincilere tanıtım yemeği vardı burada.
İsmail Özkan’ın basın davetine, sanat dünyasından sadece Aslı Hünel’le kardeşi Saruhan Hünel katıldı. Özkan, “Onlar aileden, kardeşlerim gibiler. Sanatçı olarak burada değiller” dedi.
İsmail Özkan, alaturkacı, ama sözleri Dilek Filiz’e, bestesi kendine ait ‘Kıyım’ biraz tarzının dışı, piyasa işi... Özkan’ın ‘Kıyım’ klibinin yönetmeni Behzat Uygur’un oğlu Behzat Uygur.
NUSRET HAKKINDAKİ İLGİNÇ ARAŞTIRMA
14’üncü restoranını Londra’da açan Nusret’in dünyada ne denli popüler olduğunu gösteren ilginç bir araştırma.
Dünyaca ünlü Wired internet sitesi, “Salt Bae’nin bir sonraki büyük hareketi? Sınırsız içerik” başlığıyla yayınladığı araştırmaya göre Londra’da restoran açmasının ardından Nusret’in popülerliği viralliğe evrildi.
Fast food devi McDonald’s’ın ilk vegan burgeri McPlant, geçtiğimiz hafta piyasaya sürüldüğünde 48 habere konu olurken, aynı dönemde Nusret’le ilgili internette 149 yazı çıktı.
Nusret, Londra’da restoran açmasının üzerinden geçen altı haftada dünya genelinde 774 kez haber oldu.
GÜNÜN SÖZÜ
“Mide beyinden akıllıdır, çünkü mide kusmayı bilir, beyin her pisliği yutar.” (Cengiz Aytmatov)