Gazetemiz Milliyet’in 67’nci kuruluş yıldönümünü kutladık önceki gece. Demirören İstiklal Palas Otel’deki törende Milliyet’te 10, 20, 25, 30, 40 ve 50 yılını dolduranlar da “Kıdem Ödülleri”ni aldı.
Milliyet’te çeyrek asır geçirmiş biri olarak 25’inci Yıl Onur Belgesi’ni alanlardan biriydim. 56 yaşında biri için 25 yıl aralıksız aynı gazetede çalışmak önemli... Neredeyse ömrümün yarısına eş değer bir süre bu... Ancak Sami Abi’nin (Kohen) Milliyet’e başladığı günden bu yana geçen süreye oranla lafı bile edilmez bizim 25 yılın...
Çünkü Sami Abi tam 62 yıldır Milliyet’te... Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay’dan hizmet ödülünü aldıktan sonra Kohen, “Sadece Türkiye’de değil, dünyada da ulusal bir gazetede kesintisiz 62 yıl çalışan benden başka kimse yok” dedi.
Sami Abi mütevazı biri... Başkası olsa Guinness’e çoktan başvurup Rekorlar Kitabı’na girmişti. Bu konuyu sorduğum Sami Abi, “Guinness’e başvurmak hiç aklıma gelmedi” dedi, ama o görev Guinness’in Türkiye temsilcisine düşüyor şimdi. Şimdiye kadar hiçbir gazeteciye nasip olmayan Sami Kohen’in rekoru Guinness Rekorlar Kitabı’nda hak ettiği yeri almalı.
MODA VE HAZIR GİYİM IĞDIR’A ÇIKARMA YAPTI
Perşembe gününden beri Iğdır’dayız. Bugün günübirliğine Azerbaycan’ın özerk bölgesi Nahçıvan’ı ziyaret edip, pazar günü ayrılacağız Iğdır’dan...
Neden mi geldik Iğdır’a?
Hükümet, kalkınmayı teşvik ve istihdam yaratmak amacıyla Türkiye’yi beş bölgeye ayırıp, bu bölgelerdeki 23 ili “Cazibe Merkezi” ilan etti.
Moda ve Hazır Giyim Federasyonu da (MHGF) hükümetin ilan ettiği beş bölgeden en az bir ilde çalıştay düzenlemeye karar verdi.
MHGF yönetimi bu işin startını da Iğdır’dan verdi. Neden Iğdır diye sorduğum MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, şunları söyledi:
“23 cazibe merkezi için hazır giyim kilit sektör olabilir. Çünkü hazır giyim, en düşük maliyetle en geniş istihdam sağlayan bir sektör. Ancak bunun için ‘Cazibe Merkezi’ ilan edilen illerin önce sektörel kimliklerinin belirlenmesi yatırımların da ona göre yapılması lazım.
Iğdır’dan başladığımız çalıştaylarla bunu sağlamanın peşindeyiz. Ülkemizin, daha önce ‘Teşvik Bölgeleri’yle heba olan kaynak israfını bir daha yaşamasını istemiyoruz.
Neden Iğdır’dan başladık?
Iğdır, üç devletle sınırı, kapısı olan bir il. Orta Asya, Türki Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve İran’la 1.5 milyarlık nüfusa ihraç potansiyeli olan bir şehir Iğdır.”
YILLIK İHRACAT 120 MİLYON DOLAR
2016’da 120 milyon dolarlık ihracat yapan Iğdır’ın ekonomisini ayakta tutan iki şey var. Biri tarım, diğeri hayvancılık. Nüfusu 200 bin olan Iğdır’da 2 bin civarında TIR var... Iğdır’ın komşuları olan Ermenistan kapısı Alican kapalı, ama İran kapısı Gürbulak ile Nahçıvan kapısı Dilucu açık. Zaman zaman sorun yaşansa da sınır ticareti belirliyor şehrin kaderini...
Iğdır Ovası’nın verimliliği yüzünden “Doğu’nun Çukurova’sı” da denilen Iğdır’da tekstil ve hazır giyim, şehrin kalkınmasına öncü sektör olabilir mi?
Iğdır Sanayi ve Ticaret Odası’nda moderatörlüğünü MHGF Başkan Yardımcısı Mukadder Özden’in yaptığı panelde bu sorunun yanıtı arandı. MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, İTÜ’den Prof. Dr. Nevin Çiğdem Gürsoy, TOBB’dan Nurhan Tekocak ve LC Waikiki’den Ramazan Yavuz’un konuşmacı olduğu panelde, bu potansiyelin Iğdır’da mevcut olduğu ortaya kondu. Paneli izleyenler arasında Iğdır’da tekstil yatırımı yapanlar da vardı. Onlardan biri olan Gürsan Tekstil’in sahibi Murat Bekem’le konuştum.
LC Waikiki, Boyner ve Tiffany gibi markalara lisanslı üretim, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İtalya ve İspanya’ya tekstil ihraç eden Bekem şunları söyledi:
“Şirketimizin merkezi, kalifiye eleman bulmakta zorlandığımız İstanbul’da. Iğdırlıyım. O yüzden doğduğum topraklara dönüp, yatırım yaptım. Ocak 2016’da Iğdır’da açtığımız tesislerde şimdilik 220 kişi çalıştırıyoruz. Bu yıl sonuna kadar devreye sokacağımız üretim bantlarıyla 500’ü kadın olmak üzere 700 kişiye istihdam sağlayacağız.”
Hikmet Güneş’in sahibi olduğu Iğdır Tekstil’in ise 160 çalışanı var.
GÜNÜN SÖZÜ
Evrensel bir nimet olan sessizlikten zevk alabilenler, dünyanın en mutlu kişileridir. (Charlie Chaplin)