Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

KÜRDİSTAN DEĞİL BAŞKURTİSTAN
Shenzhen’de yapılan 27’nci Miss Model Of The World Yarışması’yla ilgili yazım üzerine Çin’de yaşayan okurlarımızdan bir hayli mail aldım. Hepsinin özetle dediği şu:

“Sizin de izleyip yazdığınız yarışmada Miss Kürdistan temsilcisi de vardı. Kürdistan adında bir ülke var da biz mi bilmiyoruz? Yarışmada Kürdistan adına bir kızın yarışmasına jürideki Türklerin göz yummasını yadırgadık. Keşke bu konuyu da yazsaydınız. Miss Kürdistan’ın olduğu yarışmaya Miss Turkey katılmamalıydı.”

Yarışmayı medyadan takip eden ya da Shenzhen TV’den izleyen okurlarımızın maillerine tek tek yanıt vermek yerine bu vesileyle o yarışmacı ve temsil ettiği ülkeyle ilgili biraz bilgi vermek istedim.

Haberin Devamı

Miss Model Of The World’deki yarışmacı Kürdistan’ın değil, Başkurtistan’ın temsilcisiydi. Başkurdistan, Başqortostan, Başkortostan veya Başkiriya diye telaffuz edip yazanlar da var Başkurtistan Özerk Cumhuriyeti’ni.

Sanıldığı gibi bir Kürt devleti değil, Rusya Federasyonu’na bağlı 4.5 milyon nüfuslu özerk bir Türk cumhuriyeti burası. 1991 yılında özerkliğini ilan eden cumhuriyetin dili Tatarcaya yakın. Dört yıldır Miss Model Of The World’a temsilci gönderen özerk cumhuriyetin bu yılki temsilcisi de Alena Opanasiuk adlı sarışın kızdı.

KOMİK ÇİN ÖYKÜLERİ

Bire bir tanık olduğum bir şey değil bunlar... 10 yıldır Çin’de yaşayan işadamı Mehmet Akaryıldız anlattı bana...

Çin’in korsanlık konusunda film işinde de ne denli organize olduğuna ilişkin çarpıcı bir örnek gibi geldi bana, o nedenle paylaşmak istedim kamuoyuyla. İşte Akaryıldız’ın anlattıkları:

“Şanghay’da bizim Taksim Meydanı gibi bir yer var. Orada bir binanın dış cephesinde kocaman Türkçe bir film afişi görünce acayip heyecanlandım. Çin’de bir Türk filmi. Binaya yaklaştıkça dikkat ettim, bir tane Türk oyuncu yok afişte... ‘Annemin Sevgilisi’ filminin oyuncu kadrosu tamamen yabancı. Araştırınca öğrendim ki Türkiye’de vizyona girince afişle birlikte oradan kopya etmişler her şeyi.

Çin’de marka suiistimaliyle ilgili çarpıcı bir örnek daha:

Bir bina yapıyorlar yaşadığım şehirde. Bina hem şehrin en tenha semtinde, üstelik çıkmaz bir sokağın sonunda. Bina yükselmeye başlayınca hemen giydirme yaptılar ilk iki katına. Dünyanın en ünlü dört markasının logolarıyla kapladılar binayı. O markaların orada mağaza açmaları imkânsız. Şehrin varoşu çünkü. Yaptıkları şey, göz boyama ve algı operasyonu.”

“Bize her yer Trabzon” sloganının yeni yeni moda olduğu günlerde gitmiştim memlekete.

Yeğenimle dolaşırken karşılaştığım fıkra gibi birkaç olaydan sonra şöyle demişti Fatih bana:

“Burada her yer Trabzon, şaşırma amca!”

Malum Çin de dünyaya ‘marka taklidi’ ihraç eden en büyük ülke.

Yani her şey Made in China!

Haberin Devamı


GÜNÜN SÖZÜ

Ağzınızdan çıkanlara daima dikkat edin. Çünkü bir sözü unutmak, bir yüzü unutmaktan çok daha uzun zaman alır. (Lois Aragon)