14 Mayıs’ta açılan 12. Kocaeli Kitap Fuarı 22 Mayıs’ta sona erecek. Pandemiden önceki 2019’da Kocaeli Fuar Merkezi’nde fuarı toplam 855 bin 815 kişi ziyaret etmişti. Kitap fuarını 11 yılda toplamda 5.5 milyon insanın gezmesi kitapseverlerin nezdinde Kocaeli Kitap Fuarı’nın önemli bir yer edindiğinin göstergesi.
Yıllarca şehre hizmet veren eski fuar binasının tavanı çöktüğü için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu yıl fuarı Kocaeli Kongre Merkezi’ne taşıdı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Cengiz Topel Havalimanı yakınında yapacakları yeni fuar merkezi bitene kadar fuarı bu yıl olduğu gibi Kocaeli Kongre Merkezi’nde yapacaklarını söyledi.
Geçtiğimiz çarşamba günü fuardaydım, müthiş kalabalıktı.
315 yayınevi, 40 sahaf ve 70 Sivil Toplum Kuruluşu’nun katıldığı fuar boyunca gerçekleşecek yazar imza günü ve söyleşi gibi etkinliklerin sayısı ise 673…
Kitap Fuarı’nı gezmeye gelenlerin çoğu öğrenciydi. Nurullah Genç’in onur konuğu olduğu 12. Kitap Fuarı’nda ben gidene kadar okurlarıyla buluşan yazar ve ünlüler; Mim Kemal Öke, Ahmet Şimşirgil, Vahdettin Engin, Erman Toroğlu, Ahmet Selçuk İlkan, Şermin Yaşar, Tuna Kiremitçi, Mehmet Ali Bulut, Ahmet Ümit, Uğur Arslan, Okan Bayülgen, Pelin Çift, Bekir Develi, Nedim Şener, Ece Vahapoğlu, Ahmet Özhan, Yavuz Dizdar, Kemal Sayar ve Uğur Batı’ydı.
Ben gittiğimde Milli Eğitim eski Bakanı Ziya Selçuk, H. Salih Zengin, Ahmet Şerif İzgören, gazeteci-televizyoncular Zafer Şahin ve Turgay Güler okurlarıyla buluştu.
Perşembe ve cuma günleri fuarda Ceyda Düvenci, Serhat Yabancı, Merve Gülcemal, Dilek Cesur, Işıl Erverdi ve Ayşegül Dede okurlarıyla buluştu. Bugün Can Yılmaz Zafer Algöz, Yılmaz Vural, Sinan Canan, Erhan Afyoncu, İclal Aydın ve Mario Levi gibi ünlülerin kitapseverlerle buluşacağı fuarın son gününde söyleşi ve imza günü sırası şu isimlerde olacak: Beyza Alkoç, Serdar Kılıç, Julia Sena Yamanoğlu, A. Ali Ural, Hüseyin Hatemi, Adem Metan, İlber Ortaylı, Bircan Yıldırım, Cem Kınay, Sinan Yağmur, Ahmet Mümtaz Taylan, İsmail Kılıçarslan ve Ahmet Murat Özel.
‘VEGAN FESTİVALİ’ İÇİN NELER YAPTILAR NELER?
Vegan veya vejeteryan değilim, ama Türkiye’deki ilk ve tek vegan festivalinde neler olduğunu merak ederdim.
Didim Belediyesi, 4. Vegan Festivali’ne davet edince tamam dedim. Cuma sabahı açılış için Apollo Tapınağı’nın yanı başındaki festival alanına gittiğimizde karşımıza çıkan tablo VegFest’in renkli geçeceğinin habercisiydi. Açılışını Didim Belediye Başkan Ahmet Deniz Atabay’ın yaptığı festival alanındaki tüm standları gezdim. Hayvansal hiçbir malzeme kullanılmadan yapılan temizlik ve makyaj malzemelerinin yanı sıra üretilen ilginç vegan yiyeceklere bakar mısınız?
Döner, sucuk, hamburger, beyaz peynir, vegmacun, mantar şiş, enginar dolma, dondurma, sandviç, gözleme ve her türlü tatlı.
Merak ettiğim için bazılarını tattım. Izgara sucuk fena değil, zeytinyağında mantar şiş şahaneydi, vegan döner ve peynir bana göre değildi.
Festival alanındaki turumu bitirince şunu bir kez daha anladım, insanoğlu isteyince hayvansal hiçbir ürün kullanmadan dünya kadar yiyecek yapabiliyor.
GÜNÜN SÖZÜ
“Hiçbir şey bir erkeğin kişiliğini iyi aile terbiyesi almış bir kadınla kuracağı yakınlık kadar geliştiremez.” (Tolstoy)