Jüri kararlarının ne kadar subjektif ve göreceli olduğunu iki film festivalinin verdiği ödüller bir kez daha gösterdi.
Bu yıl iki film festivaline gittim. Bunlardan ilki bu yıl 28’incisi düzenlenen Altın Koza Film Festivali’ydi.
Tilbe Saran, Güven Kıraç, Feridun Düzağaç, Kıvanç Sezer, Meryem Yavuz, Seray Şahiner ve Şenay Aydemir’den oluşan jüri, ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü, ‘Koridor’ filmindeki performanslarıyla Emel Göksu ve Ayşe Demirel’e vermişti.
10. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin jürisinde Murat Saraçoğlu, Adreas Sinanos, Bennu Yıldırımlar, Burcu Kara, İlker Barış, Buket Arıkan ve Mustafa Kara vardı. 10. Malatya Film Festivali’nin jürisi ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü ‘Koridor’ filminden Emel Göksu ile ‘Bembeyaz’dan Ece Çeşmioğlu’na verdi. ‘Koridor’da Göksu’nun kardeşini oynayan Ayşe Demirel’e Malatya’dan ödül çıkmadı.
SİYAD, ‘En İyi Film’ olarak Fikret Reyhan’ın yazıp, yönettiği ‘Çatlak’ı seçti.
10. Malatya Film Festivali jürisi de ‘En İyi Film’ olarak ‘Çatlak’ta karar kıldı. Jüri, ‘En İyi Senaryo’ ödülünü de ‘Çatlak’ın senaristi Fikret Reyhan’a verdi. Aynı jüri, ‘En İyi Yönetmen’ ödülüne ise ‘İki Şafak Arasında’nın yönetmeni Selman Nacar’ı uygun gördü.
‘En İyi Senaryo’yu yazan, ‘En İyi Film’ ödülünü kazanan Fikret Reyhan’ın ‘En İyi Yönetmen’ seçilmemesi ilginç değil mi?
Bu durumda jüri, Fikret Reyhan’a, “Yazdığın senaryo ve çektiğin en iyi, ama yönetmenliğin değil” mesajı mı vermiş oldu?
Demek ki neymiş?
Yarışan filmler aynı bile olsa, festivaller ve jürilerle birlikte ‘En İyi’ler de değişebiliyor.
SPOR KIYAFETLE SAHNEDE VE KONUŞURKEN EL CEPTE
Film festivallerinin ödül törenlerinin yapıldığı salonların kapısına niye kırmızı halı serilir?
Festivali düzenleyenlerin davetlilere ve ödül törenine gösterdiği özeni gösterir bu...
Peki ödül almaya gelenler aynı özeni gösteriyor mi törene?
Bağımsız sinemacıların farklarını göstermek istercesine başlattığı spor kıyafetle ödül alma akımına son yıllarda nedense herkes ayak uydurdu.
Malatya’da da aynısı oldu.
Malatya Film Festivalini ilk başlatan eski vali Ulvi Saran adına ödül vererek, saygı ve vefa dersi veren bir şehrin festivalinde olmamalıydı bu.
Ödül için sahneye çıkan sinemacılar arasında smokin veya koyu renk takım giyen yoktu ama sahnede eli cebinde konuşanlar oldu.
Ödül vermek için sahneye çıkan İranlı kadın yönetmen Zöhre Zamani, otantik kıyafeti ve “Filmleriniz sayesinde güzel Türkçe’nizi öğrendim” sözüyle dikkatleri üzerine çekti. Ödül töreni kıyafeti ve sahnede duruş konusunda sınıfta kalan sinemacılardan biri bile dinleyende iz bırakacak bir söz söylemedi.
10. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin Kısa Film jürisinde Arzu Yanardağ da vardı.
Yanardağ’a iki yıl önce Malatya’da tanıştığı Işık-Gökay Güvercin çifti, çok özel bir hediye verdi. Işık Güvercin, iki ayda yaptığı bebeği Yanardağ’a, “Sizi tanımak heyecan verici. Bizi unutmamanız dileğiyle” notuyla hediye etti.
Malatya’da sıkça bir araya geldiğimiz Yanardağ’daki bir takıntı dikkatimi çekti. Kovid-19’dan sonra bazı insanlarda görülen hijyen takıntısı oyuncuda fazlasıyla vardı. Sokakta bir çocuktan satın aldığı kağıt mendile kolonya banyosu yaptıran oyuncu, her el sıkışmasından sonra ellerine kolonya sıktı.
GÜNÜN SÖZÜ
“Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar.” (Sokrates)