Pandemi süreci 7’den 77’ye herkesi maddi ve manevi olarak zorladı, yordu. Oyuncu ve sunucu İlker Ayrık, pandemi sürecinin darbe üstüne darbe vurduğu ünlülerden biri. Neden mi?
Oyuncu, vizyon yüzü göremeyen bir filmin, üç ortağından biri.
Ayrık’ın yazıp, yönettiği, başrolünü Erdal Özyağcılar ve Hande Soral’la paylaştığı ‘Müstakbel Damat’ filmi vizyona girmek üzereyken koronavirüs pandemisi patladı.
Oyuncunun, eşi Sanem Bağcı Ayrık’la üç katlı tarihi bir köşkte açtıkları Rita Moda adlı restoran, ekonomik olarak kendini toparlayamadan pandemi yüzünden kapandı.
Dört yıl aradan sonra TRT 1’de ekrana gelen ‘Seksenler’ dizisine dönen Ayrık’ı konuk ettiğimiz ‘Magazin Noteri’nde kendisine pandeminin onu nasıl etkilediğini sorduğumuzda şunları söyledi:
“Beni takip edenler hangi sektörlere yatırım yapılmaması gerektiğini gördü. Elimizi neye attıysak kurudu. Şirket olarak güzel bir film yaptık, tam gala yapacağımız gün pandemi yüzünden ‘Müstakbel Damat’ı vizyondan çekmek zorunda kaldım. Pandemi yüzünden restoranlar kapandı.
‘Keşanlı Ali Destanı’nı sadece üç oyun oynayabildik,
o da koronavirüs engeline takıldı. Allah’tan üç yıl önce çiftçiliğe merak sarmıştım. Özellikle bir yıldır Beykoz’daki İshaklı Köyü’nde çiftçilik yapıyorum.
15 dönümlük çiftliğimizde mevsimsel olarak her şeyi yetiştiriyorum. Yaz sonu burada bahçe, bitki, tohum vs. üzerine birtakım atölye çalışmaları yapmayı hedefliyoruz. Çiftlikte yetişen organik ürünlerin servis edileceği bir restoran açma planımız da var.”
Yıllardır ısrarla yazıyor ve söylüyorum, Twitter’ın yarısı yalan dolan, o yüzden açtıkları bot hesapları aldıkları para ya da talimatla harekete geçirenlerin suni gündemlerini ciddiye almayın diye...
İşte dünyanın ilk 10 üniversitesinden biri olan Ecole Polytecnhnique Federale de Lausanne’ün (EPDL) yaptığı araştırmanın gözler önüne serdiği gerçek:
“Türkiye’deki Twitter Trendlerinin yüzde 47’si sahte.” Araştırmalarıyla da ünlü Lozan Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve İletişim Bilimleri Fakültesi’ne bağlı Dağıtılmış Bilgi Sistemleri Laboratuvarı, Twitter’ın ‘Trending Topic’ algoritmasındaki güvenlik açığını buldu. EPDL, bu açıktan yararlananların istediklerini ‘Twitter Trendleri’ne nasıl yerleştirdiklerini ortaya çıkardı. Siber güvenlik konferansı olan IEEE Avrupa Güvenlik ve Gizlilik Sempozyumu 2021’de kabul edilen bu çalışmaya göre işte Twitter gerçeği:
“Türkiye’deki yerel trendlerin yüzde 47’si, küresel trendlerin yüzde 20’si sahte.” Rapora göre ‘#SuriyelilerDefolsun’, bot hesapların Türkiye’de ‘Twitter TT’ listesine soktuğu hashtag’lerden sadece biri.
İşin bir de şöyle bir yanı var ki, o da ilginç:
Haziran 2015 ile Eylül 2019 arasında saptadıkları 108 bin bot hesabın ‘TT’ listesini nasıl etkilediğini Twitter’a bildirmesine rağmen, değişen hiçbir şeyin olmadığı da var EPDL’nin raporunda...
‘HERKESE YETEN KALBİ KENDİNE YETMEDİ’
57 yaşında kalp krizinden ölen Kalan Müzik’in kurucusu Hasan Saltık’ın ardından şirketi, sosyal medya hesabından, “Herkese yeten kalbi ne yazık ki kendine yetmedi. Aramızdan çok erken ayrıldı, büyük boşluk bıraktı” diye yazdı.
Dün son yolculuğuna uğurladığımız Hasan Saltık; kültür, sanat ve müzik dünyası için yeri doldurulamayacak bir yapımcı, aynı zamanda iyi bir insandı.
Saltık, aramızdan erken ayrıldı, ama ardından Kalan Müzik etiketiyle müzik dünyasında adını yaşatacak sayısız eserler bıraktı.
Mekanı cennet; eşi, çocukları ve sevenlerinin başı sağ olsun.
GÜNÜN SÖZÜ
“Hayatı, size gülmeyi unutturacak kadar ciddiye almayın.” (Robin Sharma)