Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Kartepe Zirvesi’, 24 Mart’ta başlayıp 27 Mart’ta bitti. ‘Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’ temalı zirveye, 22 ülkeden 280 konuşmacı katıldı. Şehirlerin ve insan yerleşimlerinin güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılınması, şehirlerin iklim değişiklikleri ve doğal afetlere karşı nasıl daha güçlü hale getirilebilir gibi konular ele alındı.
Zirvedeki üç etkinliği takip ettim.
Bunlardan ilki moderatörlüğünü Seda Öğretir’in yaptığı, Arzu Kaprol’un da konuşmacı olduğu ‘Dayanıklı Doğa’ oturumuydu.
Öncelikle bazı söylemlerin değişmesi gerektiğini söyleyen Kaprol, “İnsanı ‘tüketici’ diye tanımladığınızda her şeyi tüketme hakkını görüyor kendinde” dedi. ‘Karbon izi salınımı’nda tekstilin ilk sıralarda olduğuna vurgulayan Kaprol, satın alınan kıyafetlerden yüzde 20’sinin hiç kullanılmadan çöpe gittiğini söyledi. Kaprol, “Kadınların iş hayatına katılmaya başladığı 1960’lı yıllarda yapılan bir araştırmaya göre yaz ve kış olmak gardıroplarındaki kıyafet sayısı sekizdi” dedi.
Konuşmasında kadınların gardıroplarında bugün ortalama kaç kıyafet olduğunu açıklamayan modacıyı bulup, sordum, aldığım yanıt “Ortalama 150” oldu...
Pandemi süreci bize neyi gösterdi?
Demek ki 150 çeşit kıyafete gerek yok, 60’lı yıllardaki gibi sekiz parça yeterli!
AYNI FORUMDAKİ İKİ OYUNCU NİYE AYRILDI?
Billboard’larda zirvenin kataloğunda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın moderatörlüğünü yapacağı ‘Afetlere Gönüllü Katılım’ forumunun konuşmacıları oyuncular Engin Altan Düzyatan, Mert Fırat ile AKUT Başkanı Recep Şalcı olarak duyuruldu, ama öyle olmadı.
Yapılan sürpriz değişiklikle iki oyuncunun aynı forumda buluşması suya düştü.
Düzyatan ile Fırat, aynı salonda, ama ayrı forumlarda konuştu.
Düzyatan, ‘Denizler ve Geleceğimiz’ forumunda konuştu, Fırat ise ‘Afetlere Gönüllü Katılım’ etkinliğinde.
Yetkililere sordum bu ‘son dakika değişikliği’nin sebebini. Biri, “Mert Fırat geç geldiği için Engin Altan Düzyatan’lı forum başlatıldı” dedi, ama doğru değildi bu. Çünkü sohbet ettiğim için biliyorum Fırat’ın KKM’ye vaktinde geldiğini.
Bir başkası, “Aralarının bozuk olduğu bilinmiyordu, itiraz gelince forumları ayrıldı” dedi.
Düzyatan’a ulaşamadım, ama Fırat’a sordum. Düyzatan’la aralarında bir sorun olmadığını, belediyenin forumlara ilgiyi artırmak için böyle yaptığını söyledi.
UNDP İyi Niyet Elçisi ve İhtiyaç Haritası Kurucu Üyesi Mert Fırat, 12 yaşından beri sivil toplum çalışmalarında yer aldığını açıkladı.
Çektiği iki belgeselle doğanın nasıl kirletildiğini yakından gördüğünü söyleyen Düzyatan ise tek kullanımlık plastikten kaçınılması çağrısı yaptı.
KARTEPE’YE TELEFERİK PROJESİ NE OLDU?
“Kartepe Zirvesi”nde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a, yılan hikayesine dönen Kartepe’ye teleferik projesini sordum. Çünkü Kartepe’yle bağımı bilenler, sosyal medyadan sorup duruyordu:
“Kartepe’ye teleferik yapılacaktı, ne oldu?”
İki kez ihale edilmesine rağmen daha çivi bile çakılmayan teleferik projesinin üçüncü ihalesini yeni yaptıklarını ve işi iki yabancı şirketin aldığını söyledi. Başkan, “İnşallah bu kez tamamdır” dedi. Hadi hayırlısı...
GÜNÜN SÖZÜ
“Bir defa aldatan kişiyi affedersen, seni yine kullanır. Çünkü ihanet bir ruh hali değil; karakterin dökülüş biçimidir.” (Paul Auster)