Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

HAYALLER VE GERÇEKLER
Günün Sözü’nde sıkça alıntı yaptığım Tolstoy, insanoğlunun hayatla sınavını şöyle tarif eder: “Hayat bizi resmen dört işlemle sınar. Gerçeklerle çarpar, ayrılıklarla böler, insanlıktan çıkarır ve sonunda topla kendini der.” Dört işlemli sınavdan başarıyla çıkanların yanı sıra hayal ettikleriyle yaşadığı kader arasında dünya kadar fark olanlar da var...
Kendinizden yola çıkın, çevrenize bakın, ünlülerin okul yıllıklarına göz atın, hayal ettiklerini gerçekleştirenler kadar, hayalleriyle yaşadıkları gerçekler arasında uçurum olanlar da var. Örneğin Star TV’de yayınlanan ‘Erkenci Kuş’ dizisinin iki başrol oyuncusu...Hakan Gence’nin ‘Nasıl Star Oldular?’ kitabında Can Yaman aldığı eğitimle, yaptığı iş arasındaki farkı şöyle anlattı:
“Babam, ‘Ben okumamanın sıkıntısını yaşadım. Sen avukat ol. Hayata her zaman sıfırdan başlayabilirsin’ dedi. Eve yakın diye Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni yazdım. Hedefim deniz hukukuydu. Ama staj döneminde sen ne söylersen söyle, insanların kendi anlamak istediklerini anladığını gördüm. Çarpık bir düzen. Cem Yılmaz’ın da dediği gibi, ‘Filmleri izleyip, avukat olmak istiyorsanız, çok pişman olursunuz. En havalı olan mübaşir!’ Ben de kendime alternatifler düşünüyordum, ama aklımda oyunculuk yoktu.”
Can Yaman’ın ‘Erkenci Kuş’taki rol arkadaşı Demet Özdemir’in de hayali avukat olmaktı. Üstelik, “Hayal kurmanın ne kadar doğru olduğunu gösteren bir hikayem var” diyen Özdemir’e hayat, hukuk dünyasının değil, şov dünyasının kapılarını açtı. Yaşam; avukatlık hayali kuran Demet Özdemir’i önce Bengü’nün dansçısı, sonra oyuncu yaptı ve avukatlıktan oyunculuğa geçiş yapan Can Yaman’la ‘Erkenci Kuş’ dizisinde buluşturdu.

Haberin Devamı

HAYALLER VE GERÇEKLER
NOTALARI KAYIP ŞARKI!
Selami Şahin’in bu ay çıkan ‘Baştan Başa Sen’ adlı albümündeki 12 şarkıdan, 2016’da single yaptığı ‘Kolay Değil’in dışındakiler yeni… Albümündeki ‘Kapatma Meyhaneci’ ise Şahin’in sanat hayatı kadar eski... Şarkı yazıp, bestelemeye 1969’da başlayan sanatçı, notalarını 44 yıl sonra bulduğu ‘Kapatma Meyhaneci’nin öyküsünü şöyle anlattı:
“Şarkının hikayesi 70’lerin başına uzanıyor. Beylerbeyi’nde Boğaz kenarında, o zamanki kız arkadaşımla oturuyoruz. Çok güzel bir akşam, keyfimiz de yerinde. Fakat saat bir civarında, meyhaneci gelip kapatmaları gerektiğini söyledi. Biz de o akşam hiç bitmesin istiyorduk. Buradan ilham alarak şarkının sözlerini yazdım. 1972’de parçanın ilk halini Tarabya’da bir akşam Tanju Okan’a okudum. Rahmetli çok beğenince ‘Bunu ben okuyacağım’ dedi. Fakat talihsizlik, notaları kaybettim. Bunun üzerine Tanju’ya ‘Dostlarım’ (İçkim-Sigaram) şarkısını yazdım. O da çok sevildi. Aradan geçen 44 sene sonra, 2016’da kayıp notaları buldum. Çok duygulandım. Yeni albümüme bu şarkıyı koyarak hem eseri sevenlerimle paylaşmak hem de Tanju’yu anmak istedim.”

Haberin Devamı

HAYALLER VE GERÇEKLER
‘KIZLAR SAHADA’, YEDİNCİ YILINDA
Melis Abacıoğlu Sezener ve Kiraz Öcal’ın, toplumdaki cinsiyet temelli bir yargıyı değiştirmek, erkeklere özgü diye kodlanan futbolda kızlara ve kadınlara alan açmak için 2013’te sosyal sorumluluk projesi olarak başlattığı ‘Kızlar Sahada Futbol Turnuvası’ yedinci yılında... ENKA Spor Kulübü’nde dün başlayan ve bugün devam edecek eleme maçlarında başarılı olan takımlar, şampiyonluk için 4 ve 5 Mayıs’ta mücadele edecek. Turnuva kapsamındaki ‘2019 Kurumsal Kupası’ sponsorlukları ve bilet satışlarından elde edilecek gelir, dezavantajlı bölgelerdeki kız çocuklarının katılacağı ücretsiz futbol kampları, kişisel gelişim ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitim giderlerine aktarılacak.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ
“Saygı gereği herkesi dinleyin, ama prensip gereği çok azıyla konuşun.” (William Shakespeare)