Hatay’a 2013 yılında Reyhanlı’daki bombalı saldırıların ardından gitmişliğim de var, muhtelif zamanlarda bölgede çekilen dizi ve filmler için de… Hatay, her gidişimde ayrı bir iz bırakmıştır bende… 13 medeniyete, 27 kültüre ev sahipliği yapan, ilklerin ve enlerin şehrine bu kez Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin daveti üzerine gittim.
Son gittiğimden bu yana Hatay’daki en büyük yenilik EXPO… Dünyanın üçüncü büyük organizasyonu kabul edilen B1 kategorisindeki Botanik EXPO’yu Antalya’dan sonra Türkiye’ye getiren ikinci şehir Hatay…
‘Medeniyetler Bahçesi’ ana temasıyla açılan EXPO’da hedef; altı ayda 2 milyon ziyaretçi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, belediyenin tamamen kendi olanaklarıyla açtığı Hatay EXPO’nun ziyaretçi sayısının üç ayı doldurmadan 900 bini aştığını söyledi.
EXPO’da neler var?
Hatay’da iz bırakanları temsil eden Medeniyetler Bahçesi, bölgenin endemik bitkilerinden oluşan Aromatik Bitkiler Bahçesi ve kendini temizleyen Biyolojik Gölet’in yanı sıra neler mi var fuar alanında?
Çocuklar için eğlence ve aktivite alanları…
10 büyükşehir belediyesinin yaptığı Ulusal Şehir Bahçeleri…
Açık-kapalı sergi alanları…
10 bin kişilik konser alanı…
Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye aday Hatay’ın tüm tarihi değerlerini yansıtan bin 600 metrekarelik büyüklüğündeki Ortak Varoluş Mozaik’i…
Hatay’ın Defne bölgesinde 220 dönüm üzerine yapılanlar, umarım EXPO bittikten sonra Antalya EXPO’nun akıbetini yaşayıp atıl kalmaz.
İki sefer
Hatay’daki yeniliklerden ikincisi Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin deniz otobüsleriyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne karşılıklı seferler düzenleyen ilk şehir olması.
12 yıldır savaşın gölgesinde bir şehir.
İlk olimpiyatların yapıldığı şehir olan, dünyanın ilk tarım merkezi, zeytinin sofrayla ilk buluştuğu, üç semavi dinin Anadolu’ya giriş noktası, 638 yılında Anadolu’da ilk caminin (Habib-i Neccar Camisi) yapıldığı yer olan Hatay, bir ‘ilk’e daha imza attı.
Hatay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne deniz otobüsüyle karşılıklı seferler düzenleyen ilk şehir oldu. Lütfü Savaş, “Türkiye’de ilk defa bir belediye, uluslararası sularda Türk bandralı gemiyle iki ülke arasında karşılıklı seferler düzenliyor. Atatürk’ün Samsun’a çıktığı 19 Mayıs’ın yıldönümünde biz de Kuzey Kıbrıs’ın Girne Limanı’na gittik. Haftada en az iki seferle başladık, talebe göre sefer sayısı artabilir. Biletler yetişkinler için 600 lira, öğrenciler için 400 lira, yedi yaş ve altı bedava” dedi.
ATTİLA OLGAÇ’IN İLGİNÇ İTİRAFI
2003-2005 yılları arasında ‘Kurtlar Vadisi’ndeki Kurtlar Konseyi’nin ‘Baron’ lakaplı lideri Mehmet Karahanlı’nın (Zafer Ergin) sağ kolu ‘Kılıç’ı oynayan Attila Olgaç, dizi bittikten 17 yıl sonra ilginç bir itirafta bulundu. Oyuncu, ‘Polat Alemdar’ı oynayan Necati Şaşmaz’la ilgili çıkan tarikat haberleri sonrası diziden ayrılmak istediklerini, kendilerine iki misli ücret teklif edilince vazgeçtiklerini açıkladı. Olgaç, “Hepimiz ayrılacaktık. Fakat geçim için yaşamak önemli. Kesenin ağzını açtılar, aldığımız paranın iki mislini verdiler. İki misli para alınca da yapılacak bir şey olmadı. Zafer Ergin ‘Üç mislini isterim’ dedi, yapımcı vermeyince kanal, ‘Sen iki ver. Üstünü ben vereceğim’ dedi, ama 10 bölüm sonra öldürüldü” dedi.
İtirafı ilginç, ama şaşırtmadı beni… Çünkü paranın her şeyden ‘değerli’ olduğu bir dünya bu…
Canlı yayında, Kıbrıs Barış Harekatı’nda asker olarak biri esir 10 Rum’u öldürdüğünü söyleyip, tepkiler üzerine, ‘Savaşın çirkin yüzüne dikkat çekmek için o anda bir senaryo uydurdum’ diyen Olgaç’ın bu olayda ‘ilkeli duruş’ sergilemesi şaşırtıcı olurdu!
GÜNÜN SÖZÜ
“Bir insanın akıllı davranması için üç yol vardır: Düşünmek en soylusu, taklit en kolayı, denemiş olmak en acısıdır.” (Konfüçyüs)