Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Erkan Mumcu stüdyo kurdu

Kemerburgaz’dan Maslak’a giderken baktım; Ayazağa’daki ANS Stüdyoları’nın önünde epeydir görmediğim televizyoncu arkadaşım taksi bekliyor yağmur altında...
Önünde durdum, sağ ön camı açtım ve “Atla boş taksi” diye seslendim...
Beni görünce büyük ikramiye çıkmış gibi sevindi.
Çünkü söylediğine göre epeydir taksi bekliyordu. İlk işim, “ANS kapanmadı mı, ne işin var burada?” diye sormak oldu. Televizyoncu dostum anlatmaya başladı:
“ANS’nin eski yerini, eski Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu kiraladı. Binanın ön tarafını ve büyükçe bir kısmını televizyon stüdyosu, arka taraftaki küçük bir yeri de müzik kayıt ya da dublaj stüdyosu olarak kiraya verecek. Senin anlayacağın Anavatan Partisi’nin eski Genel Başkanı ve eski bakan Erkan Mumcu, siyasetten uzakta ama eskisi gibi sanat dünyasının içinde. Bu kez Kültür Bakanı değil de, ama stüdyo sahibi olarak.”
Bakalım Erkan Mumcu, stüdyoculuk işinde başarılı olacak mı?

Haberin Devamı

Erkan Mumcu stüdyo kurdu

Anadolu’nun Kadim Sazları
90’lı yıllarda Milliyet’te birlikte çalıştığımız, daha sonra televizyon dünyasına geçiş yapan arkadaşım Cemil Akyol’la karşılaştım Cihangir’de...
TRT Müzik için yaptığı “Nefes” adlı programını çok beğendiğim Akyol’a, bu aralar elinde ne gibi projeler olduğunu sordum.
Akyol, “Bizde proje çok, ama yayınlayacak kanal yok” dedi.
Cemil Akyol, ardından da, hayli zamandır üzerinde çalıştığı ve sponsor bulur bulmaz hayata geçireceği “Anadolu’nun Kadim Sazları” adlı projesini anlattı.
Erbane, davul, saz, zurna, kudüm, rebap, cura, argun, kabak kemani, mey ve keman gibi varlığını günümüze kadar sürdürebilmiş enstrümanlar “Anadolu’nun Kadim Sazları” adlı orkestrada bir araya gelecek.
Cahit Berkay’ın yöneteceği etnik orkestradaki 20 farklı enstrümana 36 müzisyen ve dört solist hayat verecek.
“Anadolu’nun Kadim Sazları”, Cahit Berkay’ın yapacağı yeni bestelerin yanı sıra bir zamanlar Anadolu’dan yankılanan, ama şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş Türkçe, Kürtçe, Süryanice, Ermenice, Lazca, Arapça ve Romanca türküleri yorumlayacak.
Cemil Akyol’un, “Onbin civarında türkü dinledikten sonra oluşturduk” dediği repertuvardaki 40 türküyü solist olarak Ender Balkır, Deniz Toprak, Sabahattin Atik ve Elif Avcı yorumlayacak.

Haberin Devamı

TRT’nin ‘Belgesel Günleri’ 5 Mayıs’ta
TRT’nin amatör ve profesyonel belgesel filmcileri desteklemek amacıyla düzenlediği “Belgesel Günleri”, bu yıl 5 - 9 Mayıs tarihleri arasında...
28 ülkeden başvuran 279 belgesel film arasından finale kalan 35 eser, 5 - 9 Mayıs tarihleri arasında TRT’nin Harbiye’deki Radyo binasında ve Notre Dame De Sion Fransız Lisesi’nde ücretsiz olarak gösterime sunulacak. TRT Belgesel Ödülleri Basın Koordinatörü Eylem Doğan’ın gönderdiği dökümanlardan, finale kalan belgesellerin özetlerini okudum.
12 “Ulusal Amatör Belgesel”den “Mada”yı, 13 “Ulusal Profesyonel Belgesel”den beşini (Selahattin’in İstanbul’u, Hayal Çetesi, Ofsayt, Ordu’da Bir Argonot, Yıldız Alpar: Bedii Raks’tan Bugüne), 10 “Uluslararası Belgesel”den de üçünün (Ward 54, The Referee, Israel vs Israel) konuları bir hayli ilgimi çekti.
2011 TRT Belgesel Günleri başlayınca vakit ayırıp, kesin izleyeceğim birçoğunu...
Yeri gelmişken “Mada” belgeseli için ayrı bir prantez açmak gerekir.
“Mada” şimdiye kadar, yapımcısı ve yönetmeni Musa Ak’a, katıldığı yarışmalardan üç kez üçüncülük, yedi kez de birincilik kazandırmış bir belgesel.

Haberin Devamı


Erkan Mumcu stüdyo kurdu

Eskiler bitti yenisi başladı
Ercan Saatçi’nin televizyona yaptığı güzel işlerden biridir “Mucize Nağmeler”...
“Güzel ve temiz bir iş” denir ya, aynen öyle...
Ercan Saatçi, bir dönem Kral TV için çektiği “Mucize Nağmeler”i daha sonra TRT Müzik’e sattı.
TRT Müzik’in Koordinatörü Necati Göksel, ekrana getirdiği “Mucize Nağmeler”in eski bölümlerini beğenmiş olacak ki, müzik programının devamı için Ercan Saatçi ile anlaştı. Bundan böyle TRT Müzik’te ekrana gelecek “Mucize Nağmeler”in eskisinden tek farkı şu:
Ercan Saatçi, programın yenisinde tek başına olmayacak.
Ona, 17 yıldır birlikte şarkı söylemediği eski sahne arkadaşı İzel Çeliköz de eşlik edecek.
“Mucize Nağmeler” yine her hafta müzik dünyasının ünlülerini ağırlayacak.

Erkan Mumcu stüdyo kurdu

Ne yazıyorsak o!
Ne yazmışım “Sakarya Fırat”la ilgili geçen hafta?
Haftaya çarşamba akşamı ekrana gelecek bölümde “Nihan Tekintaş” ölecek ve Ceren Hindistan, “Sakarya Fırat”a veda edecek...
Peki ne oldu bu çarşamba?
Günler öncesinden yazdığım gibi “Avukat Nihan Tekintaş” sizlere ömür!
Toprağı bol, ruhu şad olsun.
Hâlâ, “Ay inanmıyorum” diyenler varsa, cenaze töreni var haftaya...

Bizim Şarkımız
TRT Müzik’te yeni bir program başladı; “Bizim Şarkımız” adı...
Zaman çarkı dönüyor ve bir yılda kalıyor.
Sonra o yılın en meşhur şarkısı başlıyor çalmaya...
Ardından da program ekibi bir elinde kulaklık, diğer elinde mikrofonla çıkıyor sokağa...
Önce kulaklıktan o şarkıyı dinletiyorlar insanlara...
Sonra da o şarkıya dair hatıralarını anlattırıyorlar onlara...
Bazen de sokakta oluşan koro, hep birlikte söylüyor o şarkıyı...
Şarkının meşhur olduğu döneme ait filmler de görsel malzeme olarak kullanılıyor.
Onca film arasından konuya ilişkin görüntüleri bulup ortaya çıkarmak, izleyenlere, “Vay be... Nasıl da geçmiş yıllar” dedirtmek güzel...
Bunlar bardağın “dolu” tarafı...
Gelelim bardağın “boş” kısmına:
TRT Müzik’i açıp “Bizim Şarkımız”ı izleyen biri, hiç tanımadığı birinin, o şarkıyı dinleyince yine tanımadığı birileriyle ortak anılarını oturup dinler mi?
Karşısındaki kişi “Sarı çizmeli Mehmet Ağa”dan başkası değil çünkü...
Ölçü müyüm, değil miyim, bilmem, ama ben dinlemem...
Zaplar giderim hemen...
Programın yapımcısı Derya Yıldırım’ın yerinde olsam, sokağa çıkıp “yurdum insanı”nı projeye dahil etmek için onlardan koro oluşturur, o şarkıyı söylettiririm ama o şarkılara dair anıları sadece ünlülere anlattırırım...