Elektrikli otomobil Tesla ve uzay şirketi sahibi Elon Musk, Time dergisince ‘Yılın Kişisi’ seçildi.
CNN International ise dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için uğraşanlardan 10 kişiyi ödüllendirdi. CNN’in ‘2021’in En İyi 10 Kahramanı’ diye ödül verdikleri kimlerdi?
Jennifer Colpas
2015’te kurduğu vakıfla Kolombiya kırsalında yaşayan 35 topluluktan 10 binden fazla insanı temiz su, güneş enerjisiyle elektrik, eko-tuvalet ve duşa kavuşturdu.
David Flink
Öğrenme farkı olan ortaokul çocuklarını, aynı süreci yaşayan bir kolej veya lise akıl hocası ile eşleştirerek 18 haftada kendine güvenen güçlü bireyler haline getirdi.
Dr. Patricia Gordon
Kadınları önlenebilir bir hastalıktan kurtarmak için dünyanın birçok ülkesindeki kliniklere tarama, eğitim ve malzeme sağladı.
Hector Guadalupe
Yardım kuruluşu aracılığıyla, hapisten çıkmış kadınlar ve erkekleri, fitness endüstrisinde kariyer için kişisel antrenör olarak hazırlayıp, sertifika sahibi yaptı.
Shirley Raines
Los Angeles’ın Skid Row semtinde her yıl binlerce evsiz ve yardıma muhtaç kişiye yiyecek, giyecek, çadır, uyku tulumu, sağlık ve hijyen malzemesi sağladı.
Michele Neff Hernandez
Eşi ölünce kurduğu vakıfla dullara yardım eli uzatıp, partnerini kaybeden binlerce kadının acılarını unutmasına yardımcı oldu.
Zannah Mustapha
Hayatını, Boko Haram isyanının merkez üssünde yakalanan kuzey Nijerya’daki çocuklara umut ve barış sağlamaya adadı. 2 binden fazla öğrenciye destek oldu.
Ala Stanford
Nisan 2020’den beri, beyaz olmayan insanlar arasında Kovid-19 aşısı tereddütünü değiştirmek için çalıştı. Kurucusu olduğu ‘Siyah Doktorlar Kovid-19 Konsorsiyumu’, Philadelphia’nın azınlık mahallelerinde 75 binden fazla kişiye test ve aşı yaptırdı.
Made Janur Yasa
Endonezya’nın Bali kentindeki yerel köylülerle takas anlaşması yaptı. Her köylü getirdiği plastik kadar Yasa’nın kurucusu olduğu vakıftan pirinç aldı. Takas sayesinde bölgede plastik çöp kalmadı, köylüler de ana gıda maddelerine kavuştu.
Lynda Doughty
Kendini deniz memelilerine adadı. 10 yıldır yardım kuruluşu Marine Mammals of Maine ile 3 binden fazla deniz hayvanına müdahale, yardım ve tıbbi bakım sağladı.
Elon Musk, binlerce kişiye istihdam sağlayan dünya çapında bir iş insanı… O yüzden Time dergisinin onu ‘Yılın Kişisi’ seçmesi her yerde haber oldu, CNN’in canlı yayında ödüllendirdiği ‘2021’in En İyi 10 Kahramanı’nı haber yapan olmadı.
NN’in ödül verdiklerinden hiçbiri Musk gibi ünlü ve zengin değil, ama her birinin insanlığa, doğaya ve dünyaya yaptıkları katkı değerli. NN’in ödül verdiklerinden hiçbiri Musk gibi ünlü ve zengin değil, ama her birinin insanlığa, doğaya ve dünyaya yaptıkları katkı değerli.
Time’ın ‘Yılın Kişisi’ seçtiği Elon Musk olmak çok zor, belki de olanaksız, ama CNN’nin ‘2021’in Kahramanları’ seçtiği insanlar gibi olmak hiç de zor değil. Ödül alanlar tanıdık değil, ama yaptıkları örnek alınacak işler ve hepsinden önemlisi de şu:
Sosyal sorumluluk bilinci yüksek insanlar çoğaldıkça daha güzel, daha yaşanabilir bir yer olacak dünya…
PANDEMİDEN SONRA GİŞEDE YÜZ GÜLDÜRENLER
Vizyona girdiği hafta sonu 186 bin 898 kişinin izlediği ‘Aykut Enişte 2’nin 10 günde ulaştığı seyirci sayısı 397 bin 508 oldu.
Pandemi sonrası sinemacılar ve yapımcıların yüzünü güldüren ‘Aykut Enişte 2’den sonra vizyona giren ‘Dayı: Bir Adamın Hikayesi’nin gişesi de iyi çıktı. ‘Dayı’yı ilk üç günde 109 bin 208 kişi izledi.
Serkan Öztürk’ün yazıp, Uğur Bayraktar’ın yönettiği, Ufuk Bayraktar’ın da hem yapımcılığını üstlenip hem de Gizem Karaca Ekmekçi, Ahmet Varlı ve Beste Bereket’le oynadığı ‘Dayı’nın ekibi, Eskişehir, İzmir, Bursa, Adana, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep ve Ankara’daki gösterimlerinde sevenleriyle izlemeleri, seyircileri sinemalara çekti.
GÜNÜN SÖZÜ
“Kibir ve inat bir kişinin kendini mükemmel görmesini sonra da sonunu oluşturur.” (Tolstoy)