İkincisi, projenin çekim kalitesi. Osmanlı fedailerinin atlarla dağlar arasından Edirne’den Targovişte’ye yaptıkları yolculuk sırasındaki görüntüler ve savaş sahneleri müthiş. Üçüncüsü, ‘Deliler’, Türk sinemasının Yeşilçam’dan yönetildiği yıllarda iyi gişe yapan bir veya birkaç Türk’ün düşman ordusuna karşı savaştığı filmlerin yeni versiyonu. Bu yapımda, Fatih Sultan Mehmet’in görevlendirdiği Deliler Ocağı’ndan yedi kahraman, Kazıklı Voyvoda olarak ün yapan Romanya Prensi Vlad Tapeş ve ordusunu perişan ediyor.
Mustafa Burak Doğu ile İbrahim Ethem Arslan’ın yazdığı, Osman Kaya’nın yönettiği proje, Fatih döneminde geçiyor. Ancak filmin içinde, 2017 yazında PKK’li, teröristler tarafından şehit edilmesi hepimizin yüreğini yakan Maçkalı Eren Bülbül’ü hatırlatan bir diyalog var.
Erkan Petekkaya, Cem Uçan, İsmail Filiz, Nur Fettahoğlu, Yetkin Dikinciler, Rüzgar Aksoy, Demet Tuncer, Mehmet Ali Karakuş, Gökçe Özyol ve Mehmet Pala’nın başrollerini paylaştığı projede, Berat Efe Parlar’ın oynadığı Eren, Vlad’ın peşindeki Osmanlı fedailerine lojistik destek sağlıyor. ‘Deliler’in başı, önce onu yetiştirene teşekkür ediyor, ardından bu yiğit genci ödüllendirmek için sırtındaki simgeleri olan siyah dev kanatları çıkarıp Eren’e takıyor ve şöyle diyor:
“İyi ki varsın Eren... İyi ki varsın...” Bu sözleri nereden hatırlıyoruz?
Maçka’ya yuvalanan PKK’lıların yerini askerlere söylediği için teröristler tarafından şehit edilen 16 yaşındaki Eren’in, sosyal medya hesabından. Eren, Facebook’unda, “Biri de çıkıp demiyor ki Eren, iyi ki varsın” diye yazmıştı.
Filmin sonu, devamı gelecek şekilde bitti. Umarım Hollywood kahramanlarına prim veren seyircimiz gişede ödüllendirir ‘Deliler’i de, Türk kahramanların öykülerini sinemaya taşıyan işlerin devamı gelir.
DİZİLER SUÇLU MU GÜNAH KEÇİSİ Mİ?
Arkadaşımız Ahenk Beyazıt’ın, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında uzmanlardan görüş alarak yaptığı haberde, sosyolog ve psikolojik danışman Önem Mutlu’nun sözleri ilgimi çekti. Çünkü Mutlu, dizilerde yüceltilen maçovari karakterlerin de şiddeti tetiklediğini iddia edip, şunları söyledi:
“Silah kullanan, cinayet işlediği halde ceza almayan ve kanunlardan kaçabilen karakterlerin yer aldığı dizileri izleyen kişiler, gerçeklikten uzaklaşarak onları rol model alabiliyor.”
Onun bu sözleri vaka bazında bilimsel bir araştırmaya dayanıyorsa, devlet bu tür dizilerin yayınını yasaklamalı.
2017’de, 409 kadının erkek şiddetiyle hayatını kaybettiği Türkiye’de, 2018’in 10 ayında öldürülen kadın sayısı 380’e ulaştı.
Türkiye, bu soruna acilen çare bulmalı. Kadına şiddetin sebeplerinden biri şiddet içerikli diziler mi?
İnsan canı her şeyden kıymetli olduğuna göre, bugünden tezi yok topluma şiddet aşılayan projeler kaldırılsın.
Velakin Mutlu’nun söyledikleri, bilimsel bir temeli olmayan şahsi kanaatleriyse o zaman, toplumun kanaat önderleri yok yere dizileri ‘günah keçisi’ ilan etmemeli.
BELEDİYE SEÇİMLERİNDE ADI GEÇEN SANATÇI YOK
Yerel seçimlere dört ay kala insanların en çok konuştukları ve yanıtını merak ettikleri konu ne?
Partilerin hangi şehirlerden kimleri aday göstereceği... Her il ve ilçe için birçok kişinin adı geçti. Partiler, adaylarının çoğunu açıkladı, geriye İstanbul, Ankara ve İzmir kaldı. Dikkat ettiniz mi hiç sanatçı yok belediye başkanlığı için adı geçen veya aday gösterilen.
Acaba neden? Sanatçılar mı siyasete mesafeli, yoksa partiler mi sanatçılara?
Bence sosyologların ve toplum bilimcilerin araştırması gereken bir konu bu.
GÜNÜN SÖZÜ
“Aptalın sevgisi ayının sevgisidir; kini sevgidir, sevgisi kindir.” (Mevlana)