Yerli film yapım-cılarıyla başta CGV Mars Entertainment olmak üzere sinema işletmecileri arasındaki sorun, ‘Sinema Kanunu’yla çözüldü derken, bu kez BKM’nin yaptığı hamle, sinemacıları şoke etti. Sinema işletmelerine karşı protestonun liderlerinden Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar, Türkiye’de bir ilke imza attı. İkili, yapımcısı oldukları ‘Organize İşler: Sazan Sarmalı’ filmini, vizyonunun üçüncü haftasında Netflix’te yayınlattı. Bu radikal kararı, “İyi oldu. Bilete vereceğim parayla Netflix’in bir aylık aboneliğini kurtarmış oldum” diye sevinçle karşılayanların yanında, “Asıl sazan sarmalı bize atıldı. Dün sinemada izlediğimiz film, bugün Netflix’te. Ayıptır” diye tepki gösteren izleyiciler de oldu.
Sinemaseverlerin tepkisi kadar, sinema işletmecilerinin nasıl yanıt vereceği de önemli.
SİSAY: Hançerlendik
Erdoğan ve Akpınar’ın, “Mağrurlanmayın sinema işletmeleri ve CGV Mars, sizden büyük Netflix var” dercesine vizyondaki filmi Netflix’te yayınlatması karşısında, sinema işletmecileri ne yapacak?
Bu saatten sonra vizyonda tutsa da kaç kişi gider sinemada bilet alıp, filmi izler? Yapımcıların, “Filmlerimizi kampanya ve promosyonlarınızın parçası yapmayın” diyerek protesto başlattığı günlerde, uzlaşmacı bir tavır sergileyen Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği’nin Başkanı Cenk Sezgin’e sordum BKM’nin bu hamlesini… SİSAY Başkanı’nın verdiği yanıt şu oldu: “Biz sinemacılar, yapımcılarımızın yanında olduğunu haykırırken, meğer onlar Netflix’le iş birliği yapıyorlarmış. Resmen hançerlendik.”
BKM’nin ortağı Necati Akpınar’a da mesaj attım, görüşünü almak için... Bu satırları yazdığım saate kadar Akpınar’dan yanıt gelmediği için vizyondaki bir filmi niye Netflix’te yayınlattıklarını öğrenemedim.
Olağanüstü toplantı
İnsanlarda, “Nasılsa sinemalardan kısa bir süre sonra televizyonda yayınlanacak” algısının sinemaya olan ilgiyi azalttığı bilinirken, vizyondaki bir filmin paralı TV kanalında yayınlanması karşısında sinema işletmecilerinin tavrı ne olacak?
SİSAY üyeleri cumartesi (dün) acil bir toplantı yaptı. Bu satırların yazıldığı saatlerde devam eden toplantıda ağırlıklı görüş şu yöndeydi:
“Filmin derhal gösterimden çekmek ve hak kaybı nedeniyle hukuki süreç başlatmak. Bundan böyle tüm film anlaşmalarında gösterim başlangıcından itibaren sekiz ay süre ile pay TV yasağı şartı koymak.” SİSAY yönetimi, toplantıdan çıkacak kararı, basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuracak. Bakalım sinemacılar BKM’ye karşı nasıl bir tavır koyacak?
SONER OLGUN’LA SEVGİLİLER GÜNÜSoner Olgun’u 17 yıl sahne aldığı, 2014’te ayrıldığı Ortaköy’deki Patika’da çok dinledim. Sanatçı, epeydir Kıbrıs’taki Merit Otelleri’nin kadrolu sanatçısı gibi, ama şimdiye kadar bu konserlerinden birine denk gelip, dinleyememiştim onu… Olgun, Sevgililer Günü’nde Merit Park’ın bahçesinde yenilenen mekanı Letafet’in açılışını yaptı. 1992 yılında albümdeki aşk şarkısı ‘Letafet’in açılışını Sevgililer Günü’nde yapan sanatçı, üç saate yakın süren konserini dinlemeye gelenleri her zamanki gibi müziğe doyurdu…
Patika’da “İyi bayramlar” sözünü dilimize pelesenk eden Olgun’a, sahnede eşlik edenlerden biri, 17 yıl önce, 15 Şubat’ta evlendiği eşi Özlem Olgun’du. Eşi, sanatçıya sadece vokal yapmadı. O bağlama çalarken, davul solosuyla da eşlik etti. Herkesin Sevgililer Günü’nü kutlayan Olgun,eşini de ihmal etmedi. 14 Şubat’ın sembolü kırmızı gülü, diz çökerek verdi.
Her ayın belli günlerinde İstanbul’da Cahide Müzikhol ve Kayıkhane Moda’da, Kıbrıs Merit Park ile Bulgaristan Merit Grand Mosta’da sahne alan Olgun, aylık konser ortalamasının 10-12 civarında olduğunu söyledi.
GÜNÜN SÖZÜ
“Kader bir şans oyunu değil, seçim sonucudur. Beklenecek değil, elde edilecek bir şeydir.” (William Jennings Bryan)