97 yıllık sivil toplum örgütü Yeşilay, artık sadece bağımlılıklarla mücadele etmiyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Mücahit Öztürk’ün Genel Başkanlığı’nı yaptığı Yeşilay, alkol ve uyuşturucu batağından kurtardıklarını meslek ve iş sahibi yapıyor.
İnsanlardan gelen talep üzerine 2013 yılında tüzük değişikliğine giderek kendine yeni bir misyon edinen Yeşilay’ın son yıllarda yaptıklarını Genel Başkan Mücahit Öztürk’le konuştum.
Öztürk’e ilk olarak 2016’da ilkini Üsküdar’da açtıkları YEDAM’ı (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) sordum, şunları söyledi:
“Bir danışma hattı kurduk ve bunu insanlara ilan ettik. Dedik ki, “Bağımlılıklarla ilgili bir sorunuz varsa bu hattı her zaman arayabilirsiniz.’ Diğer danışma hatlarından farkımız şuydu: Telefonların başına tamamen profesyonel insanları koyduk. Yani klinik psikolog ya da psikolog arkadaşlar kişiyle ön görüşme yapıyor, sorularını cevaplıyor. Bu kişinin kendisi bağımlı olabiliyor, bir yakını, çocuğu veya eşi olabiliyor. Asıl ilk adımı burada attık. Bunun üzerine de insanları 2016’da Üsküdar’da açtığımız merkezimize yönlendirmeye başladık. Daha sonra 2017’de biri Cerrahpaşa’da, diğeri Urfa’nın Eyyübiye ilçesinde ikinci YADEM’i açtık. Bu ay içerisinde de Başakşehir’i. Şu an dört merkezimiz var. Aracılığınızla bir çağrı yapayım. Bu, yerel yönetimlerin de el atması gereken bir sorun. İnsanların bu konuda çok şikayetleri ve talepleri oluyor.”
- YEDAM şimdiye kadar kaç kişiye yardım etti?
20 bin bağımlı ve bağımlı yakını başvurdu. 2 bin 200 kişinin psikoterapi aldığı YEDAM’da, 480 danışan sosyal hizmet aldı, 122 kişinin YEDAM-İŞKUR iş birliğiyle işe yerleştirme süreçleri başladı, 11 danışan işe yerleştirildi. Daha yolun başındayız. Süreç ilerledikçe katlanarak artacak bu sayı.
Teknoloji bağımlıları için tedavi merkezleri açılacak
- Türkiye’de 1 milyon civarında çocuğun teknoloji bağımlısı olduğu söyleniyor. Bir çalışmanız var mı bu konuda?
Ailelerinden çok şikâyet geliyor bu konuda. Özellikle gençlerin oyun bağımlılığı ve bilgisayarın diğer amaçlarla kullanılmasıyla ilgili... Eylül-ekim gibi bu konuda da destek vermeye başlayacağız teknoloji bağımlılarına.
Babalar devreye girince tedavide başarı artıyor
- Anneler mi daha çok başvuruyor size?
Kesinlikle, anneler çok daha bilinçliler. Babaların daha çok reddetme ve görmezden gelme sorunları var. Babaları mutlaka işin içine katmak zorundayız. Çünkü babaların devreye girdiği çocuklar, tedaviye daha yatkın oluyor. Yani baba terapiye geliyorsa, bizimle iş birliği yapıyorsa, çocukla iş birliği yapıyorsa alınan sonuçlar çok net bir şekilde daha iyi.
100 bağımlının 83’ü uyuşturucu bağımlısı
- YEDAM’ın verilerine göre tedaviye alınanların erkek-kadın oranı nedir, alkol mü yoksa uyuşturucu mu daha çok?
Erkekler çoğunlukta ve ana problem madde bağımlılığı... 20 bin kişi üzerinden analiz edersek; yüzde 83’ü uyuşturucu madde, yüzde 8’i alkol, yüzde 2.5’i sigara, yüzde 1’i teknoloji bağımlılığından ötürü YEDAM’a başvuruyor.
AİLELERE UZMAN TAVSİYESİ
“Biz uzmanlar üç yaşından küçük çocukların internet, TV ya da bilgisayarla karşılaşmasını uygun görmüyoruz. Okul öncesi yaş grubu için günde 30 dakikayı geçmeyecek şekilde internet kullanımı yeterlidir. İlköğretimin ilk dört yılında ödev haricinde oyun ve eğlence için günlük 45 dakika zaman ayrılmalı. Sonraki yıllarda hafta sonu daha esnek olmakla birlikte günde bir saat kullanım uygundur. Lise çağında da günlük iki saat yeterlidir.”
GÜNÜN SÖZÜ
“Sevmeyene karınca yük, sevene filler karınca; dağı bile taşır insan aşık olup, inanınca.” (Şems-i Tebrizi)