2022 Dünya Kupası, Katar’da başladı. 18 Aralık tarihine kadar futbolseverlerin gözü, kulağı Katar’da olacak.
Oxford Üniversitesi, maçlar oynanmadan 2022 Dünya Kupası’nın analizini yaptı. Oxford Üniversitesi Matematik Bölümü’nün istatistiki değerlendirmesine göre finalde karşı karşıya gelecek iki takım Brezilya ve Belçika... Aynı çalışmaya göre 2022 Dünya Kupası’nı Brezilya’nın kazanma ihtimali yüzde 61.3, Belçika’nın ise yüzde 38.7...
Bakalım Oxford’un yaptığı hesaplama tutacak mı Katar’daki 2022 Dünya Kupası’nda?
Katar’ın ev sahipliğindeki 2022 Dünyası Kupası’nın resmi taraftar şarkısı da görücüye çıktı, ama ‘Tukoh Taka’yı pek beğenen çıkmadı. O yüzden birçok kişi, “Dünya Kupası şarkısını Shakira’dan başkası yapmasın” diye tweet attı.
2022 Dünya Kupası’nın açılış seremonisinde BTS grubunun 25 yaşındaki üyesi Jungkook, sahne aldı ve FIFA Dünya Kupası tarihinde sahne alan ilk Güney Koreli K-Pop sanatçısı oldu.
2022 Dünya Kupası’nın bir başka sürprizi de Hollywood’un ünlü aktörü Morgan Freeman’dı.
Ünlü aktör, saha ortasında engelli bir Katarlı’yla yaptığı sohbette şöyle dedi:
“Bizi bugün burada birleştiren şey, bizi ayıran şeyden çok daha büyük. Bunun bugünden daha uzun sürmesini nasıl sağlayabiliriz?”
Morgan Freeman, kutuplaştırıcı değil, birleştirici bu mesaja rağmen sırf stadyumların inşaatı sırasındaki işçi ölümlerini protesto edenlerin hışmından kurtulamadı. Morgan Freeman’ı, hayranları kanlı parayı tercih etmekle suçladı.
TÜRKİYE’NİN İHTİYACI FİLM VE DİZİ ÖDÜLLERİ
Türkiye, dizi ihracatında ABD’den sonra dünyada ikinci. ABD, her yıl dizi sektörünü ödüllendiriyor, biz izliyoruz.
Türkiye’nin sinemada ‘Oscar’, dizi alanında ‘Emmy’ gibi ödül törenlerini düzenleyememesi tuhaf değil mi?
Belediyelerin düzenlediği film festivallerinin ve ödül törenlerinin hali ortada.
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden sonra Boğaziçi Film Festivali’nde sinemacıların aldıkları ödülleri kimlere atadıklarını bütün Türkiye gördü.
Bu saatten sonra yapılması gereken şu:
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı’na yakışır, ‘Türk Sineması ve Türk Dizileri Ödülleri’ düzenleyebilir.
Bunun için yapılacaklar belli.
Alanında uzman kişilerden bir yürütme kurulu oluşturacak. Kurulun hazırlayacağı ödül yönetmenliği uyarınca sinema ve diziler için komiteler belirlenecek. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok.
Hollywood, ne kadar emekli olmuş yönetmen, senarist, oyuncu ve sinemacı varsa Akademi’de jüri üyesi yaparak, onurlandırıyor hepsini...
Yıllar önce TÜRSAK Vakfı ile Beyoğlu Belediyesi’nin iki yıl yaptığı, sonra sinema meslek örgütlerinin “Biz yapacağız” deyip, tarihe karıştırdıkları ‘Yeşilçam Ödülleri’ yeniden başlatılabilir.
Eskiden olduğu gibi ‘Ticari film’ ve ‘Sanat filmi’ ayrımı yapmadan, objektif ödüllendirme yapacak bir oluşuma ihtiyacı var Türkiye’nin...
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı’na yakışır ‘Türk Sineması Ödülleri’ni hak etmiyor mu bu ülke?
Aynı şekilde Türkiye’de televizyon dünyasıyla dizi sektörünü objektif ve tarafsız bir şekilde değerlendirip, ‘En İyi’leri ödüllendirecek kurumsal bir yapıya ihtiyaç var.
Türkiye’de yayınlanan dizilerin yanı sıra o yıl ‘En Çok Ülkeye Satılan’ veya ‘Ülkelerde En Çok İzlenen’ diziler gibi birçok dalda ödüller verilebilir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, TOBB ve İTO gibi sponsorluğun yanı sıra temsilci vereceği, sinema ve televizyon sektörünün meslek örgütleri ve üniversitelerin ilgili bölümlerinin de işin içinde olacağı yeni bir vakıfla başarmak mümkün bunu...
İki yıldır Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’ni düzenleyen bakanlık, çok rahat organize edebilir bu işi…
GÜNÜN SÖZÜ
“İşinin yapılmasını istiyorsan kendin git, istemiyorsan başkasını gönder.” (Benjamin Franklin)