Cadde2012’NiN EN iYi iSTANBUL KONSERLERi

2012’NiN EN iYi iSTANBUL KONSERLERi

27.12.2012 - 19:13 | Son Güncellenme:

Bu sene Madonna’dan Red Hot Chili Peppers’a dünya sahnesinin önde gelen müzisyenlerini İstanbul’da ağırladık. Anılarımızı tazelemek için müzik eleştirmenlerine sorduk: “Sizce 2012’nin en iyi 5 İstanbul konseri hangileriydi?” İşte yanıtlar

2012’NiN EN iYi iSTANBUL KONSERLERi

Zülal Kalkandelen / Cumhuriyet yazarı

Haberin Devamı

1- Morrissey, Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi: Dinleyiciyle arasındaki bağı, tutkuyu, coşkuyu konserlerinde yoğun hissettiğim isim Morrissey. İstanbul’da 2012’de en güzel, en içten yankılanan ses onunkiydi. Kendisi de dünya turnesinde konser verdiği yerler arasında İstanbul’u en favori üç kentten biri ilan etti.
2 -The Twilight Sad, Babylon: Yılın en sarsıcı performansıydı. Müziğin kendisinde uyandırdığı bedensel ve ruhsal titreşimleri dinleyiciye de geçirebilen bir vokalist James Graham.
3- Nils Frahm, Olafur Arnalds ve A Winged Victory for the Sullen, Salon İKSV: Ruhuma diz çöktüren konserdi. Saygıdan, gönüllü bir diz çöküştü söz konusu olan. Karanlık atmosfer ve her dinleyicinin kalbinin derinliklerine inen, vokalsiz, içten bir müzik vardı.
4- Alva Noto ve Blixa Bargeld, Borusan Müzik Evi: Bu konsere tanık olmak, özel bir deneyimdi. Blixa Bargeld’ın olağanüstü konsantrasyonla kontrol ettiği güçlü sesine, sahnedeki karizması ve delici bakışları da eklenince, dinleyici üzerinde hipnotik etki yaratıyor. Bir de bu karakter, Alva Noto’nun ses dünyasına girince, tanık olduğumuz benzersiz bir konser yaratıyor.
5- Dustin O’Halloran, Johann Johannsson, Hauschka, Salon İKSV: Üç farklı ülkede doğup büyüyen üç piyanisti, aynı gece aynı mekânda buluşturan konser, yılın en güzel müzik etkinliklerindendi. Üç saat müzisyenlerin bir enstrümana nasıl farklı karakterler verebileceğinin mükemmel örneğine tanık olduk. Hüzün, umut ve tutku bir aradaydı.

Haberin Devamı

Barış Akpolat / Hürriyet yazarı

1- Stevie Wonder, Küçükçiftlik Parkı: Wonder, Motown plak firmasının bana göre yetiştirdiği en büyük insan. Onun groove’larını hissetmeye çalışarak büyüdüm. Kendisi, gerçek bir müzisyen ve muhteşem bir ilham kaynağı... İKSV sağ olsun sonunda seyrettik. En muhteşemiyse onunla önce telefonda sonra kuliste tanışıp muhabbet etmem oldu.
2- Sting, Ataköy Atletizm Arena: ‘Nothing Like The Sun’dan başka hiçbir solo işinden etkilenmesem de “The Police” denilince akan sular durur. Sting’in bas gitarına döndüğü eski günleri ve The Police ruhunu yaşatması açısından çok etkileyiciydi. BKM’nin Sting’i turnede yakalayıp getirmesi muhteşem bir iş oldu.
3- Erykah Badu, Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi: Afro-Amerikan müziğinin hip-hop ve modern soul’la muhteşem buluşması... Konserde en önlerde oturduğumdan utandıysam da sonradan ipimden kopup dansetmeye başladım. Kraliçenin kulisine girmekse muhteşemdi.
4- Morrissey, Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi: Çok söz söylemeye gerek yok. The Smiths ruhunu izlediğimiz o Harbiye Açıkhava sahnesi, yazın en güzel gecelerinden birine şahit oldu. Morrissey beklediğimden daha sıcakkanlıydı. Ah bir de o Türk bayrağını omuza alma klişesi olmasaydı...
5- RHCP, Santralistanbul: Gelmiş geçmiş en büyük rock gruplarından olmasıyla birlikte en kötü canlı performans grubudur. Konsere bunun bilincinde gittiğim için beklentim düşüktü. Çok büyük bir grup olup yıllar sonra İstanbul’da sahne aldığı için listeye girdi diyebilirim. Bunun yanında 2-3 şarkıda bir konserin gidişatıyla alakasız, uzun, sıkıcı atışmalara girmeleri beni konser havasına uzaklaştırdı. RHCP’yi de izledik ya bu da yeter.

Haberin Devamı

Tolga Akyıldız / Milliyet CADDE yazarı

Haberin Devamı

1- Madonna, TT Arena: Yılın konseri olduğu şüphe götürmez. Hem en kısa sürede tükenen bilet rekoruyla, hem Madonna’nın sahne şovuyla konserin sadece konser olmadığını gösterdi. Bizim sanatçılara da epey ilham verip gitti.
2- Marcus Miller-İstanbul Project, Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi: İKSV’nin 40’ıncı yıl etkinlikleri dolayısıyla dünyaca ünlü müzisyen Marcus Miller’ın Türk müzisyenlerle aynı sahnede buluştuğu konser. Dinlemeye doyamadık.
3- Guns’n’ Roses, Parkorman: Tuborg Gold Fest kapsamında sahne alan grup, performansıyla herkesi şaşırttı. Axl Rose kendini toparlamış. Ancak yakında İstanbul’da izleyeceğimiz Slash’le ilgili kompleksi devam ediyor.
4- Kalan Müzik 20‘nci Yıl Konserleri, Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi: 3 günde kimleri kimleri izledik... Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Kardeş Türküler, Cafe Aman, Grup Yorum, Yaşar Kurt, Fuat Saka, Karmate, Marsis, Cahit Berkay ve diğerleri...
5- Morrisey, Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi: Uzun süredir beklenen adamdı. Konserde de herkesi anılara götürdü. Ben daha büyük bir yerde izlemek isterdim kendisini; oturmadan, bacaklarım ağrımadan.

Haberin Devamı

Mehmet Tez / Milliyet yazarı

1- RHCP, Santralistanbul: Yıllardır gelmesi bekleniyordu. Sıkıntılı bir alanda çoğu bilet sahibinin doğru dürüst izleyemediği, alkolsüz bir konser oldu ama unutulmazlar arasına girdi. Grubu daha önce iki kez izleyen biri olarak performanslarını çok iyi buldum.
2- Bombay Bicycle Club (Eksen on Fair), Küçükçiftlik Park: En sevdiğim indie ekiplerden. Ünlü olduktan 30 yıl sonra yeniden birleşip falan değil, en iyi zamanlarında gelmeleri
şanstı. Hakkını verdiler sahnenin.
3- Stevie Wonder, Küçükçiftlik Park: Soul ve R&B’nin yaşayan en baba ismini İstanbul’da izledik. Ne sesi gitmiş babanın ne enerjisi azalmış.
4- Sharon Jones and the Dap Kings, Santralistanbul: Old school funk ve soul’un en orijinal temsilcisi bu kadın. Dünyada inanılmaz beğenilen en ünlü müzisyenlerin iPod’unda onun şarkıları var. İstanbul konserinde ön sıraları sahneye çıkarması ve izleyicilerden birinin sahneden sevgilisine evlenme teklifine izin vermesi unutulmaz.
5- Efes Pilsen One Love Festival, Santralistanbul: Herhalde dünya tarihinde ilk kez bir başbakan özel olarak telefon edip bir festivalde bira satılmamasını rica etti. Festivalde Kaiser Chiefs, Pulp gibi ekipler bunu protesto etti. Selah Sue ve Yuck gibi sevdiğim isimlerin konseri maalesef hak ettikleri ilgiyi bulamadı müzik dışındaki sebeplerden.

Alper BaHçekapılı / Sabah yazarı
1- Stevie Wonder, Küçükçiftlik Park:
Yıllarca unutulmayacak bir performanstı. Son 50 yılı müzikal anlamda şekillendirmiş bir insanı kanlı canlı izleyebilmek harikaydı.
2- Berlin Filarmoni Orkestrası, Haliç Kongre Merkezi: Sir Simon Rattle şefliğindeki konser büyüleyiciydi. Haliç Kongre Merkezi’nin sesi yutan sahnesi müziği sabote etse de, orkestra kusursuz iş çıkardı.
3 -Kings Of Convenience, Babylon: Yıllar önce Ses Tiyatrosu’nda gerçekleşen o sıra dışı Kings Of Convenience konserinin yerini tutamaz. Ama KOC, bu sefer de bizleri Babylon’da gerçekleşen romantik bir hikayeye dahil etti. Gülümsetti.
4- Erykah Badu, Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi: Açıkhavada duyulan en güzel seslerdendi Erykah Badu. O seyirciyi, seyirci onu çok sevdi.
5 -Beirut, Turkcell Kuruçeşme Arena: İstanbul’un en güzel manzaralarından birinin yanında, Kuruçeşme’de, yılın en duygusal konserlerinden birini verdi Beirut. Kısa ve öz.

YARIN: 2012’NiN EN iYi TiYATRO OYUNLARI

Yazarlar