Bilgi RehberiTeşrik Tekbiri Arapça ve Türkçe okunuşu! Teşrik Tekbiri nedir ne zaman başlar ve ne zaman sona erer?

Teşrik Tekbiri Arapça ve Türkçe okunuşu! Teşrik Tekbiri nedir ne zaman başlar ve ne zaman sona erer?

09.07.2022 - 07:11 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı ile birlikte teşrik tekbiri zamanı ve bitiş saati öne çıkmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı, teşrik tekbirinin dini hükmünü açıklamıştı. Bu sene 9 Temmuz cumartesi ilk günü idrak edilecek olan Kurban Bayramı'nın arefesi ise 8 Temmuz'a isabet ediyor. Peki, teşrik tekbiri ne zaman başlar, ne kadar sürer?

Teşrik Tekbiri Arapça ve Türkçe okunuşu Teşrik Tekbiri nedir ne zaman başlar ve ne zaman sona erer

Kimler teşrik tekbirleri getirebilir? İslam aleminin heyecanla beklediği 2022 Kurban Bayramı, 8 Temmuz arefe günü ile başlıyor. Böylece müslüman dünyasının teşrik tekbirleri zamanı ve süresi hakkında da aramaları başladı. Diyanet'e göre teşrik tekbirleri ne zaman getirilir?

Haberin Devamı

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR?

Teşrik tekbiri, arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına değin, 23 farz namazın ardından birer kez "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" diye tekbir getirilmesine denir.

İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed'e göre teşrik tekbirleri kadın ve erkek tüm Müslümanlara vaciptir.

Teşrik tekbiri "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur" anlamındadır.

TEŞRİK TEKBİRLERİ NE ZAMAN GETİRİLİR?

Diyanet'e göre: Hz. Peygamberin (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440).

Haberin Devamı

Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).