Bilgi RehberiMAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ neler? Maymun Çiçeği Hastalığı hangi ülkelerde var, tedavisi var mı, tanısı nasıl konur?

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ neler? Maymun Çiçeği Hastalığı hangi ülkelerde var, tedavisi var mı, tanısı nasıl konur?

25.07.2022 - 02:15 | Son Güncellenme:

Maymun Çiçeği virüsü, dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Türkiye'de de görülen Maymun Çiçeği hastalığı belirtileri, tedavisi ve aşısı gibi detayları ise aranıyor. DSÖ, salgına karşı uyarılarını yaparken Maymun Çiçeği Virüsü hakkında detaylar ve hangi ülkelerde görüldüğü hafızaları meşgul ediyor. Peki, Maymun Çiçeği virüsü için aşı var mı?

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ neler Maymun Çiçeği Hastalığı hangi ülkelerde var, tedavisi var mı, tanısı nasıl konur

Koronavirüs ardından dünya gündeminde yer alan Maymun Çiçeği virüsü, ilk olarak Afrika'da ortaya çıktı. Virüsün belirtileri arasında ateş, yoğun baş ağrısı, lenf bezleri şişmesi gibi semptomlar yer alıyor. En doğru tanının ise testlerle olacağı sağlık kuruluşları tarafından belirtiliyor. İşte, Maymun Çiçeği virüsü belrtileri...

Haberin Devamı

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Maymun çiçeği virüsünün kuluçka süresi, riskli temastan semptomların başlangıcına kadar olan
süre genellikle 6-14 gündür, ancak 5-21 gün arasında değişebilir. Bir hayvan ısırığı veya tırmalama durumu olan kişiler, dokunsal/temasla maruziyete sahip olanlardan daha kısa bir kuluçka süresine (13'e karşı 9 gün) sahip olabilir.

Ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi), sırt ağrısı, kas ağrıları ve şiddetli halsizlik ile karakterize invazyon dönemi 0-5 gün arasında sürer. Lenfadenopati, başlangıçta benzer görünebilen diğer hastalıklarla (suçiçeği, kızamık, çiçek hastalığı) karşılaştırıldığında maymun çiçeği virüsü vakasının ayırt edici bir özelliğidir.

Haberin Devamı

Klinik seyirde ise: Klinik tablo; ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf düğümlerinin şişmesi), sırt
ağrısı, miyalji (kas ağrıları) ve yoğun halsizlik ile başlar. Bu bulgular ilk 5 gün ön
plandadır.

Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar.
Döküntü, gövdeden ziyade yüz ve ekstremitelerde yoğunlaşma eğilimindedir. Hastalığın boyutuna göre döktüntü farklı bölgelerde de görülür.

MAYMUN ÇİÇEĞİ TANI

Tanıda, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR), doğruluğu ve duyarlılığı göz önüne alındığında tercih edilen laboratuvar testidir. Mümkün olduğunda biyopsi bir seçenektir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ TEDAVİSİ

Geliştirilen bazı antivirallerin (tecovirimat, brincidofovir, cidofovir) kesin olmamakla birlikte maymun çiçeği hastalığında etkili olabileceği belirtilmektedir.

Maymun çiçeği hastalığı için semptomları hafifletmek, komplikasyonları yönetmek ve uzun vadeli sekelleri önlemek için klinik bakım ve destekleyici tedavi verilmelidir. Sekonder bakteriyel enfeksiyonlar etkene özgü ve uygun şekilde tedavi edilmelidir.

AŞI

Bakanlık kaynaklarında yer alan bilgiye göre, çiçek hastalığına karşı aşılamanın, maymun çiçek hastalığını önlemede yaklaşık %85 oranında etkili olduğu birkaç gözlemsel çalışmayla kanıtlanmıştır. Bu nedenle, öncesinde çiçek aşısı olanlar hastalığı daha hafif geçirebilirler ya da hastalıktan korunabilirler.

Haberin Devamı

Bugün artık, çiçek aşıları klinik kullanıma sunulmuş durumda değildir.

ABD, maymun çiçeği için JYNNEOS aşısını, Bavarian Nordic firmasından temin etti. Firma aşıyla ilgili web sitesinde yer alan açıklamada “Bavyera Nordic JYNNEOS çiçek hastalığı (maymun çiçeği) aşısı, insan vücudunda çoğalamayan ancak güçlü bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkarabilen canlı, zayıflatılmış bir aşı virüsü olan Modifiye Vaccinia Ankara'ya (MVA) dayanmaktadır” ifadeleri yer aldı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HANGİ ÜLKELERDE VAR?

Bir süre önce Türkiye'de de görüldüğü belirtilen virüs, Avrupa ve Kuzey Amerika’da, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde tespit edildi.

 

Yazarlar