23.04.2025 - 00:45 | Son Güncellenme:
Kakava Şenlikleri için geri sayım sürüyor. Baharın gelişinin çeşitli etkinlik ve ritüellerle kutlanacağı Kakava Şenlikleri yüz yıllardır süre geleneği yeni nesillerle buluşturuyor. Peki, Kakava nedir, ne demek? Kakava Şenlikleri ne zaman düzenlenecek? İşte, ayrıntılar haberimizin devamında...
KAKAVA NE DEMEK, NE ANLAMA GELİR?
Kakava, Roman kültürüne özgü bir kutlamadır. Kökeni Mısır ve Ön Asya'ya dayanan bu şenlik, günümüzde de kutlanmaktadır. Kakava'nın tarihçesine göre Eski Mısır'da Firavun'la beraber yaşayan Koptlar (Romanlar) vardır. Koptlar, Firavun tarafından zulüme uğrar ve kaçarlar. Koptları kovalayan Firavun'un askerleri sularda boğulurlar.Olayın sabahında Romanlar, akarsu kenarına inerler ve kurtuluşlarını kutlamak için eğlenirler. Tarihi kökenine sadık kalınarak su kenarlarına inilir ve eğlenilir. Hıdrellez'deki gibi ateşten atlanan kutlamalar da yapılır. Piknik, müzik ve dans da bu kutlamanın birer parçasıdır.Kakava, “Tencere Bayramı” anlamına gelmektedir. Halk arasındıysa kokulu hava ya da kahkaha kelimelerinin bozulmalarıyla kakava kelimesinin yaratıldığı da söylenir.
KAKAVA ŞENLİKLERİ NE ZAMAN?
Kakava Şenlikleri her sene 5-6 Mayıs tarihlerinde düzenleniyor. Kakava şenlikleri Türkiye'de Edirne ve Kırklareli başta olmak üzere Romanlar'ın çoğunlukta olduğu hemen her yerde kutlanıyor.
KAKAVA ŞENLİKLERİ RİTÜELLERİ
Şenliklerin ilk günü olan 5 Mayıs akşamı, Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi’nde yakılan dev Kakava ateşi ile başlar. Kakava ateşi, kışın sona erdiğini ve baharın bolluk getirdiğini simgeler. Tunca Nehri kıyısında gerçekleşen bu ritüel, katılımcılar için yeni bir başlangıcın, sağlık, bereket ve mutluluğun simgesi olarak kabul edilmektedir. Edirne halkı ve ziyaretçiler, dev Kakava ateşi etrafında toplanarak geleneksel müzikler eşliğinde kutlamalara katılır ve ateş üzerinden atlayarak, dileklerde bulunur.
6 Mayıs sabahı ise Hıdırellez kutlamaları Sarayiçi bölgesinde devam eder. Hızır ve İlyas peygamberlerin buluştuğuna inanılan bu günde, katılımcılar, Tunca nehri kenarına dilekler bırakılır. Baharın gelişini ve doğanın yeniden hayat bulmasını kutlayan bu etkinlikler, ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatmaktadır.