20.09.2022 - 17:18 | Son Güncellenme:
Abdigör Köfte tarifi ve malzemelerinin yanı sıra yapılışı konusunda vatandaşların araştırmaları sürüyor. Ağrı Doğubeyazıt İlçesine özgü bir lezzet olan Abdigör Köfte'nin hazırlanışı ise sinirsiz ve yağsız dana eti'nin tokmak yardımı ile dövülmesi sonucunda Merhem veya macun kıvamına gelen et'e ince kıyılmış soğan, karabiber, toz biber, yumurta ve un eklenerek yoğurulması ile köfte hazır hale gelmiş olur. İşte Abdigör Köfte malzeme listesi, detaylı yapılış bilgileri...
ABDİGÖR KÖFTE MALZEMELERİ
1 kg dana bonfile
2 adet yumurta
1 adet soğan
2 çorba kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
Garnitür için:
2 adet patlıcan
250 gram sivri biber
1 bağ maydanoz
1 kg domates
ABDİGÖR KÖFTE NASIL YAPILIR?
Bonfileler, yöreye ait taş üzerinde tahta tokmakla 25 dakika sinir ve yağları ayrılacak şekilde dövünlür. Ete 2 tatlı kaşığı tuz eklenir. 25 dakika daha dövülür. Dövme işlemi bittikten sonra, macun kıvamına gelen ete, ince kıyılmış soğan, karabiber, toz biber, yumurta ve un eklenip yoğurulur. Diğer tarafta, geniş bir tencereye, yarısını geçecek kadar su konur. 2 tatlı taşığı tuz eklenir. Kaynamaya yakın suya 1 paket toz bulyon atılır. Köftelik malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp, ıslak el ile şekil verilir ve suya atılır. Tencerenin kapağı kapatılıp, 20-25 dakika harlı ateşte pişirilir. Köfteler piştikten sonra, suyu süzülür. Köfteler, tereyağında kavrulur. Sunum için servis tabağında pilav havuz şeklinde açılır. Üzerine köfteler bırakılır. Diğer tarafta daha önceden hazırlanıp, kabuğu soyulmuş ve ufak doğranmış 50 gram tereyağında sote edilmiş domates sosu ilave edilir. Garnitürle süsleyerek servis yapılır.
ABDİGÖR KÖFTE TARİFİ NASIL BULUNDU?
Bir tür diyet yemeği olan Abdigör köftesinin İshak Paşa'nın 1634-1680 yılları arasında yaşayan ve kör olduğu için 'Kör Abdi' olarak anılan babası Çolak Abdi Paşa'nın midesindeki rahatsızlığın artması nedeniyle sarayın aşçıları tarafından hazırlanıyordu. Kuşaktan kuşağa anlatılan bu diyet yemeği bugün hala yaşıyor. Ancak bu diyet yemeğinin tescil edilmesi, Kör Abdi Paşa sayesinde oldu. İlginçtir ki, Doğubayazıt'ın çok yakınında bulunan yerleşim merkezlerinde bilinmeyen ve yapılmayan Abdigör köftesi, Doğubayazıt'ın geleneksel mutfağıyla özdeşleşti. 17. yüzyılın ikinci yarısından günümüze kadar Doğubayazıt mutfağında pişirilen Abdigör köftesi, şimdilik Anadolu'nun bilinen en eski ve lezzetli diyet yemekleri arasında bulunuyor.