SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Tarihin ve doğanın kucağında bir kasaba: TARAKLI

Tarihin ve doğanın kucağında bir kasaba: TARAKLI

|


Çok değil İstanbul’dan iki saat uzaklıkta bir cennet köşe. Osmanlı Evleri’nden ağaç oyması elsanatlarına, yaylasından dere kenarlarına kadar bir ziyafete hazırsanız artık yola çıkabilirsiniz


       Taraklı tabelasıyla birlikte koca dağların arasına gizlenmiş gibi duran kartpostal güzelliğindeki kasaba sizi belki çocukluğunuza, belki de hiç yaşamadığınız sükûnete taşıyacak. Otonuzu eski hükümet konağının önüne çekip Ali’nin Yeri’nde Taci ustanın enfes yemekleriyle tüm yorgunluğunuzu geldiğiniz şehirde bırakacaksınız.
       Sit alanına alınmış 19. yüzyıl Osmanlı evleriyle ünlü bu kasabada, Safranbolu’yu aratmayacak tarzda evler bulunuyor. Betona yenik düşmemiş, odun kokulu daracık sokaklarında yapılan yürüyüş ise bambaşka duygu ve zevk veriyor. İlçe cumbalı, renkli evleri, doğası ve parkları ile her köşesi tablosu yapılacak, fotoğrafı çekilecek güzellikler sergiliyor. Çevresi dağlarla, ormanlarla çevrili Kurşun Camii, Taraklı yatırları, hamamları gibi tarihi güzelliklerle dolu şirin ilçenin ortasından Göynük Deresi akıyor.

       Nereleri gezebilirsiniz
       Taraklı’dan yaklaşık 45 dakika süren Karagöl Yaylası, el değmemiş ormanları, tahtadan yapılmış evleri, kırlara yayılmış atları ve şırıl şırıl akan dereleri ile başınızı döndürecek. Karagöl yaylasının kuzeyinde, Akyazı ve köylerinin yaylaları yer alıyor. Kapıorman dağlarının bu zirveleri peşpeşe dizilen onlarca yayla ile donanmış. Kirpiyanı, Soğucak, Karagöl, Beygübet, Acelle, Sultanpınar bu yaylalardan yalnız birkaçı.
       Acısu ve Hıdırlık Tepesi Taraklı’nın diğer gezeceğiniz yerleri. Ayrıca Göynük’e bağlı Çubuk, Sünnet gölleri de Taraklı’ya yaklaşık 1 - 1.5 saat içinde ulaşabileceğiniz doğal zenginlikler.

       Neleri Meşhur
       100 ila 300 yıllık evlerin süslediği Taraklı’nın Osmangazi tarafından alınışından bu yana, halk tahtadan tarak ve kaşık yapımıyla uğraşmış. İlçeye ismini veren tarak yapımına çoktan son verilse de, ağaç oyma el işlerine devam ediliyor. Köpük Helvası ise Taraklı’nın meşhur tatlısı.

       Kalınacak yer
       Taraklı merkezinde kalabileceğiniz bir yer mevcut değil. Kasabanın dışındaki Kil Hamamı Tesisleri kalmanız için uygun bir mekân.
       Oda fiyatları 6.5 ile 9 milyon lira arasında değişiyor, fiyatlara kaplıcayı dilediğiniz gibi kullanmanız da dahil edilmiş. Ayrıca sekiz yüz bin liraya kahvaltı edebilir, 1 milyon 250 bin liraya yemek yiyebilirsiniz. Izgara yapmak isterseniz size bu imkânlar da sunuluyor.
       İrtibat Tel: (0264) 494 61 41 - 0 542 743 72 42

       Nasıl gidilir?
       Taraklı’ya gitmek için, İstanbul Çamlıca gişelerinden girerek otoban tercihinizi, Adapazarı - Bilecik sapağına kadar kullanabilirsiniz. Bilecik istikametinden ayrıldıktan sonra, Sakarya Nehri boyunca uzanan şiirsel görsellikte tepesi dumanlı dağlar, yeşillikler arasında bulunan, 20. kilometrede yer alan yepyeni Geyve kavşağını kullanarak Sakarya Nehri üzerinden geçip, Geyve Taraklı yoluna giriyorsunuz ve rampa başlıyor. Yaklaşık yarım saat sonra ilçeye varacaksınız. Taraklı İstanbul yolculuğu, toplam 2 saat sürüyor.
       Tren veya otobüsle de Adapazarı’na giderek Taraklı’ya ulaşabilirsiniz. Adapazarı’ndaki yıkılan Tekel binasının önünden saatbaşı kalkan Taraklı minibüsleriyle de 1.5 saatlik bir yolculuk sonunda ilçeye gitmek mümkün. Taraklı’dan bir taksiyle istediğiniz yere gidebilirsiniz.


© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.