SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Ohhh, içim ısındı!

Ohhh, içim ısındı!

|
Ramazan sofralarının vazgeçilmez giriş yemeği olan çorba, kış aylarının da favorisi. İşte kışa rastlayan bir Ramazan için Türk ve dünya mutfağından lezzetli çorba tarifleri...

Balık Çorbası
Malzemeler
  • 50 gr. somon balığı
  • 50 gr. dil balığı
  • 100 gr. karagöz
  • 100 gr. kırlangıç
  • 50 gr. kabak
  • 50 gr. havuç
  • 50 gr. un
  • 100 gr. tereyağı
  • 1 adet limon
  • 50 gr. soğan
  • 1/2 demet maydanoz
    Yapılışı
    Balıkları soğan ve maydanoz ile haşlayın. Bir tabağa alıp soğumaya bırakın. Sebzeleri haşlayıp küçük parçalar halinde doğrayın. Balık suyunu süzüp içine balık ve sebzeleri ilave edin. Unu bir fincan su ile çözüp kaynayan çorbaya yeteri kadar ilave edin. Tuz, biber ve bir limon suyunu da katın ve servis yapın.

    Domates Çorbası
    Malzemeler
  • 500 gr. domates
  • 100 gr. soğan
  • 100 gr. tereyağı
  • 100 gr. un
  • 50 gr. salça
  • 150 gr. krema
  • 100 gr. taze kaşar
  • Yeteri kadar tuz ve biber
    Yapılışı
    Domatesleri ve soğanları soyup küçük küçük doğrayın. Tereyağını bir tencerede eritin. Soğan ve domatesi kavurup un ilave edin. Yeteri kadar kavurup et suyu ekleyin. Tuz ve biber katıp ince süzgeçten geçirin. Krema ve taze kaşarla servis yapın.

    Baharatlı Yeşil Çorba
    Malzemeler
  • 375 gr. ıspanak
  • 125 gr. tere
  • 125 gr. roka
  • 60 gr. kavrulmuş badem
  • 2 adet küçük boy soğan
  • 45 gr. tereyağı
  • 30 gr. un
  • 1,5 lt. tavuk suyu
  • 125 ml. krema
  • 1 limon suyu
    Yapılışı
    Ispanak, roka ve tereyi saplarından ayırın. Geniş bir kaba su doldurup tuz ekleyerek kaynamasını bekleyin. Yeşillikleri sıcak suyun içine batırıp 1 - 2 dakika kaynatın. Daha sonra süzgeçten geçirin ve soğuk suyla durulayın. Ilınmaya başladığı zaman elinizle sıkarak fazla suyu alabilirsiniz. Püre haline gelinceye kadar blender'dan geçirin. Tereyağını başka bir kapta erittikten sonra ince doğranmış soğanları 2 - 3 dakika sürekli karıştırarak yumuşayıncaya kadar çevirin. Unu da ekledikten sonra 1 - 2 dakika daha kavurun. Tavuk suyunu, tuz ve karabiberi ekledikten sonra yine karıştırarak pişirin. Püre halindeki yeşilleri ekleyip tekrar kaynatın. Kremayı ekleyip biraz daha kaynatın. Ateşten alın ve limon suyunu ekleyin. Çorbanız servise hazır.

    Naneli Bezelye Çorbası
    Malzemeler
  • 750 gr. bezelye
  • 1 adet kıvırcık salata
  • 6 adet küçük soğan
  • 6 demet nane
  • 30 gr. tereyağı
  • 750 ml. sebze konsome
  • 125 ml. krema
  • 1 adet limon suyu
  • Tuz ve karabiber
    Yapılışı
    Marul yapraklarını ve naneleri çok ince kıyın. İnce kıyılmış soğanları tereyağında pembeleşene kadar 2 - 3 dakika çevirin. Bezelyeleri ve sebze konsomeyi soğanlara ekleyip bezelyeler yumuşayıncaya kadar (12 - 20 dakika) pişirin. Daha sonra marul yapraklarını ve naneleri de katıp 5 dakika daha pişirin. Çorbayı blender'dan geçirdikten sonra tencereye geri dökün. Kremayı ve limon suyunu da ekleyerek bir taşım kaynatın.

    Fransız Usulü Soğan Çorbası
    Malzemeler
  • 1 kg. kuru beyaz
  • 60 gr. tereyağı
  • 1,5 lt. et suyu
  • 2 çay kaşığı toz şeker Ekmekler için
  • 1 adet küçük baget ekmek
  • 30 gr. tereyağı
  • 90 gr. eritme peyniri
    Yapılışı
    Soğanları halka halka doğrayın. Tereyağını geniş bir kapta erittikten sonra tuz ve karabiber ekleyerek soğanları kavurmaya başlayın. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 20 - 30 dakika pişirin. Bu arada et suyunu yoğunlaştırmak için 20 - 30 dakika kaynatın. Soğanların üzerine şekeri serptikten sonra orta ateşte sürekli karıştırarak kavurmaya devam edin. 10 - 15 dakikanın sonunda soğanlar karamelize olup kahverengi bir renk alırlar. Soğanları yakmamaya özen gösterin. Et suyunu ekledikten sonra altını kısarak 30 dakika daha pişirin. Bu arada fırını 180 derecede ısıtın. Baget ekmeklerini dilimleyin. Erittiğiniz tereyağını bir fırça yardımıyla dilimlerin üzerine sürün ve fırında 7 - 12 dakika kızartın. Çorbayı kaselere koyduktan sonra iki adet ekmek dilimini ortalarına yerleştirin. Rendelemiş olduğunuz eritme peynirini ekmeklerin üzerine serpin. Izgarada 2 - 3 dakika peynirler eriyinceye kadar bekletin. Çorbanız servise hazırdır.

  • © Copyright 2024

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.