Ohhh, içim ısındı!
Ohhh, içim ısındı!
|
Ramazan sofralarının vazgeçilmez giriş yemeği olan çorba, kış aylarının da favorisi. İşte kışa rastlayan bir Ramazan için Türk ve dünya mutfağından lezzetli çorba tarifleri...
Balık Çorbası
Malzemeler
50 gr. somon balığı
50 gr. dil balığı
100 gr. karagöz
100 gr. kırlangıç
50 gr. kabak
50 gr. havuç
50 gr. un
100 gr. tereyağı
1 adet limon
50 gr. soğan
1/2 demet maydanoz
Yapılışı
Balıkları soğan ve maydanoz ile haşlayın. Bir tabağa alıp soğumaya bırakın. Sebzeleri haşlayıp küçük parçalar halinde doğrayın. Balık suyunu süzüp içine balık ve sebzeleri ilave edin. Unu bir fincan su ile çözüp kaynayan çorbaya yeteri kadar ilave edin. Tuz, biber ve bir limon suyunu da katın ve servis yapın.
Domates Çorbası
Malzemeler
500 gr. domates
100 gr. soğan
100 gr. tereyağı
100 gr. un
50 gr. salça
150 gr. krema
100 gr. taze kaşar
Yeteri kadar tuz ve biber
Yapılışı
Domatesleri ve soğanları soyup küçük küçük doğrayın. Tereyağını bir tencerede eritin. Soğan ve domatesi kavurup un ilave edin. Yeteri kadar kavurup et suyu ekleyin. Tuz ve biber katıp ince süzgeçten geçirin. Krema ve taze kaşarla servis yapın.
Baharatlı Yeşil Çorba
Malzemeler 375 gr. ıspanak
125 gr. tere
125 gr. roka
60 gr. kavrulmuş badem
2 adet küçük boy soğan
45 gr. tereyağı
30 gr. un
1,5 lt. tavuk suyu
125 ml. krema
1 limon suyu
Yapılışı
Ispanak, roka ve tereyi saplarından ayırın. Geniş bir kaba su doldurup tuz ekleyerek kaynamasını bekleyin. Yeşillikleri sıcak suyun içine batırıp 1 - 2 dakika kaynatın. Daha sonra süzgeçten geçirin ve soğuk suyla durulayın. Ilınmaya başladığı zaman elinizle sıkarak fazla suyu alabilirsiniz. Püre haline gelinceye kadar blender'dan geçirin. Tereyağını başka bir kapta erittikten sonra ince doğranmış soğanları 2 - 3 dakika sürekli karıştırarak yumuşayıncaya kadar çevirin. Unu da ekledikten sonra 1 - 2 dakika daha kavurun. Tavuk suyunu, tuz ve karabiberi ekledikten sonra yine karıştırarak pişirin. Püre halindeki yeşilleri ekleyip tekrar kaynatın. Kremayı ekleyip biraz daha kaynatın. Ateşten alın ve limon suyunu ekleyin. Çorbanız servise hazır.
Naneli Bezelye Çorbası
Malzemeler
750 gr. bezelye
1 adet kıvırcık salata
6 adet küçük soğan
6 demet nane
30 gr. tereyağı
750 ml. sebze konsome
125 ml. krema
1 adet limon suyu
Tuz ve karabiber
Yapılışı
Marul yapraklarını ve naneleri çok ince kıyın. İnce kıyılmış soğanları tereyağında pembeleşene kadar 2 - 3 dakika çevirin. Bezelyeleri ve sebze konsomeyi soğanlara ekleyip bezelyeler yumuşayıncaya kadar (12 - 20 dakika) pişirin. Daha sonra marul yapraklarını ve naneleri de katıp 5 dakika daha pişirin. Çorbayı blender'dan geçirdikten sonra tencereye geri dökün. Kremayı ve limon suyunu da ekleyerek bir taşım kaynatın.
Fransız Usulü Soğan Çorbası
Malzemeler 1 kg. kuru beyaz
60 gr. tereyağı
1,5 lt. et suyu
2 çay kaşığı toz şeker
Ekmekler için
1 adet küçük baget ekmek
30 gr. tereyağı
90 gr. eritme peyniri
Yapılışı
Soğanları halka halka doğrayın. Tereyağını geniş bir kapta erittikten sonra tuz ve karabiber ekleyerek soğanları kavurmaya başlayın. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 20 - 30 dakika pişirin. Bu arada et suyunu yoğunlaştırmak için 20 - 30 dakika kaynatın. Soğanların üzerine şekeri serptikten sonra orta ateşte sürekli karıştırarak kavurmaya devam edin. 10 - 15 dakikanın sonunda soğanlar karamelize olup kahverengi bir renk alırlar. Soğanları yakmamaya özen gösterin. Et suyunu ekledikten sonra altını kısarak 30 dakika daha pişirin. Bu arada fırını 180 derecede ısıtın. Baget ekmeklerini dilimleyin. Erittiğiniz tereyağını bir fırça yardımıyla dilimlerin üzerine sürün ve fırında 7 - 12 dakika kızartın. Çorbayı kaselere koyduktan sonra iki adet ekmek dilimini ortalarına yerleştirin. Rendelemiş olduğunuz eritme peynirini ekmeklerin üzerine serpin. Izgarada 2 - 3 dakika peynirler eriyinceye kadar bekletin. Çorbanız servise hazırdır.
Balık Çorbası
Yapılışı
Balıkları soğan ve maydanoz ile haşlayın. Bir tabağa alıp soğumaya bırakın. Sebzeleri haşlayıp küçük parçalar halinde doğrayın. Balık suyunu süzüp içine balık ve sebzeleri ilave edin. Unu bir fincan su ile çözüp kaynayan çorbaya yeteri kadar ilave edin. Tuz, biber ve bir limon suyunu da katın ve servis yapın.
Domates Çorbası
Yapılışı
Domatesleri ve soğanları soyup küçük küçük doğrayın. Tereyağını bir tencerede eritin. Soğan ve domatesi kavurup un ilave edin. Yeteri kadar kavurup et suyu ekleyin. Tuz ve biber katıp ince süzgeçten geçirin. Krema ve taze kaşarla servis yapın.
Baharatlı Yeşil Çorba
Malzemeler
Yapılışı
Ispanak, roka ve tereyi saplarından ayırın. Geniş bir kaba su doldurup tuz ekleyerek kaynamasını bekleyin. Yeşillikleri sıcak suyun içine batırıp 1 - 2 dakika kaynatın. Daha sonra süzgeçten geçirin ve soğuk suyla durulayın. Ilınmaya başladığı zaman elinizle sıkarak fazla suyu alabilirsiniz. Püre haline gelinceye kadar blender'dan geçirin. Tereyağını başka bir kapta erittikten sonra ince doğranmış soğanları 2 - 3 dakika sürekli karıştırarak yumuşayıncaya kadar çevirin. Unu da ekledikten sonra 1 - 2 dakika daha kavurun. Tavuk suyunu, tuz ve karabiberi ekledikten sonra yine karıştırarak pişirin. Püre halindeki yeşilleri ekleyip tekrar kaynatın. Kremayı ekleyip biraz daha kaynatın. Ateşten alın ve limon suyunu ekleyin. Çorbanız servise hazır.
Naneli Bezelye Çorbası
Yapılışı
Marul yapraklarını ve naneleri çok ince kıyın. İnce kıyılmış soğanları tereyağında pembeleşene kadar 2 - 3 dakika çevirin. Bezelyeleri ve sebze konsomeyi soğanlara ekleyip bezelyeler yumuşayıncaya kadar (12 - 20 dakika) pişirin. Daha sonra marul yapraklarını ve naneleri de katıp 5 dakika daha pişirin. Çorbayı blender'dan geçirdikten sonra tencereye geri dökün. Kremayı ve limon suyunu da ekleyerek bir taşım kaynatın.
Fransız Usulü Soğan Çorbası
Malzemeler
Yapılışı
Soğanları halka halka doğrayın. Tereyağını geniş bir kapta erittikten sonra tuz ve karabiber ekleyerek soğanları kavurmaya başlayın. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 20 - 30 dakika pişirin. Bu arada et suyunu yoğunlaştırmak için 20 - 30 dakika kaynatın. Soğanların üzerine şekeri serptikten sonra orta ateşte sürekli karıştırarak kavurmaya devam edin. 10 - 15 dakikanın sonunda soğanlar karamelize olup kahverengi bir renk alırlar. Soğanları yakmamaya özen gösterin. Et suyunu ekledikten sonra altını kısarak 30 dakika daha pişirin. Bu arada fırını 180 derecede ısıtın. Baget ekmeklerini dilimleyin. Erittiğiniz tereyağını bir fırça yardımıyla dilimlerin üzerine sürün ve fırında 7 - 12 dakika kızartın. Çorbayı kaselere koyduktan sonra iki adet ekmek dilimini ortalarına yerleştirin. Rendelemiş olduğunuz eritme peynirini ekmeklerin üzerine serpin. Izgarada 2 - 3 dakika peynirler eriyinceye kadar bekletin. Çorbanız servise hazırdır.