SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Gizem Burtecin: “İlhamımızı geçmişin kadim çalışma alanları olan hanlardan aldık”

HAN Spaces CEO’su Gizem Burtecin ile Han Spaces”in bugününü, yarınını ve pandemi sonrası değişen çalışma alışkanlıklarını konuştuk.

|

Ülkü Karaburçak, Mimar

Han Spaces nasıl kuruldu? İlhamını nereden aldı?

Alkaş ve Nurus ortaklığı ile kurulan Han Spaces olarak Türkiye’de ve yurt dışında kurumsal ofis, sanal ofis, coworking alanları yönetiyoruz. Yüz yıllar öncesinde kurulan, şehrin en merkezi lokasyonlarında konumlanan, ticaretin kalbi olan, iş fırsatlarını paylaşan, birlikte iş geliştiren o eski günlerde ortak çalışma alanları olarak kullanılan kadim hanlardan ilham alarak esnek çalışma modelimiz olan Han Spaces’i kurduk. Halihazırda Ataşehir Han, 4.Levent Han, Piyalepaşa Han, İz Q ve Budapeşte Han ile hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyümeye devam ediyoruz. Gururla da belirtmek isterim ki Han Levent tasarım ve mimari anlamında dünyanın en önde gelen ofis tasarım platformu Officesnaphots’ın 2020 Dünyanın Önde Gelen Ofisleri listesine 11. sıradan girdi. Umuyoruz ki Han zincirinin sonraki halkaları bu global listenin daha da üst basamaklarına tırmanacaklar, hatta en iyisi olacaklar.

Han Spaces pandemi sürecini nasıl geçirdi?

Pandemi döneminde Han Spaces olarak sadece kendi mekanlarımıza odaklanmadık, yeni ve ideal çalışma düzenini tartışmak ve hep birlikte aksiyona geçebilmek için ortak aklı bir araya getirmek istedik. İş kültürü ve çalışma alanlarındaki dönüşüm üzerine sağlık, sürdürülebilirlik, hukuk, teknoloji, tasarım, altyapı alanlarında dernekleri, akademisyenleri, sağlık uzmanlarını ve iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren ve yeni standartları belirleyen Re-Set Workspace ortak akıl platformunu kurduk. 200’ü aşkın paydaşımızla 15 yayın ve 6 çalıştay gerçekleştirdik. Re-Set Workspace platformumuz ile gerçek değişimin yaratılması ve bu alanlarda aksiyona geçilebilmesi için farklı disiplinleri bir araya getiren bir operatör olmanın da ötesinde çalışma alanlarındaki dönüşüme öncülük etme sorumluluğunu aldık. FutureBright ile çalışan beklentilerine yönelik iki tane kapsamlı araştırma gerçekleştirdik. Peryön ile birlikte eğitim programları ve iyi uygulamalara yönelik çalıştaylar düzenledik ve iş dünyasına yön gösterdik.

Pandemi, ofisleri ve çalışma alışkanlıklarını ne yönde değiştirdi?

Pandemi sonrası dönemde ofise bağımlı çalışma alışkanlıkları değişti. Ofise gitme zorunluluklarının ortadan kalkmasıyla birlikte şirketlerin bu yönde kararlar alması gerekti. Bu dönemde iş verenler ve çalışanlar günde üç saatin trafikte harcanmasının verimliliği etkilediğini fark etti. Dolayısıyla çalışanların evine yakın bir uydu ofisten veya coworking alanından çalışabilmeleri alternatifi doğdu. Daha önceki yıllarda esnek ofisler girişimcilere, serbest çalışanlara hitap ederken pandemi sonrasında kurumsal şirketlerin de radarına girdi. Esnek çalışma, Türkiye’de Koç Holding, Akbank gibi globalde ise Google, Spotify gibi şirketlerin öncülüğünde kalıcı hale gelmiş durumda. İstanbul’da 6 milyon 500 bin metrekare ofis stoğu var. Pandemi öncesinde bile A sınıfı ofislere baktığımız zaman %25’leri, bazı kaynaklara göre %30’ları bulan oranlarda boş ofis mevcuttu. Yani mal sahipleri açısından ciddi bir ekonomik verimsizlikten bahsediyoruz. İşte bu noktada Han Spaces olarak özellikle kurumsal şirketlerin büyük metrekarelerini küçültüp optimizasyon ve tasarruf sağlaması için hibrit çözümler geliştirmeye başladık. Mevcut büyük metrekarelerin yerine esnek kontratla, diledikleri kadar büyüyüp küçülebilecekleri ‘spec space’ modeli, çalışanların evlerine yakın coworking üyelikleri, bölge ofislerine ve satış ağına yönelik uydu ofisler sunuyoruz. Uzaktan çalışma, evden çalışma, esnek çalışma ve mevcut ofisleri içerisinde de rotasyonlu çalışma gibi sistemler hep bir teknoloji ve yönetimsel bir altyapı gerektiriyor. Hem hazır ofis avantajı hem de çalışana yepyeni bir kültür, konfor ve kolaylık dünyasını İSG güvencesi ile şirketlerin kolaylıkla yönetebileceği şekilde tek fatura avantajı ve platform altyapısı ile şirketler için çözümlüyoruz.

Han Spaces olarak geleceğe yönelik hedefleriniz neler?

Mekan ve iş ağımızı İstanbul’a 3-5 saat uçuş mesafesindeki bölgelere de yayacağız. Malta, Rusya, Gürcistan ve Macaristan’da ofis ve teknopark projeleri geliştiriyoruz. Ayrıca Türkiye’nin önemli iş merkezi sayılabilecek şehirlerimizde de yeni yerler açmayı planlıyoruz. Anadolu’yu modern hanlarla tanıştırmak istiyoruz. Eski hanların renove edilerek günümüze kazandırılmasını da misyonumuz olarak görüyoruz.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.