SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Dünya’nın en büyüleyici mavi şehirleri

Sakinleştirici ve güven veren mavinin açıktan koyuya binbir tonu dünyanın farklı kültürlerine ve sokaklarına renk katıyor…

|

Fatma Çakır

Özbekistan’ın Mavi Kubbeli İncisi: Semerkand

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Semerkand, 1365 yılında dönemin en güçlü liderlerinden Emir Timur tarafından kurulmuştur. Timur döneminde başkent ilan edilen şehir, zamanla mavi kubbeli medreseleri, mavi çinili kervansarayları, görkemli külliyeleri ve mavi detaylar ile bezenmiş göz alıcı camileri ile zengin tarihi ve kültürel bir mirasa dönüşmüştür. Tüm bu kültürel ve toplumsal inşa sürecinde Emir Timur, dönemin en iyi bilim insanları, mimarları, sanatçıları ve zanaatkârları ile çalışarak incelikli bir çalışma yürütmüştür. Timur’un özellikle turkuaz tonlarında maviyi tercih etmesinin birçok nedeni olduğu öne sürülür. Kimi kaynaklar bu mavinin barışı simgelediğini ifade ederken, bazı kaynaklar nazarı, suyu ve zenginliği de ifade ettiğini dile getirir.

Fas’ın Mavi Şehri: Chefchaouen (Şafşavan)

Masmavi sokakları ve rengarenk dekorasyonları ile turistleri büyüleyen Fas’ın mavi incisi Şafşavan, Rif Dağları’nın eteklerinde uzanan küçük bir kasabadır. Bu kasabanın baştan aşağı mavinin tonlarında boyanmasının birçok nedeni bulunsa da en yaygın olanı 15. yüzyılda İspanya’dan bu bölgeye sürgüne gönderilen Yahudilerdir. İncil’in Yahudilere hitap edilen bir bölümünde şu ifadeler yer almaktadır: “Söyleyin İsrailoğullarına, giysilerinin kenarlarında içinden mavi iplik geçen püsküller taksınlar.” Bu nedenle Şafşavan’a yerleşen Yahudiler mavi gökyüzünü, Yaratıcıyı ve cenneti simgelediğini düşündükleri maviyi yeni yerleştikleri topraklarda bir sığınak olarak görmüşlerdir. Günümüzde bölgedeki Yahudi nüfusu oldukça azalmış olsa da, yaşadıkları alanları maviye boyama geleneği zamanla tüm kasabada yayılmıştır. Bölge halkının bu geleneği devam ettirmesinin bir diğer nedeninin de mavi rengin böcekleri evden uzak tuttuğunun düşünülmesidir.

İspanya’nın Şirinler Köyü: Juzca

İspanya’nın Endülüs bölgesindeki Serrania de Ronda’da bulunan Şirinler Köyü, boydan boya mavi sokakları, göz alabildiğince uzanan yeşil yamaçları ve minik mavi kahramanları ile adeta bir masal diyarını andırıyor. Juzcar Kasabası’nın Şirinler Köyü’ne evrilme macerası ise 2011 yılında Sony Pictures yapım şirketinin Şirinler filmini bu kasabada çekmeye karar vermesi ile başlamıştır. 2011 yılına kadar duvarları badanalı olan tüm tarihi evler, belediye binaları, kiliseler ve hatta mezarlıklar dahi bir anda maviye bürünür. Film çekimi sırasında ve sonrasında Şirinler Köyü’ne evrilen kasaba büyük bir ilgi odağı haline gelir. Çekimlerin ardından kasabada yapılan referandum ile bölge halkı kasabaya gösterilen bu ilgiden memnun oldukları için bu şekilde kalması yönünde karar vermiştir. Bu mavi görsel şölen eşliğinde kasabanın her köşesinde Şirin Baba, Şirine veya Gargamel’in Evi gibi filmden birçok sahne ve karaktere rastlamak mümkün.

Tunus’un Mavi-Beyaz Cenneti: Sidi Bou Said

Tunus’un kuzeyinde bulunan Sidi Bou Said kasabası mavi-beyaz yapıları ile bölgenin küçük ve şirin cenneti. Akdeniz baharı estiren bu sokaklar beyaz evleri, mavi pencereleri ve mavi kapıları ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Özellikle 18. yüzyılda Henri Matisse, Michael Foucault, Paul Klee ve Simone de Beauvoir gibi birçok yazar, müzisyen ve sanatçıya ev sahipliği yapan bu mavi beyaz cennet, zamanla sanatçılar beldesi olarak ünlenmiştir. Bölgenin neden mavi-beyaz ile süslendiği konusunda ise çeşitli görüşler bulunur. En yaygın olan görüş mavi renk kapılar ve pencerelerin insanları sivrisineklerden ve akreplerden koruduğuna inanılması iken, nazara karşı koruduğu da düşünülmektedir.

Hindistan’ın Mavi Şehri: Jodhpur

Rajastan eyaletinin merkezinde bulunan Jodhpur bölgesinin sokakları masmavi evlerle çevrili. Özellikle şehrin eski merkezinden başlayarak tüm bölgeye yayılan evlerin neden mavinin tonlarında olduğuna dair çeşitli inanışlar mevcut. Bazı kaynaklara göre şehir kurulurken burada yaşamaya başlayan üst sınıfa ait Brahmanlar, toplumun alt tabakasındaki insanlardan kendilerini ayırmak adına evlerini maviye boyamışlardır. Mavi rengi seçmelerinin nedeni ise sonsuzluğu, gücü ve ölümsüzlüğü simgeleyen Evrenin Koruyucusu Tanrı Krişna’nın mavi tenli olmasıdır. Ancak üst sınıfa ait olan bu gelenek zamanla halk arasında da yaygınlaşarak tüm şehre yayılmıştır. Bir diğer açıklama ise evler maviye boyandığında böceklerden ve sıcaktan korunulduğu düşüncesidir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.