Böbrek nakli bekleyenlerin yüzde 15'i çocuk
İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, paydaş olduğu UMKE ve Beyazay ile birlikte "afet tıbbı ve crush sendromunu" konu alan eğitim etkinliği düzenledi.
Öğretim görevlisi Selda Selimoğlu ve Büşra Korkmaz'ın program koordinatörlüğünü yaptığı etkinlikte İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Acil Hizmetleri Uzmanı Osman Türk afet bilincini anlattı. Beykoz İlçe Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli de afet sonrası gönüllülük çalışmalarında ön plana çıkan gençlere teşekkür etti.
800 ila bin hasta
Programda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever de deprem sonrası karşılaşılan crush sendromunu anlattı. Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu üyesi de olan Sever'in verdiği bilgilere göre Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yıkımın yaşandığı illerdeki böbrek hastalarına yönelik kayıtlar henüz net değil. Bölgeden kesin rakamların gelmesi ise 3-4 ay, ya da daha uzun sürebilir. Sever, yaklaşık bin 500 ezilme sendromu hastası olduğunu, 800 ila bin hastaya diyaliz uygulandı; diyaliz seans sayısı hakkında da henüz bir veri yok.
Nakil bekleyen çocuklar
Programda Medipol Sağlık Grubu Çocuk Nefroloji Prof. Dr. Önder Yavaşcan da çocuklarda afet süreci ve böbrek sağlığı hakkında bilgiler verdi. Yavaşcan, "Bu büyük afetin böbrek sağlığını ilgilendiren iki sonucu var. Bunlardan biri toplumun en savunmasız grubunu oluşturan kronik böbrek hastalarının durumu, diğeri de enkaz altından kurtarılabilen depremzedelerin böbrek hasarı ve hastalığı riski. Böbrek nakli bekleyenlerin yüzde 15’i çocuk. Depremlerde enkazdan kurtarılan yaralılar için böbrek sağlığı hayati önemde. Göçük altında ezilme ile oluşan yaralanmalar (ezilme sendromu) ve susuz kalmak, böbreklerde bazen kalıcı olan hasarlara, hatta ölüme neden olabiliyor" dedi.Türkiye Beyazay Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Halis Kuralay afetlerden sonraki engellilik sürecine ilişkin bilgiler verdi.