5G ile üretimde yeni dönem
İnternet teknolojilerinde çığır açacak 5G ile birlikte endüstride ve madencilikte milyonlarca dolarlık tasarruf ve üretim alanında yeni atılımlar mümkün hale geliyor.
2020 ve 2021'de yapılamayan MWC, 2 yıllık bir aranın ardından Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde gerçekleştirildi. Birçok ülkede lisans aşamasında bulunan 5G'nin hayatı nasıl etkilediğinin ortaya konulduğu MWC 2022'de, 5G ürünlerinin üretimi için oluşan ekosistemin büyüklüğü de dikkati çekti. Fuar alanının en büyük standında 5G alanında kat ettiği mesafeyi sergileyen ve 5G uygulamaları için baz istasyonundan kablo ile diğer teknolojik ürünlere kadar çok farklı çözümler sunan Huawei, 'daha az watt, daha çok bit' sloganıyla özetlenen 'düşük enerji tüketerek daha fazla bilgi aktarımının' yeni dönemin en önemli özelliği olacağını gösterdi. 5G alanında en fazla patenti elinde bulunduran Huawei, güneş panelleriyle çalışan ve yüksek frekanslarda dahi kapsama alanını geniş tutan baz istasyonlarını katılımcılara tanıttı. Ayrıca çok yüksek internet hızının düşük enerji tüketen cihazlarla nasıl sağlanacağını örnek uygulamalarla gösterdi.
YILDA 1 TRİLYON GİGABAYT VERİ ÜRETİLİYOR
“Tamamen bağlantılı, akıllı bir dünya için dijital teknolojiyi her kişiye, eve ve kuruluşa getirmek” misyonuyla yola çıkan Huawei, dünyayı derinden değiştiren dijitalleşmeyi temel alarak, 2030'un akıllı dünyası için bir vizyon sunuyor. Her yıl dünya çapında üretilen veri miktarının 1 trilyon gigabayt’ı aşacağı öngörülüyor. Diğer bir deyişle, 4 trilyon adet 256 GB kapasitesinde cep telefonunun depolama alanına eşdeğer (1 Yottabyte) bir rakama ulaşacağı söylenebilir. Bulut hizmetleri, kurumsal uygulama harcamalarının yüzde 87'sinden fazlasını oluşturacak. Buna özel bulut uygulamaları da dahil. Yenilenebilir enerji, endüstrinin elektrik üretiminin yüzde 42'sini oluşturacak. BT endüstrisi, enerji verimliliği optimizasyon teknolojileriyle, sera gazı emisyonlarını bugüne kıyasla yüzde 45 oranında azaltacak.
Huawei, mobil operatörlerin ağ sistemleri ve operasyonlarının "Dijital Telco" vizyonuna yönelik gelişimi için, mobil operatörlere rehberlik edecek "Guide (rehber) İş Vizyonu"nu paylaştı. 5G mobil servislerinin gelişmesi, yeni frekans bantları ve baz istasyonlarının eklenmesiyle şebeke enerji tüketiminin artması bekleniyor. Operatörler, daha fazla trafiği ve daha fazla hizmeti desteklemek için ağlarını geliştirmeye devam ederken aynı zamanda enerji tasarrufu ve karbon emisyonunu azaltma özelindeki stratejik hedeflerine ulaşmaya çalışmalı. Ağ enerji verimliliğinin iyileştirilmesi ve enerji tüketimindeki büyümenin yavaşlatılması, sektörde stratejik bir öncelik haline geldi.
Huawei'in benzersiz Yeşil Baz İstasyonları ve Yeşil Anten çözümleri portföyü, dünya çapındaki ağlarda kapsamlı bir şekilde konuşlandırıldı. Vodafone Yunanistan, redresörlerin verimliliğini yüzde 95'e çıkarmak için Huawei'in dış mekan enerji kabini + i-Solar çözümünü kullanıyor. Günlük elektrik tüketimi 37,8 kWh'ye düşürülerek, yüzde 51 tasarruf sağlanıyor. TM Polonya, baz istasyonu başına yıllık 600 Euro'dan fazla elektrik faturası tasarrufu için Huawei'in dış mekan enerji dolabı + güneş enerjisi çözümlerini kullanıyor. China Unicom, A+P entegre Blade AAU'yu büyük ölçekte konuşlandırarak, C-bant masif MIMO'nun ortalama yüksekliğini 6 metre ve kapsama yarıçapını yüzde 20 oranında artırdı. China Mobile, enerji tüketiminde yüzde 25'e varan tasarruf sağlamak için enerji tasarrufu yönetim yazılımı özelliklerini etkinleştirdi. Vodafone İspanya, enerji tüketiminde yüzde 6,4'e varan tasarruf sağlamak için, enerji tasarrufu yönetim yazılımı özelliklerini etkinleştirdi. f. Tayland'daki (DTAC) DT, Telefonica ve Telenor gibi birinci katman operatörler, enerji verimli antenlerin testlerine başladı.
DİGİVERSE DENEYİMİ
Dijital Dönüşüm, operatörlerin müşteri deneyimlerini çok yönlü olarak artırmalarına olanak tanıyor. Huawei, 100'den fazla dijital dönüşüm projesini destekledi ve bu deneyime dayalı olarak bir dizi uygulama geliştirdi. Huawei 600.000 aşamalı baz istasyonu araştırması ile her yıl 1,5 milyon baz istasyonunu hayata geçirir. Dijital dönüşümün öncelikle karmaşık senaryoların ve tekrarlanan faaliyetlerin zorluklarını ele alması gerekiyor. Huawei, tek noktadan yenilik yapmamıza yardımcı olmak için beş önemli yeni yetenek geliştirdi. E2E veri ve süreç işbirliği, dijital istihbarat platformu aracılığıyla “kitlesel planlama”, “inşaat”, “bakım”, “optimizasyon” ve “operasyon” faaliyetleri.
İklim değişikliği küresel bir sorun ve uluslararası toplumun bu sorunu çözmek için birlikte çalışması ve küresel ısınma eğilimini yavaşlatmak için harekete geçmesi gerekiyor. Bu kapsamda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nde, doğal kaynakların etkin bir şekilde yönetilmesini ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasını amaçlayan 12. Hedef "Sorumlu Kalkınma ve Üretim" ve 13. Hedef "İklim Eylemi"ni önerdi. BT endüstrisinde, teknolojilerin ve dijital dönüşümün hızlı gelişimi, karbon emisyonlarını şiddetlendirdi. Küresel ısınmayı azaltmak ve UNDP hedeflerine mümkün olan en kısa sürede ulaşmak için, BT endüstrisi dört alanda yeşil kalkınmayı takip ediyor: Karbon emisyonlarını azaltmak, döngüsel ekonomiyi teşvik etmek, yenilenebilir enerji kullanımını artırmak ve bilime dayalı bir yaklaşım kullanarak doğayı korumak. ICT endüstrisinin karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar toplam küresel karbon emisyonlarının yüzde 2'sini oluşturacağı tahmin edilmekte.
5G’DE BAŞARINI OLMAK İÇİN AŞILACAK 3 ENGEL
5G'nin ticari değeri günden güne daha iyi anlaşılıyor. Avrupa, Çin, Doğu Asya ve Orta Doğu'daki operatörler, iş dünyasında 5G ile başarı kazanmak için 3 kritik boşluğun üstesinden gelmek üzere çalışıyor: 5G "Kullanıcı oranı uçurumu", 5G "Trafik oranı uçurumu" ve 5G "Değer uçurumu.”
5G yüzde 20 kullanıcı oranı uçurumunu aşmak: E. Rogers'ın yenilik yayılım teorisine göre, yeni bir teknolojiyi benimseyen kullanıcıların yüzdesi %20'ye ulaştığında, pazar gelişimi satış odaklı olmaktan kullanıcı odaklı hale gelecektir.
5G yüzde 30 trafik oranı uçurumunu aşmak: Çin, G. Kore ve Orta Doğu'daki 5G ağlarından alınan istatistiklere göre, 5G trafik oranı %30'u geçtikten sonra 4G trafiği zirveye ulaşma eğilimi gösteriyor. Bu noktada 5G, ağ trafiğinin ana motoru olmaya başlar. Ek olarak, 5G'nin yatırım verimliliği 4G'den daha yüksektir.
5G Yüzde 50 değer/gelir uçurumunu aşmak: Bağımsız tahminlere göre, 5G geliri 2025 yılına kadar operatörlerin kablosuz ağ gelirinin yüzde 44'ünü oluşturacak. Büyük operatörlerin bu anlamda yüzde 50 oranına ulaşması bekleniyor.